search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 10:14
MENU CLOSE

Ακούνητος… ο ΕΝΦΙΑ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1958
02-03-2017
05.03.2017 15:00
enf-2.jpg

 

Καμία αλλαγή για ακόμα μία χρονιά

Ο ΕΝΦΙΑ θα παραμείνει βαρύς και ασήκωτος για εκατομμύρια φορολογουμένους για μία ακόμα χρονιά, σύμφωνα και με την επιβεβαίωση της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου ότι δεν πρόκειται ούτε φέτος να έχει οποιαδήποτε αλλαγή. 
 
Γεγονός που σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα δουν και φέτος να τους βεβαιώνεται ένα συνολικό ποσό ΕΝΦΙΑ ύψους 3,5 δισ. ευρώ, με το 75% από αυτά, δηλαδή τα 2,65 δισ. ευρώ, να πληρώνονται εντός του 2017.
Ακόμη και στην περίπτωση που τηρηθεί η μνημονιακή δέσμευση για καθιέρωση εμπορικών αξιών στα ακίνητα που θα αντικαταστήσουν τις αντικειμενικές μέχρι τον Ιούνιο, αυτό δεν θα σημάνει τίποτε θετικό για τους φορολογουμένους καθώς ο φόρος θα υπολογιστεί με βάση τις αξίες που ίσχυαν την Πρωτοχρονιά, δηλαδή με τις σημερινές αξίες.
 
Ο φετινός ΕΝΦΙΑ σχεδιάζεται να αρχίσει να πληρώνεται τον Σεπτέμβριο και να εξοφληθεί και πάλι σε πέντε μηνιαίες δόσεις, δηλαδή η τελευταία δόση να πληρωθεί τον Ιανουάριο του 2018. Η μόνη προσπάθεια που κάνει το οικονομικό επιτελείο, που όμως έχει περιορισμένες πιθανότητες να ευοδωθεί, είναι να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων ολικής απαλλαγής από τον φόρο. Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση θέλει να διευρύνει τη φοροαπαλλαγή έτσι ώστε όσοι σήμερα καταβάλλουν το 50% του φόρου να απαλλαγούν πλήρως.
 
Σημειώνεται ότι έκπτωση 50% από τον φόρο δικαιούνται όσοι πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
Έχουν «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» έως 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.
Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ, αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ, αν πρόκειται για εγγάμο χωρίς παιδιά, και τα 200.000 ευρώ, αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.
 
Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται σήμερα οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% εφόσον:
Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 10:12