search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:11
MENU CLOSE

Aπό ματαίωση σε ματαίωση

04.03.2017 04:00
nd-18.jpg
 
Εσωτερικές γκρίνιες στη Ν.Δ. από την επικοινωνιακή στρατηγική της, που διαρκώς ακυρώνεται
Με συνεχείς επικοινωνιακές αντεπιθέσεις για την πορεία της διαπραγμάτευσης και αξιοποίηση υπαρκτών και ανύπαρκτων αντιθέσεων εντός της κυβέρνησης για τις συζητήσεις με την τρόικα, η Ν.Δ. επιχειρεί να ξεπεράσει το πολύ σοβαρό ενδεχόμενο να διαψευστεί για μια ακόμη φορά η προσδοκία της να οδηγηθούμε άμεσα στις κάλπες.
 
Πρόκειται για μια επικοινωνιακή στρατηγική που τον τελευταίο χρόνο από τρίμηνο σε τρίμηνο ακυρώνεται, με αποτέλεσμα να υπάρχει εσωτερική γκρίνια και μουρμούρα από την εικόνα που δείχνει ένα κόμμα να οδηγείται από ματαίωση σε ματαίωση.
Ομαδικά είναι τα εσωκομματικά πυρά κατά του, τάχιστα ανερχόμενου πολιτικά, επικεφαλής του επικοινωνιακού και στρατηγικού σχεδιασμού Τάκη Θοεδωρικάκου, για το συνεχές και μετέωρο αίτημα για προσφυγή στις κάλπες. Πολλοί καραμανλικοί θεωρούν ότι όχι μόνο έχει κουράσει την κοινωνία η συνεχής επίκληση των εκλογών, αλλά βάζει συνεχώς τον ΣΥΡΙΖΑ στη λογική των επικοινωνιακών αντεπιθέσεων.
 
Έμπειροι πολιτικοί παίκτες εκτιμούν ότι αρκεί η συνεχής επικοινωνιακή υπονόμευση των κυβερνητικών επιδόσεων και η σταδιακή ύπνωσή τους ότι δεν βρίσκονται σε άμεση πίεση. Τα χτυπήματα, λένε, πρέπει να είναι αιφνιδιαστικά, αν είναι συνεχή και άσφαιρα ο άλλος ταμπου-ρώνεται και αντεπιτίθεται. Η μουρμούρα για τον Θεοδωρικάκο ωστόσο δεν αποκλείεται να εκφραστεί και δημόσια, αφού κάποια στελέχη «είναι στα κεραμίδια» με τη στρατηγική του.
 
Εκλογές χτες…
Η ηγετική ομάδα πάντως στηρίζει τις επιλογές Θεοδωρικάκου με νύχια και με δόντια. Ακόμη και μετά την αμήχανη σιωπή Μητσοτάκη για τα αποτελέσματα του Eurogroup ο Βασίλης Κικίλιας έσπευσε αιτιολογήσει τη στάση της Ν.Δ., χρησιμοποιώντας το υποθετικό «αν», που θεωρείται ότι θεραπεύει κάθε αστοχία. «Αν το αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη για εκλογές πέρυσι τον Μάρτιο είχε γίνει αποδεκτό, η χώρα θα βρισκόταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση από αυτήν που είναι τώρα» είπε ο εκπρόσωπος του κόμματος.
 
Το ζήτημα πάντως είναι ότι η Ν.Δ. αναζητά έναν τρόπο να διατηρήσει το αίτημα των εκλογών στην επικαιρότητα στο ενδεχόμενο που κλείσει η αξιολόγηση, ψηφιστούν τα νέα μέτρα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως θέλουν οι χτεσινές πληροφορίες, εντάξει στην ποσοτική χαλάρωση και τις ελληνικές τράπεζες.
 
Το ενδεχόμενο αυτό δίνει πολιτικό χρόνο και χώρο ανασύνταξης της κυβέρνησης και αυτό το αναγνωρίζουν πια τα πιο έμπειρα στελέχη της Ν.Δ. Πρέπει συνεπώς να εκπονηθεί μια νέα στρατηγική που θα αποσυνδέει τις εκλογές από τις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση. Προφανώς κανείς στην ηγετική ομάδα δεν σκέφτεται εισηγήσεις των καραμανλικών να υπάρξει μια πολιτική αναδίπλωση στο πιεστικό αίτημα, αφού οι συνεργάτες του Κυριάκου θεωρούν ότι μια τέτοια αλλαγή στρατηγικής θα ισοδυναμεί με ομολογία ήττας και αδυναμίας.
 
Μάλιστα κοιτάζουν καχύποπτα όσους διατυπώνουν τέτοιες προτάσεις, θεωρώντας ότι λειτουργεί ακόμη μια υπόγεια συνεργασία καραμανλικών   στελεχών με το περιβάλλον Τσίπρα. Οι ίδιοι κύκλοι που αμφισβητούν τη στρατηγική των εκλογών αφήνουν να διαρρεύσει ότι υπήρξε πάγος από τη γερμανική πλευρά στα ενθουσιώδη κηρύγματα για εκλογές του Κυριάκου. Λένε ότι οι Γερμανοί επίσημοι δεν φάνηκαν καθόλου ενθουσιασμένοι από την προοπτική μιας εκλογικής αναμέτρησης με ανοιχτή την αξιολόγηση και έναν ενδεχόμενο σοβαρό εκτροχιασμό του προγράμματος, που θα έχει επιπτώσεις και στη γερμανική πολιτική σκηνή, στην πορεία προς τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
 
Μάλιστα πολλοί στη Ν.Δ. επικρίνουν τη στάση του Άδωνι Γεωργιάδη που δημόσια ευχήθηκε να μην κλείσει η διαπραγμάτευση για να πάει η χώρα σε εκλογές. Επισημαίνουν ότι κινείται με μια «ύποπτα αρχηγική» στόχευση και δεν αποκλείεται να ζοριστεί πολιτικά και ιδεολογικά από την κεντροδεξιά της Ν.Δ. να δημιουργήσει άλλο πολιτικό φορέα, αξιοποιώντας την επικοινωνιακή δύναμη και τον μηχανισμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
 
Οι… σαμαρικοί
Πάντως ο Γεωργιάδης έχει ήδη φροντίσει να επανεκκινήσει τις πολύ καλές σχέσεις του με τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος μπορεί να είναι αποστασιοποιημένος από την ηγεσία Μητσοτάκη, ωστόσο βλέπει με ενόχληση να επανέρχεται στη Ν.Δ. μια τάση εξαγνισμού της περιόδου Καραμανλή, που και ο Κυριάκος είχε επικρίνει. Γι’ αυτό και έχει δραστηριοποιηθεί εσχάτως πυκνώνοντας τις επαφές του με στελέχη της Ν.Δ. Φιλικά προς τον Σαμαρά διαδικτυακά Μέσα δεν έκρυψαν την ενόχλησή τους για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της πενταετίας 2004-2009 παραμένει σιωπηλός και κρυπτόμενος την ώρα που όλοι οι πρώην πρωθυπουργοί σχολιάζουν την πολιτική τους και δέχονται κριτική για αυτήν.
 
Οι σαμαρικοί, όπως λένε στο παρασκήνιο, εκνευρίζονται από την προσπάθεια επαναφοράς του Καραμανλή στο πολιτικό προσκήνιο και κάνουν σενάρια για την προσπάθεια πολιτικού ξεπλύματος ώστε να αναρριχηθεί στην Προεδρία της Δημοκρατίας με αναβαθμισμένες κιόλας αρμοδιότητες.
 
Πάντως το σημαντικότερο πρόβλημα της περιόδου είναι η στάση του κόμματος στην ψηφοφορία για τα μέτρα αφού υπάρχουν βουλευτές που εκτιμούν ότι κάποια θετικά μέτρα που θα προκύψουν από την αξιολόγηση, όπως μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας ή τυχόν φοροελαφρύν-σεις σε επιχειρήσεις, θα πρέπει να υπερψηφιστούν προκειμένου η Ν.Δ. να δείξει ότι ασκεί εποικοδομητική αντιπολίτευση. Οι πληροφορίες ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να σπάσει το προς ψήφιση πακέτο μέτρων σε θετικά και αρνητικά, δηλαδή σε αντισταθμιστικά και υποχρεωτικά, δυσκολεύει περαιτέρω την κατάσταση, αν και υπάρχουν αυτοί που εκτιμούν ότι μπορεί η αξιωματική αντιπολίτευση να τοποθετηθεί ανά άρθρο. Η έως τώρα πάντως επίσημη γραμμή είναι ότι τα όποια μέτρα προκύψουν, είναι αποτέλεσμα μιας καταστροφικής πολιτικής διαπραγμάτευσης, που σπρώχνει τη χώρα ακόμα πιο βαθιά στην ύφεση, και ότι η κυβέρνηση εμπαίζει τη χώρα και παίζει με τους θεσμούς.
 
Μάλιστα επιχειρεί τις τελευταίες μέρες να αναδείξει όσο μπορεί την απόσταση Μεγάρου Μαξίμου και Ευκλείδη Τσακαλώτου. «Αδειάζει ο Τσακαλώτος το Μαξίμου: Δεν υπάρχει συμφωνία. Δεν ξέρω πού θα κάτσει. Από τα πανηγύρια στην ήττα» έγραψε ο Βασίλης Κικίλιας, στο Twitter μετά την ομιλία Τσακαλώτου στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Αμέσως μετά σε ανακοίνωσή της η Ν.Δ. επισημοποίησε την άποψη αδειάσματος του πρωθυπουργικού γραφείου από τον υπουργό Οικονομικών επισημαίνοντας: «Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχθηκε τη διατήρηση υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων και άρα τη λήψη μέτρων διαρκούς λιτότητας. Μείωση του αφορολόγητου και περικοπή συντάξεων θα φέρουν την υπογραφή Τσίπρα – Καμμένου.
 
Ακολουθούν και άλλα, με την επικείμενη νομοθέτηση νέων, επώδυνων μέτρων λιτότητας και για μετά τη λήξη του Προγράμματος, δηλαδή για μετά το 2018, μέτρα που δυστυχώς θα βιώσουν, με οδυνηρό τρόπο, οι πολίτες. Κυρίως οι πιο αδύναμοι. Συμπερασματικά υπάρχουν υποχωρήσεις συνεχώς και παντού, διαπραγματευτικές ήττες και ψέματα είναι το τρίπτυχο της κυβερνητικής αποτυχίας».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:11