search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:11
MENU CLOSE

«Μαγικό φάρμακο» το αίμα του δράκου (Photos-Video)

02.03.2017 16:59
«Μαγικό φάρμακο» το αίμα του δράκου (Photos-Video) - Media
 
Οι δράκοι του Κομόντο είναι τα μεγαλύτερα ερπετά που ζουν στον πλανήτη και μοιάζουν να έρχονται κατευθείαν από την εποχή των δεινοσαύρων. Επίσης, είναι από τα πιο επικίνδυνα ζώα στη Γη και ένας από τους κορυφαίους θηρευτές.
Οι δράκοι του Κομόντο έχουν έναν ιδιαίτερο τρόπο να κυνηγούν: στήνουν ενέδρες στα θύματά τους και τα δαγκώνουν, κατά προτίμηση στο λαιμό. Στο σάλιο τους περιέχεται ένα ελαφρύ δηλητήριο και δεκάδες παθογόνα μικρόβια, έτσι, αν το θύμα δεν πεθάνει αμέσως, αφήνουν να περάσει λίγη ώρα και στη συνέχεια το βρίσκουν νεκρό και έτοιμο για φάγωμα.
 

Μέχρι σήμερα το δάγκωμα του δράκου του Κομόντο θεωρούταν ως εξαιρετικά επικίνδυνο, ωστόσο, νέα έρευνα ειδικών στο πανεπιστήμιο Τζορτζ Μέισον στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ αποκαλύπτει ότι τα μικρόβια αυτά μπορούν να αποτελέσουν εξαιρετική βάση για την δημιουργία νέων ισχυρών αντιβιοτικών.
Όπως αναφέρει ο Economist, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στο αίμα του δράκου του Κομόντο βρίσκονται πανίσχυρες πρωτεΐνες, γνωστές ως Αντιμικροβιακά Πεπτίδια, οι οποίες επιτρέπουν στο ζώο να επιβιώσει ακόμα κι αν δαγκωθεί από άλλο δράκο. Όλα τα ζώα έχουν διαθέτουν αυτές τις πρωτεΐνες ως μέσο προφύλαξης από λοιμώξεις, ωστόσο, οι ερευνητές υπέθεσαν ότι στους δράκους τα πεπτίδια αυτά θα πρέπει να είναι πολύ ισχυρά για να τους προστατεύουν από τα δαγκώματα ομοίων τους.
 
Η ερευνητική ομάδα εντόπισε, μετά από έρευνα στο αίμα του δράκου 48 τέτοιες πρωτεΐνες που μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστές, ενώ παράλληλα, κάποια πρώτα τεστ έδειξαν ότι κάποια από τα πεπτίδια παρεμπόδισαν την ανάπτυξη ισχυρών παθογόνων, όπως η Pseudomonas aeruginosa και ο Staphylococcus aureus.
 
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αν μπορέσουν να αξιοποιήσουν αυτές τις αντιμικροβιακές πρωτεΐνες που βρίσκονται στο αίμα του δράκου του Κομόντο, τότε υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας αντιβιοτικών που θα μπορούν να καταπολεμήσουν βακτήρια που έχουν αναπτύξει αντοχές στα υπάρχοντα φάρμακα.
 
(πηγή/πληροφορίες: Economist) 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:11