search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:06
MENU CLOSE

«Μαριχουάνα go» και στην Ελλάδα

05.03.2017 15:00
kanna.jpg

 

Το υπουργείο Υγείας προωθεί τη λήψη μέτρων για την ιατρική χρήση της κάνναβης.

Ήταν καλοκαίρι του 1997 όταν ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, με συνέντευξή του στο περιοδικό «Κλικ», προκαλούσε αναταραχή στην ελληνική πολιτική σκηνή τασσόμενος ανοιχτά υπέρ της νομιμοποίησης της χρήσης της κάνναβης για προσωπική χρήση.
Στην επίμαχη συνέντευξη, μάλιστα, μεταξύ άλλων, ο Παπανδρέου έλεγε ότι «σε μια πρόταση που είχαμε συνυπογράψει παλιότερα με μερικούς βουλευτές υποστηρίζαμε τη δυνατότητα του χρήστη κάνναβης να καλλιεργεί στο σπίτι του μια μικρή ποσότητα για δική του μόνο χρήση. Θα ήταν παράνομο να διακινεί οποιαδήποτε ποσότητα ή να την πουλάει, οπότε πια δεν θα είχαμε να κάνουμε με εμπόριο», εκτιμώντας ότι, κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα δινόταν καίριο χτύπημα στη «μαφία των ναρκωτικών».
 
Η ώρα της Ελλάδας
Τότε η ιδέα του Παπανδρέου είχε απορριφθεί μετά πολλών… επαίνων, ωστόσο σήμερα, είκοσι χρόνια μετά, η ελληνική κυβέρνηση αρχίζει πάλι να συζητάει σοβαρά το ενδεχόμενο νομιμοποίησης της χρήσης κάνναβης, αλλά, αυτήν τη φορά, για ιατρικούς λόγους.
 
Πριν από λίγες ημέρες, μάλιστα, στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας έφθασε το πόρισμα της Επιτροπής για την Ιατρική Χρήση της Κάνναβης, της οποίας πρόεδρος είναι η αναπληρώτρια καθηγήτρια Φαρμακολογίας Κατερίνα Αντωνίου, στο οποίο ρητώς αναφερόταν ότι «είναι αποδεκτές οι φαρμακολογικές ιδιότητες και οι υπό διερεύνηση επακόλουθες θεραπευτικές ενδείξεις της κάνναβης κατόπιν εγκριτικών διαδικασιών, με τη μορφή είτε δραστικών ουσιών που περιλαμβάνονται στο φυτό είτε εκχυλισμάτων ή τμημάτων του φυτού».
 
Η Ελλάδα, και σε αυτό το ζήτημα, μοιάζει να βρίσκεται μερικά στάδια «πίσω» από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και από τις ΗΠΑ: για να μην αναφερθούμε στο «πείραμα της Ολλανδίας», όπου η χρήση κάνναβης για προσωπική… απόλαυση είναι επιτρεπτή (πάντα σε αδειοδοτημέ-να καταστήματα, τα γνωστά «coffee shops») εδώ και χρόνια, χώρες όπως η Αυστραλία και η Ιρλανδία προχωρούν με ταχύ βήμα στη νομιμοποίηση της χρήσης για ιατρικούς λόγους, ακολουθώντας τις αποφάσεις της Αυστρίας, του Καναδά, της Γερμανίας, της Τσεχίας, της Φινλανδίας, του Ισραήλ, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, ενώ στις ΗΠΑ 25 πολιτείες δεν ασκούν διώξεις για κατοχή και πώληση ιατρικής μαριχουάνας, υπό την προϋπόθεση ότι όλα είναι νομότυπα, αν και σε ομοσπονδιακό επίπεδο η χρήση και κατοχή παραμένουν παράνομες.
 
Φάρμακο ή δημόσιος κίνδυνος;
Παρά το γεγονός ότι η κάνναβη θεωρείται – νομικά τουλάχιστον – ναρκωτική ουσία, εργαστηριακές αλλά και in situ έρευνες έχουν αποδείξει, με ευρήματα τα οποία διαρκώς ανανεώνονται, ότι η ιατρική της χρήση έχει ευεργετικά αποτελέσματα σε πολλά ζητήματα υγείας, από την καταπολέμηση της ναυτίας λόγω χημειοθεραπειών και τον χρόνιο πόνο (λόγω, π.χ., νευροπάθειας), μέχρι το γλαύκωμα, κάποια είδη καρκίνου και κρίσεις άγχους. Βεβαίως, όλες αυτές οι θεραπευτικές ιδιότητες της κάνναβης βρίσκονται υπό διαρκή έλεγχο και κλινικές μελέτες, προκειμένου να διαπιστωθεί αν όντως έχει τις ευεργετικές ιδιότητες που της αποδίδονται ή όχι.
 
Παράλληλα – και αυτό είναι κάτι που υπογραμμίζεται και στο πόρισμα της επιτροπής του υπουργείου Υγείας – υπάρχουν σαφείς παρενέργειες. Στο κείμενο επισημαίνεται η πιθανότητα εθισμού, ψύχωσης και γνωστικών δυσλειτουργιών και τονίζεται ότι «είναι επίσης σημαντική η ενημέρωση της κοινής γνώμης και η εμπέδωση σε αυτή ότι η χρήση κάνναβης μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης σχιζοφρένειας και ψυχωσικού τύπου συμπτωματολογίας, καθώς και ότι η χρήση κάνναβης σε νεαρή ηλικία έχει συνδυαστεί με σημαντικά αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης παρόμοιας συμπτωματολογίας κατά την ενηλικίωση».
 
Το νομικό καθεστώς
Όσον αφορά το νομικό καθεστώς της κάνναβης στην Ελλάδα, ο νόμος 4139 του 2013 όριζε ότι στις ναρκωτικές ουσίες «δεν περιλαμβάνονται τα ακατέργαστα συγκομιζόμενα προϊόντα που προκύπτουν από την καλλιέργεια ποικιλιών κάνναβης του είδους Cannabis sativa L χαμηλής περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) και συγκεκριμένα μέχρι 0,2%, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Με κοινή απόφαση των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις καλλιέργει-ας των ποικιλιών κάνναβης του είδους Cannabis sativa L , οι έλεγχοι τήρησης των όρων και προϋποθέσεων και κάθε σχετικό θέμα».
 
Ωστόσο, στον ίδιο νόμο αναφέρεται ρητά ότι όποιος, για δική του αποκλειστικά χρήση, με οποιονδήποτε τρόπο προμηθεύεται ή κατέχει ναρκωτικά, σε ποσότητες που δικαιολογούνται μόνο για την ατομική του χρήση ή κάνει χρήση αυτών ή καλλιεργεί φυτά κάνναβης σε αριθμό ή έκταση που δικαιολογούνται μόνο για την ατομική του χρήση, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι πέντε μηνών, ήτοι η κατοχή, χρήση και καλλιέργεια είναι ακόμα παράνομες.
Στο πλαίσιο αυτό η επιτροπή σημειώνει ότι «πιθανή παρέμβαση στον Ν. 4139/2013 θα ήταν επομένως σκόπιμη μόνο στην περίπτωση που αποφασιζόταν το άνοιγμα της παραγωγής ή και της διάθεσης της κάνναβης και σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα πέραν του κρατικού μονοπωλίου, για ιατρικούς σκοπούς.
 
Στην περίπτωση αυτή θα αρκούσε Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Υγείας και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ύστερα από γνώμη της Επιτροπής Ναρκωτικών, με την οποία η ναρκωτική ουσία της κάνναβης θα υπαχθεί σε άλλη κατηγορία». Να σημειωθεί δε ότι στην Ελλάδα η κάνναβη είναι και αυτοφυές φυτό και χρησιμοποιείται για την παραγωγή κλωστικών ινών από την αρχαιότητα, ενώ η καλλιέργειά της είναι εύκολη και όχι ιδιαίτερα δαπανηρή.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:06