search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:00
MENU CLOSE

Νομιμοποίηση της κάνναβης για ιατρικούς λόγους ζητούν 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

02.03.2017 19:57
Νομιμοποίηση της κάνναβης για ιατρικούς λόγους ζητούν 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Media
 
Μετά το πόρισμα της ειδικής επιτροπής που κατατέθηκε στο υπουργείο Υγείας, σαράντα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτησή τους προς τον αρμόδιο υπουργό, Ανδρέα Ξανθό, ζητούν τη νομιμοποίηση της ινδικής κάνναβης για ιατρικούς λόγους.
 
Οι ερωτώντες βουλευτές επισημαίνουν ότι από την περασμένη χρονιά συστάθηκε από το Υπουργείο Υγείας Ομάδα Εργασίας για την Ιατρική Χρήση της Κάνναβης, με σκοπό την αποτίμηση της σύγχρονης εμπειρίας και της υφιστάμενης νομοθεσίας. Υποστηρίζουν δε ότι η συγκεκριμένη ομάδα παρέδωσε πρόσφατα το πόρισμά της στην ηγεσία του υπουργείου το οποίο επισημαίνει μεταξύ άλλων την θετική επίδραση της κάνναβης σε συγκεκριμένες ασθένειες.
 
Στην ερώτηση οι βουλευτές επισημαίνουν ότι «σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας στις 22 Φεβρουαρίου 2017, στο πόρισμα της Ομάδας Εργασίας, μεταξύ άλλων, αναφέρονται ότι: 
 
Α. “Είναι αποδεκτές οι φαρμακολογικές ιδιότητες και οι υπό διερεύνηση επακόλουθες θεραπευτικές ενδείξεις της κάνναβης κατόπιν εγκριτικών διαδικασιών, είτε με τη μορφή δραστικών ουσιών που περιλαμβάνονται στο φυτό, είτε εκχυλισμάτων ή τμημάτων του φυτού”.
 
Β. “Το προφίλ της σχέσης κλινικού οφέλους/ανεπιθύμητων ενεργειών είναι ευνοϊκό για μια σειρά από νόσους (καχεξίας/ανορεξίας στο HIV/AIDS, επιληψία, χρόνιος πόνος, νευροπαθητικός πόνος, ναυτία και έμεση στη χημειοθεραπεία, σπαστικότητα που σχετίζεται με την πολλαπλή σκλήρυνση κ.α.) όπως προφανώς αναγνωρίζεται επί του παρόντος στα υπό κυκλοφορία κανναβινοειδή σκευάσματα σε άλλες χώρες”».
 
Παράλληλα, τονίζουν ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας «δεσμεύεται να προωθήσει τη λήψη μέτρων, ώστε οι ασθενείς με συγκεκριμένες παθήσεις, οι οποίες περιλαμβάνονται στις θεραπευτικές ενδείξεις, να αποκτήσουν πρόσβαση σε φαρμακευτικά σκευάσματα με αποδεδειγμένο κλινικό όφελος».
 
Ζητούν δε, από τον υπουργό να απαντήσει:
 
«1. Πότε το Υπουργείο θα προωθήσει νομοθετική ρύθμιση που θα καταστήσει δυνατή την καλλιέργεια της κάνναβης για ιατρική/φαρμακευτική χρήση στην Ελλάδα;
 
2. Ποιος είναι ο συνολικός σχεδιασμός σχετικά με τα μέτρα ασφάλειας, παραγωγής και διάθεσης σε ασθενείς με συγκεκριμένες παθήσεις φαρμακευτικών σκευασμάτων κάνναβης, μετά από τη νομιμοποίηση της κάνναβης για ιατρική χρήση στη χώρα μας;».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:59