search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:01
MENU CLOSE

«Αδειάζει» Καμμένο ο Βίτσας: Δεν σχεδιάζουμε αγορά μαχητικών stealth

03.03.2017 12:46
«Αδειάζει» Καμμένο ο Βίτσας: Δεν σχεδιάζουμε αγορά μαχητικών stealth - Media

Αποστάσεις από τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου πήρε την Παρασκευή ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Βίτσας, ξεκαθαρίζοντας μέσω του ΣΚΑΪ ότι δεν εξετάζεται η αγορά νέων μαχητικών αεροσκαφών τεχνολογίας stealth. Ο κ. Καμμένος είχε κάνει νέα σχετική αναφορά την Πέμπτη στη Βουλή. 

Παράλληλα, σχολιάζοντας την αναφορά ανώτατης πηγής του υπουργείου Άμυνας για ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο στα χωρικά ύδατα της Κύπρου o κ. Βίτσας αποστασιοποιήθηκε, αναφέροντας πως «δεν υπάρχει πληροφόρηση για επικείμενο θερμό επεισόδιο στην Κύπρο… μένω στη δήλωση του κύπριου εκπροσώπου» είπε. Σημειώνεται ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης διέψευσε το σενάριο αυτό.

Σχετικά με τη αγορά μαχητικών αεροσκαφών νέας γενιάς, ο υπουργός διευκρίνισε ότι ένα stealth κοστίζει 100 εκατ. ευρώ. «Πολλαπλασιάστε επί 5 το συνολικό κόστος (συντήρηση, υποδομές)… Έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε τέτοια πράγματα και πότε θα πάρουμε τα νέα μαχητικά; Το 2025» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βίτσας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας διευκρίνισε ότι αυτό που υπάρχει είναι ένα πρόγραμμα αναβάθμισης των μαχητικών F-16, και άλλων οπλικών συστημάτων του σωμάτων του στρατού, με δεδομένο προϋπολογισμό τα 475 εκατ. ευρώ ετησίως σε βάθος δεκαετίας. Στο πλαίσιο αυτό, έχει διαβιβαστεί στην αμερικανική κυβέρνηση σχετικό αίτημα από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών. 

Χρειάζεται, είπε, αναβάθμιση του στόλου των μαχητικών μας υπάρχουν σενάρια αναβάθμισης… πόσο κοστίζει, πόσο χρόνο θα πάρει, τι θα κερδίσει η αμυντική βιομηχανία μας… Υπάρχει διαδικασία, η αρμοδία Επιτροπή Βουλής, ΚΥΣΕΑ και προχωράμε.  Η απάντηση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ αναμένεται περί τα τέλη της άνοιξης. 

«Υπάρχει η αναγκαιότητα, υπάρχει πιθανή απειλή απέναντι στην Ελλάδα, δεν θέλω να δραματοποιώ τα πράγματα, αλλά υπάρχει, άρα χρειάζεσαι να θωρακίζεσαι αμυντικά» διευκρίνισε ο Δημήτρης Βίτσας αναφερόμενος στην Τουρκία. 

Όσον αφορά τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς είπε πως «μιλάμε για νέο δημοσιονομικό μίγμα, το αποτέλεσμα του οποίου θα είναι μηδέν». 
 

Πηγή: SKAI

 

 

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:59