search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:13
MENU CLOSE

Σύσκεψη για την…διανομή του πολιτικού κόστους

15.12.2009 08:47
Σύσκεψη για την...διανομή του πολιτικού κόστους    - Media

Τη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων (επιμερισμό του πολιτικού κόστους)  για την  προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών στην ελληνική οικονομία μέσα στο επόμενο τρίμηνο, έτσι ώστε να ικανοποιηθούν οι πιστωτές της χώρας και να συζητήσουν «βελτιωμένους» όρους δανεισμού του ελληνικού κράτους  για το 2010, ζητά ο Γ. Παπανδρέου στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της δημοκρατίας.Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του προς τους κοινωνικούς εταίρους το βράδυ της Δευτέρας στο Ζάππειο, σκιαγράφησε  τους στόχους του, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα πρέπει να βρει τον τρόπο να αντιμετωπίσει το τεράστιο χρέος της έτσι ώστε οι κυβερνήσεις της να μην είναι απλώς οι διαχειριστές των πιστωτών της.

Τη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων (επιμερισμό του πολιτικού κόστους)  για την  προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών στην ελληνική οικονομία μέσα στο επόμενο τρίμηνο, έτσι ώστε να ικανοποιηθούν οι πιστωτές της χώρας και να συζητήσουν «βελτιωμένους» όρους δανεισμού του ελληνικού κράτους  για το 2010, ζητά ο Γ. Παπανδρέου στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της δημοκρατίας.

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του προς τους κοινωνικούς εταίρους το βράδυ της Δευτέρας στο Ζάππειο, σκιαγράφησε  τους στόχους του, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα πρέπει να βρει τον τρόπο να αντιμετωπίσει το τεράστιο χρέος της έτσι ώστε οι κυβερνήσεις της να μην είναι απλώς οι διαχειριστές των πιστωτών της.

Από τις πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων διαφαίνεται ότι ο Γ. Παπανδρέου μπορεί να υπολογίζει σε στήριξη από τη ΝΔ και τον ΛΑΟΣ, έστω κι αν τα δύο αυτά κόμματα του άσκησαν κριτική για ατολμία και χαμηλές ταχύτητες στην υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος. Από την άλλη πλευρά τα κόμματα της αριστεράς διαβλέπουν πως πίσω από τις εξαγγελίες περιμένει ένας μεγάλος λογαριασμός τον οποίο θα κληθούν να πληρώσουν οι εργαζόμενοι.

Σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Πάνος Παναγιωτόπολος δήλωσε: «Ο θυμόσοφος λαός μας λέει: «Όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα μικρό καλάθι». Η λαϊκή παροιμία επιβεβαιώθηκε πλήρως από τον Πρωθυπουργό, ο οποίος, αφού καλλιέργησε υψηλές προσδοκίες για τις αποψινές του δηλώσεις, και πάλι απογοήτευσε. Η κυβέρνηση πρέπει να βρει το πολιτικό θάρρος να αποδεσμευτεί από τις προεκλογικές υποσχέσεις και να πάρει τα απαραίτητα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης».  Ο εκπρόσωπος της ΝΔ ζήτησε από την κυβέρνηση  να παρουσιάσει άμεσα και όχι τον Μάρτιο, μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάπτυξης και σταθεροποίησης της οικονομίας, υπογραμμίζοντας  ότι «σε μία προσπάθεια που συνδυάζει την ανάπτυξη με την σταθεροποίηση, η κυβέρνηση θα μας βρει στο πλευρό της».

«Καμία συναίνεση στα νέα αντεργατικά-αντιλαϊκά μέτρα» ξεκαθάρισε με ανακοίνωσή του  το ΚΚΕ, σημειώνοντας  ότι «έχουν δρομολογηθεί σε όλα τα κράτη της ΕΕ. Στην Ελλάδα, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της σπατάλης, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ γίνεται ο νεκροθάφτης όποιων δικαιωμάτων έχουν απομείνει, στην ασφάλιση, στους μισθούς και στις εργασιακές σχέσεις».

Στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ υπογραμμίζει: «Καμία συναίνεση στη λεγόμενη πατριωτική συστράτευση, που έχει στόχο να φτιάξει τα νέα πράσινα τζάκια. Πραγματικά πατριωτικό για το λαό είναι ό,τι υπηρετεί τα συμφέροντά του και όχι τα συμφέροντα του κεφαλαίου».

Ο Συνασπισμός χαρακτήρισε την  έναρξη του κοινωνικού διαλόγου, μια «φιέστα πρωθυπουργικού μονολόγου» και υπογράμμισε:΅«Η έκθεση ιδεών, που παρουσίασε ο κ. Παπανδρέου, άφησε απ’ έξω τη διατύπωση μιας σαφούς πολιτικής εξόδου από την οικονομική κρίση. Οι παλινωδίες των τελευταίων ημερών και η αδιαφάνεια γύρω από τις δεσμεύσεις απέναντι στις Βρυξέλλες μιλούν από μόνες τους. «Δεν νοείται πολιτική εξόδου από την κρίση χωρίς σχέδιο για την απασχόληση, χωρίς την εγκατάλειψη της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και χωρίς μια πολιτική αναδιανομής του πλούτου και αποφασιστικής ενίσχυσης των εισοδημάτων των οικονομικά ασθενέστερων. Ο ήδη κατατεθειμένος προϋπολογισμός κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση»

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ σχολίασε πως «απ’ ότι φαίνεται πρέπει να μεγιστοποιήσουμε την έκκληση για σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Είναι σίγουρο ότι ο ελληνικός λαός περίμενε περισσότερα σήμερα από τη ‘διακαναλική’ του κ. Παπανδρέου».

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:13