search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 11:34
MENU CLOSE

2ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Μεταρρυθμίσεις και εξωστρέφεια για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας

03.03.2017 18:17
2ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Μεταρρυθμίσεις και εξωστρέφεια για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας  - Media

Πώς θα μπορούσε η Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάκαμψη, αξιοποιώντας βέλτιστα το ανθρώπινο κεφάλαιό της; Ποιος είναι ο ρόλος των μεταρρυθμίσεων;

Στα συγκεκριμένα ερωτήματα και σε πολλά άλλα, επιχείρησαν να δώσουν απαντήσεις η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του αμερικανικού συμβουλίου για την Ανταγωνιστικότητα Deborah L.Wince-Smith, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΜΗΝ Βωξίτες Λυμπέρης Πολυχρονόπουλος, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζανιάς, ο επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών Νίκος Θεοχαράκης, ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας, ο πρόεδρος επί τιμή ΣΒΒΕ Νίκος Ευθυμιάδης, ο γενικός διευθυντής του ομίλου επενδυτικής τραπεζικής και διαχείρισης κεφαλαίων Alantra Greece Γιώργος Λόνγκος και ο πρόεδρος της Ένωσης των Ελληνοευρωπαϊκών Εμπορικών Επιμελητηρίων Γιάννης Σαρακάκης

Ειδικότερα, η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη ανέφερε ότι η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες δεν θα πρέπει να είναι επιβαλλόμενες.

«Εάν θέλουμε να κάνουμε σοβαρή αυτοκριτική, οι μεταρρυθμίσεις ήταν απαγορευμένο προϊόν τα τελευταία χρόνια. Τις πολεμούσαμε διότι άγγιζαν το κύτταρο της πολιτικής μας ύπαρξης» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η κυρία Μπακογιάννη τόνισε ότι στην Ελλάδα η επιχειρηματικότητα και το κέρδος έχουν ποινικοποιηθεί, ενώ ούτε μεταρρυθμίσεις, που έχουν συμφωνηθεί, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, δεν προχωρούν.

Εκτίμησε όμως, ότι, πλέον, ένα ευρύτατο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας αναγνωρίζει ότι δεν υπάρχουν εύκολοι τρόποι και ότι απαιτείται σκληρή προσπάθεια.

«Η Ελλάδα κλείνει ένα φαύλο κύκλο λαϊκισμού» τόνισε.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας ανέφερε ότι είναι αναγκαία η υλοποίηση σειράς σημαντικών αναπτυξιακών έργων που διαθέτουν επενδυτικό ενδιαφέρον. Ενδεικτικά, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, το δίκτυο υδατοδρομίων, το δίκτυο οπτικών ινών, τα πάρκα εφοδιαστικής αλυσίδας, η  διεύρυνση των ψηφιακών υπηρεσιών, η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, η δημιουργία τεχνοπόλεων και η ενίσχυση της παραθεριστικής οικονομίας είναι τομείς που θα μπορούσαν να προσελκύσουν σημαντικές επενδύσεις.

Απηύθυνε πρόσκληση στη διεθνή επενδυτική κοινότητα και σημείωσε ότι «μία κυβέρνηση που θα θέλει να βγάλει την χώρα από την κρίση πρέπει να επενδύσει στο έργο του μετασχηματισμού της οικονομίας».

Η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του αμερικανικού συμβουλίου για την Ανταγωνιστικότητα Deborah L.Wince-Smith αναφέρθηκε στον μετασχηματισμό που υφίσταται, σε παγκόσμια κλίμακα, η οικονομία, με τις μεγάλες τεχνολογικές αλλαγές και τη ψηφιοποίηση να προκαλούν προβληματισμό.

Πρόσθεσε ότι η διάρθρωση μίας ανταγωνιστικής δομής αποτελείται από τέσσερα μέρη, την τεχνολογία, τις επενδύσεις, τα κίνητρα και την υποδομή, η οποία αφορά το λογισμικό και τον τεχνικό τομέα.

«Η Ελλάδα τι εξάγει» διερωτήθηκε η κυρία Wince-Smith.

“Δυστυχώς ανθρώπους, τις σημαντικότερες αξίες της. Ωστόσο, η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο σε κλάδους, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η νανοτεχνολογία. Πρέπει να κάνετε ένα άλμα, να μην ασχολείστε μόνο με τη φορολογία» σχολίασε.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΜΙΝ Βωξίτες Λυμπέρης Πολυχρονόπουλος σημείωσε ότι απαιτούνται συγκεκριμένοι και ποσοτικοποιημένοι στόχοι ως προς τη διαμόρφωση των οικονομικών μεγεθών.  Πρόσθεσε ότι η κρίση συνιστά ευκαιρία που επιτρέπει την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας, όπως οι ανθρώπινοι πόροι και οι υποδομές.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία ανέκαμπτε σταδιακά έως το τέλος του 2014, ενώ, εάν δεν υπήρχε η κρίση του διαστήματος 2015-2016, η χώρα θα είχε ανακτήσει το 72% της απολεσθείσας δυναμικής της.

Διερωτώμενος εάν βρισκόμαστε εγκλωβισμένοι στην κρίση, συνέκρινε την ταχεία αντιμετώπιση της μεγάλης ύφεσης των ΗΠΑ, με την εγχώρια πολυετή αναταραχή στην οικονομία, τονίζοντας ότι ο ελληνικός δείκτης οικονομικού κλίματος έχει αποσυνδεθεί από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό δείκτη.

Τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να απευθυνθεί στην αγορά του εξωτερικού, ενώ είναι σημαντικό να πραγματοποιηθούν τομές σε σειρά ζητημάτων, όπως ο εξωδικαστικός συμβιβασμός.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι ο πυρήνας του μνημονίου αποτελεί το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας, κάνοντας λόγο για οκτώ σημεία στα οποία θα πρέπει να δοθεί έμφαση για να επιτευχθεί η ανάπτυξη.

Μεταξύ άλλων απαιτείται να υπάρξει πολιτική αλλαγή, να επιλυθεί το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, να λάβουν χώρα διαρθρωτικές αλλαγές, να υλοποιηθεί σειρά σημαντικών επενδυτικών έργων και ιδίως η δημιουργία μίας task force για την επιτάχυνση των μεγάλων στρατηγικών επενδύσεων.

Τόνισε ακόμη ότι έχει πραγματοποιηθεί σημαντικό τμήμα των απαιτούμενων διαρθρωτικών αλλαγών, τα οφέλη των οποίων θα φανούν όταν η οικονομία ανακάμψει.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζανιάς υπογράμμισε ότι η Ελλάδα διαθέτει πολύ μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης και assets σε χαμηλές τιμές, αλλά «δεν υπάρχει κανένας να πατήσει τη σκανδάλη της εκκίνησης».

Σημείωσε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε, σε ορίζοντα δεκαετίας, να ενισχύσει το ΑΕΠ, γεγονός που θα επέτρεπε τη δραματική απομείωση του χρέους.

Ο κ. Ζανιάς έκανε λόγο για την αναγκαιότητα υλοποίησης μίας κεϋνσιανού τύπου επενδυτικής στήριξης, ενός αξιόπιστου σχεδίου ανάπτυξης και τομών στη δημόσια διοίκηση, τη δικαιοσύνη και την παιδεία.

Ο επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών Νίκος Θεοχαράκης σημείωσε ότι εκτός από τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη και την παιδεία, θα ήταν αναγκαία η διεύρυνση της φορολογητέας βάσης.

Πρόσθεσε ότι ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% επί του ΑΕΠ δεν είναι βιώσιμος, ενώ απαιτείται, για την επιστροφή στην ανάκαμψη, να δοθεί έμφαση στην μεγέθυνση της παραγωγικότητας και στην ισότητα στην κατανομή των πόρων.

Ο Γενικός Διευθυντής, ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας τόνισε ότι οι επενδύσεις, που χρειάζεται η Ελλάδα, πρέπει να είναι προσθετικού χαρακτήρα και με μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα, δηλαδή να εκτείνονται στην επόμενη δεκαπενταετία.

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο ίδιο σημείο, με τη στιγμή που εισήλθε στην Ευρωζώνη, με το κέρδος, από το 2000 έως το 2008, να ισοδυναμεί με τις απώλειες κατά το διάστημα 2008 έως 2016.

Τόνισε ότι, πράγματι, έχουν πραγματοποιηθεί μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, απαιτείται η άμεση υλοποίηση ορισμένων μεταρρυθμίσεων που θα λειτουργήσουν ως «success story», με άμεσα οφέλη για την ελληνική κοινωνία.

Ο πρόεδρος επί τιμή ΣΒΒΕ Νίκος Ευθυμιάδης σημείωσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει τη στρατηγική και το ρόλο της για να ξεπεράσει την κρίση.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ευθυμιάδης ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με την πολιτεία έχει αναλάβει την πρωτοβουλία της υλοποίησης στην περιοχή της Θεσσαλονίκης ενός διεθνούς κέντρου έρευνας και τεχνολογίας με στόχο τη συνεργασία του ανθρώπινου δυναμικού με το επιχειρείν.

Για το σκοπό αυτό, όπως είπε, εξετάζεται η παραχώρηση από την ελληνική πολιτεία χώρου 800 στρεμμάτων κοντά στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», ενώ επισπεύδων φορέας της ανάπτυξης θα είναι το Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλονίκης.

Ο γενικός διευθυντής του ομίλου επενδυτικής τραπεζικής και διαχείρισης κεφαλαίων Γιώργος Λόγκος σημείωσε ότι απαιτείται η ενθάρρυνση της εξωστρέφειας, ενώ, όπως είπε, αποτελεί παθογένεια το γεγονός ότι σήμερα η πλειονότητα των 690.000 επιχειρήσεων απασχολεί λιγότερο από τρία άτομα.

Ο πρόεδρος της Ένωσης των Ελληνοευρωπαϊκών Εμπορικών Επιμελητηρίων Γιάννης Σαρακάκης σημείωσε ότι τα ελληνικά εξαγωγικά προϊόντα εμφανίζουν πολύ μικρή προστιθέμενη αξία.

Τόνισε ότι η συμβολή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην ενίσχυση της εξωστρέφειας είναι ιδιαίτερα σημαντική, με τη συμμετοχή τους, σήμερα, να μην ξεπερνάει το 12% του συνόλου των εξαγωγών.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 11:34