search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 08:01
MENU CLOSE

Οι έξι βιταμίνες που θα κρατήσουν τα μαλλιά σας στη θέση τους

05.03.2017 11:51
Τρίχρονη ξεμάλλιασε τη διπλανή της επειδή της έσβησε το κεράκι στην τούρτα γενεθλίων της (Video) - Media

 

Κανένας δεν θέλει να βλέπει τα μαλλιά του να… αραιώνουν επικίνδυνα ή να γίνονται εύθραυστα και αδύναμα.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που από αρχαιοτάτων χρόνων, σε πολλούς πολιτισμούς τα γερά, δυνατά μαλλιά θεωρούνταν σύμβολο ομορφιάς για τις γυναίκες και δύναμης για τους άνδρες.

Προκειμένου να μην τα μαζεύετε από το… πάτωμα, μπορείτε να βοηθήσετε τον οργανισμό σας καταναλώνοντας τρόφιμα με τις παρακάτω βιταμίνες, χρησιμοποιώντας αντίστοιχα προϊόντα μαλλιών, με ή ακόμα και να πάρετε κάποια βιταμίνη ως συμπλήρωμα.

Βιταμίνη D

Έρευνες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη D βοηθάει στην ανάπτυξη υγιών τριχοθυλακίων. Η καλύτερη πηγή βιταμίνης D είναι τα συμπληρώματα ιχθυελαίου ή τα ψάρια όπως η ρέγκα,η πέστροφα και ο σολομός. Μπορείτε να τη βρείτε, επίσης στο γάλα. Η βιταμίνη D δημιουργείται επίσης στο σώμα, όταν εκτίθεται στον ήλιο, οπότε προσπαθήστε να σας βλέπει ο ήλιος για τουλάχιστον 15 λεπτά την ημέρα.

Βιοτίνη (Β7)

Η βιοτίνη παίζει ρόλο στην ανάπτυξη του δέρματος των μαλλιών και των νυχιών. Περιέχεται σε πολλά σκευάσματα καλλυντικών και σαμπουάν. Έχει χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης και της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας. Την βρίσκουμε σε πολλά διαφορετικά τρόφιμα, με κύριους όμως εκπροσώπους τα αυγά, τα ψάρια (σαρδέλες) τους ξηρούς καρπούς και λαχανικά όπως τα μανιτάρια.

Βιταμίνη Β5

Η προβιταμίνη Β5, ή πανθενόλη, είναι πολύ αποτελεσματικό ενεργό συστατικό τόσο για την φροντίδα των μαλλιών, καθώς δυναμώνει το στέλεχος της τρίχας κάνοντας την πιο ανθεκτική. Αποτελεί  συστατικό αναφοράς στη δερματολογία με πολλές και αποτελεσματικές εφαρμογές στην καθημερινή φροντίδα επιδερμίδας και μαλλιών. Η πανθενόλη είναι ίσως το πιο δημοφιλές συστατικό στις σειρές περιποίησης των μαλλιών χάρη στη συνάφεια της με την κερατίνη της τρίχας. Ως κλασικό υγραντικό συστατικό ενυδατώνει αλλά και συγκρατεί τα αποθέματα υγρασίας στην τρίχα, με αποτέλεσμα να τη διατηρεί λεία και απαλή. Επιπλέον, δυναμώνει το στέλεχος της τρίχας και έτσι την κάνει πιο ανθεκτική τόσο στο έντονο βούρτσισμα όσο και στις υψηλές θερμοκρασίες στη διάρκεια του στεγνώματος ή φορμαρίσματος με το σεσουάρ.

Βιταμίνη Α

Παρατεταμένη ανεπαρκής πρόσληψη της βιταμίνης μπορεί να οδηγήσει σε πτώση των μαλλιών ή και σε παθολογικές καταστάσεις όπως η απολέπιση και η πιτυρίδα. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη της βιταμίνης Α για ενήλικες είναι 5000 IU (διεθνείς μονάδες). Το σώμα λαμβάνει τη βιταμίνη αυτή με δύο τρόπους: από φυτικές πηγές ως καροτενοειδή, όπως είναι το β-καροτένιο, που μετατρέπεται στο σώμα στη βιταμίνη Α. Τέτοιες τροφές που αποτελούν πηγές της είναι τα κόκκινα, τα κίτρινα και τα πορτοκαλί λαχανικά π.χ.πιπεριές, καθώς και τα σκουροπράσινα, φυλλώδη λαχανικά. Επίσης την παίρνει από τις ζωικές πηγές ως ρετινόλη, από τροφές όπως το συκώτι, τα ιχθυέλαια, τα αβγά, το εμπλουτισμένο γάλα. Μια επαρκής πρόσληψη της βιταμίνης Α είναι το κλειδί στην προώθηση της ανάπτυξης και της υγείας των κυττάρων και των ιστών του σώματος, συμπεριλαμβανομένων και των μαλλιών και του τριχωτού της κεφαλής.

Βιταμίνη Ε

Είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που απαλύνει το δέρμα και εμποδίζει την απώλεια νερού μέσω της επιδερμίδας, καταπολεμώντας την ξηρότητα. Διεγείρει την κυκλοφορία στο τριχωτό της κεφαλής και μπορεί να ληφθεί εσωτερικά ή να εφαρμοστεί στο τριχωτό της κεφαλής. Η βιταμίνη Ε υπάρχει κυρίως στα φυτικά έλαια, τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους και τα όσπρια.

Ινοσιτόλη

Είναι από τις πιο άγνωστες βιταμίνες ωστόσο είναι υπεύθυνη για μια σειρά από υποστηρικτικές λειτουργίες του οργανισμού. Η ινοσιτόλη μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να διατηρήσει υγιή τα μαλλιά. Επίσης υπό προϋποθέσεις μπορεί ακόμα και να περιορίσει την τριχόπτωση. Οι πιο πλούσιες τροφές σε ινοσιτόλη είναι τα εσπεριδοειδή, τα καρύδια, τα όσπρια, οι μπανάνες, η μαγιά της μπύρας και το ψωμί ολικής άλεσης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 07:59