search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 10:33
MENU CLOSE

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Αναγκαία η συνταγματική αναθεώρηση

05.03.2017 12:41
Διαδικτυακώς θα πραγματοποιηθεί το 5ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών - Media

 

Η αναγκαιότητα μίας συνταγματικής αναθεώρησης και οι όροι με τους οποίους θα μπορούσε αυτή να γίνει, ήταν το θέμα της συζήτησης με την οποία ξεκίνησε η τέταρτη και τελευταία ημέρα του 2ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
 
Ο καθηγητής κ. Σταύρος Τσακυράκης εξέφρασε την άποψη ότι «το Σύνταγμά μας είναι φλύαρο» και ότι αυτό συνιστά «πρόβλημα δημοκρατίας», επειδή «ό,τι μπαίνει στο σύνταγμα αφαιρείται από τον κοινό νομοθέτη». Πρότεινε την αναθεώρηση των διατάξεων για την ευθύνη υπουργών και την βουλευτική ασυλία, των αντίστοιχων για τον διορισμό των  ανεξάρτητων αρχών, ώστε να διασφαλίζεται η ανεξαρτησία τους, του άρθρου 110 για την διαδικασία της ίδιας της αναθεώρησης, ώστε κάθε Βουλή να είναι αναθεωρητική και του άρθρου 16 για την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων.
 
Για την διασύνδεση των συνταγματικών αρχών με την οικονομία μίλησε ο καθηγητής κ. Γιώργος Γεραπετρίτης και είπε ότι μία αναθεώρηση θα πρέπει να διασφαλίζει:
 
–    πολιτική κανονικότητα. Ανέφερε το παράδειγμα της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και επισήμανε την ανάγκη για ένα πάγιο και σταθερό εκλογικό σύστημα, ώστε αφενός να εξασφαλίζει βιώσιμες και διαρκείς κυβερνήσεις και μην διακόπτεται η τετραετής θητεία τους.
–    δημοσιονομική λογοδοσία. Πρότεινε την εισαγωγή διατάξεων και ορίων για το χρέος και το έλλειμμα και την θέσπιση ανεξάρτητων αρχών με στεγανές δομές οικονομικής αυτονομίας
–    ασφάλεια της αγοράς, μέσω της συνταγματικής κατοχύρωσης ενός σταθερού φορολογικού συστήματος, που θα εγγυάται την παροχή επενδυτικών κινήτρων, ασφαλούς επενδυτικού περιβάλλοντος και θεσμική ενίσχυση των όρων του ανταγωνισμού.
 
Το σύνταγμα δεν μπορεί να είναι κώδικας πολιτικής δικονομίας, τόνισε ο καθηγητής κ. Σπύρος Φλογαΐτης και σημείωσε ότι ένα Σύνταγμα πρέπει να είναι μικρό και ευέλικτο και όχι «κωδικοποίηση κορπορατιστικών αιτημάτων». Ανέφερε ότι στο σημερινό Σύνταγμα δεν υπάρχουν checks and balances (θεσμικά αντίβαρα), ότι είναι «πρωθυπουργοκεντρικό» και «πολιτικοκεντρικό». Επιπλέον, ανέφερε ότι ο τρόπος παραγωγής κανόνων δικαίου είναι απαρχαιωμένος και τόνισε πως κανένα άλλο σύνταγμα δεν έχει διατάξεις τόσο εκτενείς για την δικαστική εξουσία, «που είναι ερμητικά κλεισμένη στον εαυτό της».
 
«Είμαστε ένα failed state», υπογράμμισε ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Παναγής Βουρλούμης και συμπλήρωσε ότι η αποτυχία μας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο Σύνταγμα.
 
Πρότεινε αλλαγές στο εκλογικό σύστημα και κατάργηση του σταυρού προτίμησης, κατάργηση της μονιμότητας και διασφάλιση της αξιολόγησης στο δημόσιο, την ίδρυση ανεξάρτητου σώματος για την διασφάλιση της συνέχειας στην διοίκηση, την αλλαγή του άρθρου 16 ώστε να κατοχυρωθεί η λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων και την αλλαγή του άρθρου 110 ώστε να διευκολύνεται η αναθεωρητική διαδικασία.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 10:29