search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:57
MENU CLOSE

«Τρύπα» 160 εκατ. ευρώ στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης

05.03.2017 17:56
«Τρύπα» 160 εκατ. ευρώ στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης - Media

 

«Τρύπα» δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για το 2017 αποκαλύπτει έγγραφο με αποδέκτη το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, μόλις δύο μήνες μετά την έγκριση από τη Βουλή του κρατικού προϋπολογισμού. Το οκτασέλιδο έγγραφο, που βρίσκεται στη διάθεση της «Καθημερινής», έχει ημερομηνία 14 Φεβρουαρίου 2017 και προειδοποιεί για ενδεχόμενο χρηματοδοτικό κενό ύψους, συγκεκριμένα, 160.973.000 ευρώ. Το συνέταξε η Διεύθυνση Οικονομικών και Επιτελικού Σχεδιασμού του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και έχει τίτλο «Τακτικός Προϋπολογισμός Οικονομικού Ετους 2017». Αποκαλύπτει «ανεπάρκεια πιστώσεων» που επιμερίζεται ως εξής: 120 εκατομμύρια ευρώ λείπουν από τα ταμεία της ΕΛ.ΑΣ., 34 εκατ. ευρώ από τα ταμεία της Πυροσβεστικής, ενώ έλλειμμα 5,6 εκατ. ευρώ εντοπίζεται στις δαπάνες για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η δημοσιονομική «τρύπα» εντοπίστηκε μερικές μόνο εβδομάδες μετά την έγκριση από τη Βουλή του τακτικού προϋπολογισμού για το 2017. Και τούτο διότι, όπως εξηγούν πηγές με γνώση του θέματος, «για τις δαπάνες του υπουργείου Δημόσιας Τάξης προβλέφθηκαν πιστώσεις 2,1 δισ. ευρώ, προφανώς όχι αυθαίρετα, αλλά με βάση τα προσχέδια και τις προτάσεις που κατέθεσε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το οικονομικό επιτελείο του μεγάρου της λεωφόρου Κατεχάκη».

Οι παρενέργειες

Σε κάθε περίπτωση, εάν η πρόβλεψη – προειδοποίηση της Διεύθυνσης Οικονομικών για τρύπα στον προϋπολογισμό ύψους 160 εκατ. ευρώ επιβεβαιωθεί, θα υπάρξουν σύντομα σοβαρές παρενέργειες στην ομαλή λειτουργία επιχειρησιακών μονάδων της αστυνομίας και της Πυροσβεστικής. Εξάλλου, τα βασικά ελλείμματα αφορούν δαπάνες μισθοδοσίας, προμήθειας καυσίμων, συντήρησης του στόλου οχημάτων, εναέριων μέσων κ.ά. Σε κίνδυνο τίθεται και το σχέδιο διαχείρισης της παράτυπης μετανάστευσης, καθώς αφενός μεν τα χρήματα που έχουν προβλεφθεί για τη σίτιση των αλλοδαπών κρατουμένων πιθανότατα δεν επαρκούν, ενώ αδυναμία αναμένεται να προκύψει και στην κάλυψη των δαπανών μετακίνησης του αστυνομικού προσωπικού, για παράδειγμα, από τις κεντρικές υπηρεσίες της πρωτεύουσας προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2017 ψηφίστηκε στις 10 Δεκεμβρίου και στην εισηγητική έκθεση αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα: «έχουν προβλεφθεί πιστώσεις που θα καλύψουν δαπάνες για τη λειτουργία των επιχειρησιακών μονάδων για την αστυνόμευση και προστασία των πολιτών, την προμήθεια μέσων αυτοπροστασίας του προσωπικού, την προμήθεια ανταλλακτικών (…), την προστασία των δασών από πυρκαγιές με τη χρήση επίγειων και εναέριων μέσων» κ.ά.

Αλλη εικόνα

Ωστόσο, διαφορετική είναι η εικόνα που περιγράφεται στο εμπιστευτικό έγγραφο που εστάλη δύο μήνες μετά στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Σ’ αυτό αναφέρεται, ενδεικτικά, ότι «για το έτος 2017, οι πραγματικές ανάγκες της Ελληνικής Αστυνομίας εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν σε 1 δισ. 665 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ οι προβλεπόμενες εγκεκριμένες πιστώσεις ανέρχονται σε 1 δισ. 544 εκατ. ευρώ. Ως εκ τούτου, η εκτιμώμενη υστέρηση υπολογίζεται σε 120 εκατ. ευρώ».

Οι λεπτομέρειες που ακολουθούν είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές για τους εργαζομένους στην Ελληνική Αστυνομία. Υπολογίζεται ότι θα υπάρξει κενό 55 εκατ. ευρώ στη μισθοδοσία των ενστόλων, δίχως να προσμετρούνται τα κονδύλια για την αποζημίωση της νυχτερινής ή πέραν του πενθημέρου εργασίας και υπό την προϋπόθεση ότι θα ανασταλούν οι μισθολογικές ωριμάνσεις και προαγωγές.

Αντίστοιχα, κατά 25 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι υπολείπονται τα χρήματα που έχουν προϋπολογιστεί για την αγορά καυσίμων, ενώ το οκτασέλιδο έγγραφο αποκαλύπτει «τρύπα» και στα μυστικά – απόρρητα κονδύλια της ΕΛ.ΑΣ. «Εκτιμάται υστέρηση 12,4 εκατ. ευρώ, καθώς από τον συγκεκριμένο κωδικό καλύπτεται η προμήθεια αναλώσιμων έκδοσης διαβατηρίων, καθώς και ανάγκες προμήθειας ειδικού εξοπλισμού για την εκπλήρωση της αποστολής της ΕΛ.ΑΣ.», αναφέρεται στο έγγραφο.

Στον αέρα κινδυνεύουν να βρεθούν οι δράσεις και για τη διαχείριση της παράτυπης μετανάστευσης, σύμφωνα πάντοτε με τις προβλέψεις των στελεχών της Διεύθυνσης Οικονομικών και Επιτελικού Σχεδιασμού. Στα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται το κενό στον προϋπολογισμό για την κάλυψη των δαπανών μετακίνησης του αστυνομικού προσωπικού, ενώ λιγότερα κατά 1,6 εκατομμύρια υπολογίζεται ότι είναι τα χρήματα για την κάλυψη των δαπανών σίτισης των αλλοδαπών που κρατούνται στα κέντρα κράτησης. Επισημαίνεται πάντως ότι υπάρχει δυνατότητα μέρος της «ανεπάρκειας πιστώσεων» να καλυφθεί από χρήματα του Frontex και κονδύλια της Ε.Ε. (Ευρωπαϊκό Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας).

Οι συνέπειες για την Πυροσβεστική

Εκτός της ΕΛ.ΑΣ., με δημοσιονομικό κραχ απειλείται και το πυροσβεστικό σώμα. Στον τακτικό προϋπολογισμό έχουν προβλεφθεί πιστώσεις 379 εκατ. ευρώ, την ίδια στιγμή που η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Επιτελικού Σχεδιασμού υπολογίζει ότι οι πραγματικές ανάγκες του σώματος θα διαμορφωθούν σε 413 εκατ. ευρώ. Το έλλειμμα των 34 εκατ. ευρώ κατανέμεται ως εξής: 14 εκατ. ευρώ λείπουν από τον κωδικό με τις δαπάνες μισθοδοσίας, ενώ κατά 13 εκατ. ευρώ υπολείπονται τα χρήματα για την κάλυψη «καταναλωτικών και σύνθετων δαπανών».

Ως τέτοιες περιγράφονται τα έξοδα για τη μετακίνηση εκτός έδρας προσωπικού σε περίπτωση μεγάλων πυρκαγιών, η επισκευή οχημάτων αλλά και η συντήρηση εναέριων μέσων, όπως για παράδειγμα τα δύο ιδιόκτητα Super Puma που κινδυνεύουν να καθηλωθούν στο έδαφος. Πάντως, μιλώντας στην «Κ» στελέχη του υπουργείου εμφανίστηκαν καθησυχαστικά, επισημαίνοντας ότι η παρούσα πρόβλεψη θα ανατραπεί και ότι στο τέλος του τρέχοντος έτους ο προϋπολογισμός του υπουργείου θα «κλείσει» ισοσκελισμένος.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:57