search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 00:44
MENU CLOSE

Υπουργικό για την Ανάπτυξη εν μέσω αδιέξοδων διαπραγματεύσεων με το ΔΝΤ στο Χίλτον

06.03.2017 07:30
Πρώην Υπουργός του ΠΑΣΟΚ κάνει στροφή στην καριέρα του και ετοιμάζει εκπομπή τέχνης και μουσικής! (Photo) - Media

 

Εν μέσω κρίσιμων όσο και αδιέξοδων προς το παρόν επαφών της κυβέρνησης με τους Θεσμούς στο Χίλτον, συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο όπου ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το σχέδιο για την αναπτυξιακή στρατηγική. Ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να αναδείξει το κυβερνητικό επιχείρημα που στρέφεται προς τους δανειστές ότι η χώρα δεν χρειάζεται άλλη λιτότητα αλλά ανάπτυξη, ενώ ταυτόχρονα προς το εσωτερικό θα υποστηρίξει το αφήγημα ότι εφόσον υπάρξει συμφωνία ανοίγει ο δρόμος για την ανάπτυξη η οποία πρέπει να σχεδιαστεί από σήμερα.

Αναμένεται ωστόσο να πάρει θέση και για τη διαπραγμάτευση σε μια κρίσιμη στιγμή που δε φαίνεται να μπορεί να επιτύχει μια πολιτικά διαχειρίσιμη συμφωνία. Με ερωτηματικό είναι πόσο θα ανεβάσει τους τόνους με το ΔΝΤ, το οποίο φέρεται να είναι άκαμπτο ως προς τις απαιτήσεις του στα εργασιακά και τα δημοσιονομικά.

Από το διήμερο των διαπραγματεύσεων που προηγήθηκαν στο Χίλτον η εικόνα που έχει διαμορφωθεί είναι ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί τηρούν στάση ουδετερότητας με τη διαπραγμάτευση να παίρνει διμερή χαρακτηριστικά μεταξύ ΔΝΤ και κυβέρνησης. Το Ταμείο φέρεται να μη δέχεται καμία συζήτηση για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και να επιμένει στην αύξηση του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων, ενώ φαίνεται να διαψεύδεται και η κυβερνητική προσδοκία ότι το 2% του ΑΕΠ μέτρα για το 2019 ως «σημείο εκκίνησης» των συζητήσεων, μπορεί να μειωθεί.

Γενικότερα, φαίνεται να διαψεύδεται ο κυβερνητικός ισχυρισμός, μετά το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου ότι η τεχνική συμφωνία θα ήταν θέμα ολίγων ημερών. Οι διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής των θεσμών θα συνεχιστούν και σήμερα αλλά τα περιθώρια για την επίτευξη συγκλίσεων στενεύουν καθώς οι θεσμοί αναχωρούν από την Αθήνα πιθανότατα αύριο.

Το ορόσημο της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης για μια ακόμη φορά φαίνεται να μετατοπίζεται πέραν της 20ης Μαρτίου στο οποίο είχε επιμείνει η κυβέρνηση της τελευταίες μέρες και η διαπραγμάτευση αναμένεται να πιάσει Απρίλιο παρά τις πιέσεις θεσμικών παραγόντων όπως αυτή του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας που από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών κάλεσε την κυβέρνηση να κλείσει «χθες» διαφορετικά κινδυνεύουν να ανατραπούν οι προβλέψεις της Κομισιόν για την ανάπτυξη.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 00:44