search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 21:58
MENU CLOSE

Η Ουγγαρία «πακετάρει» πρόσφυγες

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1959
09-03-2017
11.03.2017 04:00
mig-1.jpg

 

Θα κρατούνται στα σύνορα με τη Σερβία μέσα σε κοντέινερ για όσο… χρειαστεί

Σε κοντέινερ στα σύνορα της Ουγγαρίας με τη Σερβία, για αόριστο χρονικό διάστημα, θα κρατούνται πλέον οι πρόσφυγες που έχουν υποβάλει αίτημα για τη χορήγηση ασύλου στη χώρα της Κεντρικής Ευρώπης.
 
Επιπλέον όσοι αρνηθούν να δώσουν δακτυλικά αποτυπώματα και να φωτογραφηθούν από τις ουγγρικές αρχές, για το άνοιγμα φακέλου με τα προσωπικά τους δεδομένα, θα απελαύνονται άμεσα από τη χώρα, με την κατηγορία «της μη συνεργασίας».
 
Όσον αφορά τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα, κάτω των 14 ετών, τη φιλοξενία τους θα αναλαμβάνουν οικοτροφεία.
Τα παραπάνω αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία, 138 υπέρ, έξι κατά και 22 απόντες, η ουγγρική Βουλή εγκρίνοντας την πρόταση νόμου που κατέθεσε η εθνικιστική κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν.
 
«Τα σύνορα της χώρας και κατά προέκταση η εθνική ασφάλεια παραμένουν υπό καθεστώς επίθεσης. Για τα επόμενα χρόνια οι μεταναστευτικές ροές δεν πρόκειται να μειωθούν, αφού εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι άνθρωποι που σκοπεύουν να κάνουν το ταξίδι, για μια νέα ζωή. Η καταιγίδα δεν πρόκειται να εξαφανιστεί μόνη της», υποστήριξε σ’ ένα νέο παραλήρημά του ο ακροδεξιός Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν.
 
Σύμφωνα με το σχέδιο, που θα τεθεί σε εφαρμογή άμεσα, εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, ανάμεσά τους δεκάδες χιλιάδες οικογένειες, οι οποίες έχουν υποβάλει αίτημα για χορήγηση ασύλου στις ουγγρικές αρχές, θα μεταφερθούν σε… εμπορευματοκιβώτια στα νότια σύνορα της χώρας, όπου και θα παραμένουν υπό περιορισμό έως ότου εξεταστεί ο φάκελός τους.
 
Ένας στους… χίλιους
Είναι χαρακτηριστικό πως από το καλοκαίρι του ’15, οπότε και 350.000 πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν στην Ουγγαρία, μόλις 400 άνθρωποι έχουν κατορθώσει να εξασφαλίσουν άσυλο, ενώ από τις συνολικά 177.000 αιτήσεις που υποβλήθηκαν έχουν περάσει από συνέντευξη μόλις πέντε χιλιάδες, σε διάστημα 18 μηνών!
 
Επίσης, από την 1η Μαΐου, όπως ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης Όρμπαν, θα ξεκινήσει η λειτουργία του δεύτερου ηλεκτροφόρου φράκτη, μήκους 150 χιλιομέτρων, στα σύνορα με τη Σερβία, ο οποίος θα είναι εφοδιασμένος και με θερμικές κάμερες που θα στέλνουν απευθείας εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων της συνοριοφυλακής!
 
«Ο νέος νόμος για την κράτηση των οικογενειών, απροστάτευτων γυναικών και μικρών παιδιών, άρρωστων ανθρώπων και ΑμεΑ, αποτελεί μια ακόμα μορφή της κατάφωρης καταπάτησης των δικαιωμάτων που υπόκεινται οι πρόσφυγες και μετανάστες στην Ουγγαρία, τα δύο τελευταία χρόνια. Πλέον η κυβέρνηση Όρμπαν ‘‘έπιασε πάτο’’» υποστήριξαν με κοινή τους ανακοίνωση επτά διεθνείς ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία των προσφύγων.
 
Ανακοίνωση που πάντως δεν «αγγίζει» τον ακροδεξιό Όρμπαν και την κυβέρνησή του, που χάρη στις ξενοφοβικές και ρατσιστικές τους απόψεις εξακολουθούν να απολαύουν της αποδοχής της πλειονότητας των Ούγγρων ψηφοφόρων. 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 21:58