search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:21
MENU CLOSE

Ο Μητσοτάκης πήρε το… σφουγγάρι του

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1959
09-03-2017
11.03.2017 04:00
kikil.jpg

 

Απειλεί με διαγραφή όποιον διαφοροποιείται

Η επόμενη κίνηση για όποιον διαφοροποιηθεί στη Βουλή από τις κοινές αποφάσεις θα είναι η διαγραφή και η απομάκρυνση από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., λένε συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την αυστηρή προειδοποίηση ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί σοβαρές διαφοροποιήσεις που αλλοιώνουν την εικόνα του κόμματος.
 
Οι βολές του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας σε «ανοιχτή» ομιλία του προς τους τομεάρχες του κόμματος τη Δευτέρα αφορούσαν τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη και όσους από τους καραμανλικούς βουλευτές συμμερίζονται απόψεις περί ηπιότερης αντιπολίτευσης, με υπερψήφιση κάποιων θετικών μέτρων, όπως αναπτυξιακά αντίμετρα ή μείωση φορολογίας επιχειρήσεων.
 
Συνεργάτες του Μητσοτάκη επισημαίνουν ότι η Ν.Δ. δεν πρόκειται να απειληθεί από εσωστρέφεια ακόμη κι αν διαγραφούν μια σειρά βουλευτών, αφού αποτελεί την προοπτική μεγάλου τμήματος της κοινωνίας, που επικροτεί τη σκληρή στάση της απέναντι στην κυβέρνηση, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», ο Μητσοτάκης φέρεται αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει προεκλογικά το εσωκομματικό τοπίο. Και αυτό σημαίνει ότι όποιος διαφοροποιηθεί από τη σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή και στηρίξει κάποια μέτρα της κυβέρνησης, οψέποτε αυτή τα φέρει στη Βουλή, θα αποπεμφθεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και δεν πρόκειται να επιστρέψει προεκλογικά στις λίστες του κόμματος. 
 
Όπως επισημαίνουν έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη, στα κεντροδεξιά κόμματα η προοπτική εξουσίας λειτουργεί συγκολλητικά, γι’ αυτό δεν αναμένεται μεγάλο κύμα αντίδρασης στη μείζονα αντιπολιτευτική τακτική που έχει χαράξει ο Μητσοτάκης.
 
Δυσαρέσκεια
Προς το παρόν η οργή της ηγετικής ομάδας στρέφεται προς την πλευρά Μεϊμαράκη, ο οποίος αυτοβούλως ενημέρωσε αναλυτικά τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες για τις θέσεις του, που κινούνται στην αρχή της συνεννόησης των κομμάτων και σε μια πιο ήπια αντιπολίτευση, με εγκατάλειψη της συνεχούς επίκλησης για άμεση προσφυγή στις κάλπες. Εκτιμούν ότι η Κατερίνα Παπακώστα, που έσπευσε δημοσίως να υπερασπιστεί τις θέσεις Μεϊμαράκη, επιζητεί να βρεθεί στην επικαιρότητα και εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για τη θέση της στον κομματικό μηχανισμό.
 
Έπειτα από παρασκηνιακές διαβουλεύσεις όλο το Σαββατοκύριακο, όπου μόνο ο Άδωνις Γεωργιάδης απάντησε στα «περί τσάμπα μαγκιάς» του Μεϊμαράκη, η κλειστή επικοινωνιακή ομάδα του Μητσοτάκη, παρά τους δικούς του δισταγμούς, αποφάσισε ότι θα πρέπει να υπάρξει προειδοποίηση προς όλα τα στελέχη από τον ίδιο τον πρόεδρο πριν αυξηθεί η εσωκομματική γκρίνια.
 
Η ευκαιρία βρέθηκε σε συγκέντρωση των τομεαρχών, όπου ο πρόεδρος του κόμματος ήταν σαφής: όποιος δεν αντέχει τη σκληρή κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα βρίσκεται ουσιαστικά στο μετεκλογικό παιχνίδι. Μάλιστα ο Γεωργιάδης βγήκε χθες να απαντήσει στα όσα γράφονται περί διαγραφών, ουσιαστικά επιβεβαιώνοντάς τα. Μιλώντας την Τρίτη στον Βήμα FM είπε ότι ουδείς στη Ν.Δ. έχει ζητήσει τη διαγραφή Μεϊμαράκη, εξηγώντας ότι είναι στο χέρι του προέδρου του κόμματος να λάβει μέτρα, αν θεωρήσει ότι κάποιος κινείται εκτός της συμφωνημένης γραμμής. 
 
Προειδοποίηση
Πάντως την παρέμβαση του Μητσοτάκη την ανέλυσαν όλοι, εντός και εκτός κόμματος, ως αυστηρή προειδοποίηση προς τους αντιρρησίες: 
«Όποιος δεν μπορεί ή δεν θέλει να ακολουθήσει ή νιώθει ότι πρέπει να συμβιβαστεί με τη σημερινή τυχοδιωκτική ομάδα που κυβερνά τη χώρα θα μείνει πίσω» είπε συγκεκριμένα ο Μητσοτάκης, εκφράζοντας την αποφασιστικότητά του, αν και λίγο αργότερα εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως δεν θα υπάρξουν τριβές και ρήξεις: «Είμαι βέβαιος ότι όλα τα στελέχη της παράταξης έχουν πλήρη συναίσθηση της πραγματικότητας και όλοι θα συμπορευτούν στον αγώνα για μεγάλη πολιτική αλλαγή». 
 
Πάντως στην κλειστή συνεδρίαση παρακίνησε τα στελέχη να μιλήσουν ανοιχτά και να εκφράσουν τις απόψεις τους: «Στις συνεδριάσεις να διατυπώνετε ανοιχτά τις θέσεις σας, αλλά προσοχή όταν μιλάτε στους δημοσιογράφους, ιδιαίτερα αν έχει ληφθεί μια απόφαση που δεσμεύει όλους μας».
 
Όταν έκλεισαν οι πόρτες στη σύσκεψη των τομεαρχών, η Ντόρα Μπακογιάννη εξαπέλυσε επίθεση στον Πάνο Καμμένο για απόπειρα διχαστικής λογικής στους ψηφοφόρους της κεντροδεξιάς παράταξης. Τα στελέχη της Ν.Δ. αποφάσισαν να βάλουν μπροστά για συμβολικούς λόγους τον εξάδελφο Κωνσταντίνο Καραμανλή τον νεότερο προκειμένου να απαντά στον πρόεδρο των ΑΝΕΛΛ. 
Ο ίδιος ο τομεάρχης Μεταφορών με δισταγμό αποδέχτηκε να αποκρούει, και λόγω ονόματος, κάθε επίθεση φιλίας του Καμμένου στον Κώστα Καραμανλή. Η συζήτηση που έγινε εντός των τομεαρχών αφορούσε και την τακτική του Αλέξη Τσίπρα και των Πάνου Καμμένου – Δημήτρη Παπαγγελόπουλου να προσεγγίζουν τον καραμανλικό πυρήνα των ψηφοφόρων. 
 
Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο πρωθυπουργός στην εφημερίδα «Documento» επιφύλαξε πολύ κολακευτικά λόγια για τον Καραμανλή και την πρωθυπουργική του θητεία, ενώ εμφανίστηκε εντελώς απαξιωτικός για τους διαδόχους του στην ηγεσία της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά και Κυριάκο Μητσοτάκη εξαιρώντας τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη, τον οποίο θεώρησε πολύ πετυχημένο στη θητεία του, παρότι έχασε τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. 
Οι συνεργάτες του Μητσοτάκη εκτιμούν ότι η εξόφθαλμη αυτή παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ έχει σκοπό να προκαλέσει ένταση, εσωστρέφεια και διχασμό στην αξιωματική αντιπολίτευση. Επισημαίνουν όμως ότι οι μέθοδοι αυτοί θα τους γυρίσουν μπούμερανγκ διότι, αν προκληθεί, η νέα ηγεσία θα αντιδράσει δυναμικά και μπορεί να λύσει έστω και οδυνηρά μια και καλή το εσωκομματικό πρόβλημα. 
 
Μάλιστα, λένε, δικαιώνουν και τον Μητσοτάκη, που πάντα μιλούσε για υπόγεια σχέση καραμανλικών με το περιβάλλον Τσίπρα που λειτουργούσε υπονομευτικά στο κόμμα. Στο εύλογο ερώτημα αν συμφέρει την αξιωματική αντιπολίτευση μια κρίση στελεχών και ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών, επισημαίνουν ότι η κοινωνία είναι πολύ πιο μπροστά από τέτοια ζητήματα και επιθυμεί αλλαγή πολιτικής κατεύθυνσης στη χώρα, γι’ αυτό θα επιβραβεύσει την τόλμη και την αποφασιστικότητα. 
 
Το πρόβλημα πάντως, όπως επισημαίνουν εμπειρότεροι και λιγότερο θερμόαιμοι, θα υπάρξει αν η κατάσταση παραμείνει ως έχει στο κόμμα και η Ν.Δ. φτάσει με οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην αυτοδυναμία. Αυτόματα, όπως λένε, ο Μητσοτάκης θα καταστεί όμηρος των καραμανλικών… 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:21