search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:36
MENU CLOSE

Σας παρακολουθεί το κινητό σας; – Δείτε πώς μπορείτε να προστατευθείτε

09.03.2017 14:58
Πενταψήφια νούμερα: Πώς θα αποφύγετε τις υπέρογκες χρεώσεις - Αναλυτικές οδηγίες - Media
 
Οι νέες αποκαλύψεις του Wikileaks σχετικά με τους τρόπους που η CIA έχει αναπτύξει για να παρακολουθεί συνομιλίες και να μετατρέπει «έξυπνες» συσκευές σε… κατασκόπους, έπεισαν και τους πιο δύσπιστους.
 
Τα smartphones είναι πολύ χρήσιμες συσκευές, ωστόσο μπορούν να μετατραπούν σε «μηχανές παρακολούθησης», όχι μόνο από μυστικές υπηρεσίες, αλλά και από κυβερνο-απατεώνες οι οποίοι επιδιώκουν να κλέψουν προσωπικά μας δεδομένα.
 
Σύμφωνα με τους ειδικούς στην κυβερνοασφάλεια, ο βασικός τρόπος προστασίας μας από τα κινητά-κατασκόπους είναι να περιορίζουμε τα δικαιώματα που οι εφαρμογές μας έχουν όταν λειτουργεί το τηλέφωνό μας.
 
Για παράδειγμα, μπορούμε να απαγορεύσουμε σε μια εφαρμογή να έχει πρόσβαση στην κάμερα του κινητού, στο μικρόφωνο, στα αρχεία μας ή στο GPS, ιδίως αν δεν υπάρχει λόγος για κάτι τέτοιο.
 
Επίσης, καλό είναι τα τηλέφωνά μας να έχουν την τελευταία έκδοση λογισμικού και λειτουργικού, καθώς συνήθως αυτές έχουν επιδιορθώσεις για προβλήματα ασφαλείας που είχαν παρατηρηθεί σε προηγούμενες εκδόσεις τους.
 
Σημαντικό, επίσης, είναι να παρακολουθούμε το κινητό μας για ύποπτη συμπεριφορά: ξαφνικά συχνά reboots, περίεργοι ήχοι όταν μιλάμε, άγνωστες εφαρμογές ή ασυνήθιστοι συμπεριφορά γνωστών εφαρμογών είναι «καμπανάκια κινδύνου».
 
Τέλος, οι ειδικοί συμβουλεύουν σε εξαιρετικές περιπτώσεις (π.χ. όταν ταξιδεύουμε σε μια χώρα, όπου η κυβερνοπαρακολούθηση είναι κανόνας…) να χρησιμοποιούμε μια «καθαρή» συσκευή, η οποία δεν περιέχει ευαίσθητες πληροφορίες για εμάς.
 
Θυμηθείτε, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ έχει καλυμμένη με αδιαφανή ταινία την κάμερα του υπολογιστή του…
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:35