search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:09
MENU CLOSE

Γιατί φουσκώνουμε – Οι 7 πιο πιθανές αιτίες εκτός από το φαγητό

09.03.2017 19:37
Γιατί φουσκώνουμε – Οι 7 πιο πιθανές αιτίες εκτός από το φαγητό - Media

 

Εάν φάγατε φασόλια, γαλακτοκομικά, κάποιο αλμυρό φαγητό με κρεμμύδι ή λάχανο, είστε λίγο-πολύ προετοιμασμένοι ότι μπορεί να νιώσετε φούσκωμα στην κοιλιά.

Εκτός από τη διατροφή ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που σύμφωνα με τους γαστρεντερολόγους, μπορεί να σχετίζονται με το πρήξιμο στην κοιλιά.

Πίνετε υγρά με καλαμάκι

Το τι και πόσο πίνετε μπορεί να επηρεάσει το πώς αισθάνεστε την κοιλιά σας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι γιατροί συμβουλεύουν τους ασθενείς να αποφεύγουν να πίνουν υγρά με καλαμάκι, καθώς έτσι καταπίνουν και αέρα, ο οποίος καταλήγει στο έντερο, προκαλώντας φούσκωμα.

Ανθρακούχα ποτά

Οτιδήποτε περιέχει ανθρακικό, όπως μπύρα, αναψυκτικά, σόδες κλπ. συνεπάγεται περισσότερα αέρια στο στομάχι και στο έντερο. Πρέπει επίσης να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα ποτά που περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά, όπως η ασπαρτάμη, τα οποία επίσης προκαλούν φούσκωμα, επειδή δυσκολεύουν την πέψη.

Προβλήματα του γαστρεντερικού

Προβλήματα του γαστρεντερικού, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, μπορεί να προκαλούν διάρροια ή δυσκοιλιότητα ή και τα δύο. Πολλοί ασθενείς και ειδικά γυναίκες, έχουν έντονο φούσκωμα. Εάν αντιμετωπίζετε κάποια ανάλογη διαταραχή, το έντερό σας είναι υπερευαίσθητο και κατά την πέψη μπορεί να έχετε πολλά ανάλογα συμπτώματα, όπως πόνο και φούσκωμα.

Φάρμακα

Κάποια φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα. Σε αυτά ανήκουν τα αντισυλληπτικά λόγω της επίδρασης των οιστρογόνων στο γαστρεντερικό. Το αποτέλεσμα είναι δυσκοιλιότητα και αέρια. Άλλα φάρμακα που σχετίζονται με φούσκωμα είναι κάποια αντιβιοτικά τα οποία μαζί με τα κακά βακτήρια, σκοτώνουν και τα καλά βακτήρια που είναι απαραίτητα για την υγεία του εντέρου.

Καθιστική ζωή

Η καθιστική ζωή έχει πολλές και σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία. Όταν κάθεστε για αρκετή ώρα στο γραφείο ή στον καναπέ, επιβραδύνονται όλες οι λειτουργίες στον οργανισμό. Η κίνηση είναι πολύ σημαντική για την υγεία του εντέρου σας. Ακόμη και αν δεν γυμνάζεστε, φροντίστε να σηκώνεστε και να περπατάτε κάθε τόσο για να αποφύγετε το πρήξιμο.

Ταξιδεύετε πολύ

Αν κάνετε συχνά αεροπορικά ταξίδια, το φούσκωμα είναι αναμενόμενο. Αν και είναι δύσκολο να καθοριστεί η ακριβής αιτία του φουσκώματος κατά τη διάρκεια της πτήσης, υπάρχουν πολλοί μικροί και διαφορετικοί παράγοντες. Το μάσημα τσίχλας, η κατανάλωση αλμυρών σνακ, η έλλειψη κίνησης και η κατάποση αέρα για να αποφύγουμε τον πόνο στα αυτιά κατά την απογείωση και την προσγείωση είναι επιβαρυντικοί παράγοντες. Μέσα στην καμπίνα αυξάνεται ο όγκος των αερίων στο σώμα μας.

Καρκίνος

Κάποιοι καρκίνοι, όπως του παχέος εντέρου και των ωοθηκών, εκδηλώνονται με φούσκωμα στην κοιλιά. Ειδικά στις γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών, συσσωρεύεται υγρό στην περιοχή της κοιλιάς που προκαλεί φούσκωμα. Παράλληλα, έχουν πόνο στην κοιλιά και απώλεια βάρους. Σε κάθε περίπτωση, εάν παρατηρείτε περίεργα συμπτώματα συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

 

Πηγή: onmed.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:09