search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:57
MENU CLOSE

Όλα τριγύρω …αλλάζουνε

16.12.2009 06:20
Όλα τριγύρω …αλλάζουνε - Media

Η αλλαγή του εκλογικού νόμου και ο έλεγχος της ροής του πολιτικού χρήματος (ποιοι  και με πόσα χρηματοδοτούν- ενισχύουν- επιχορηγούν, ποιον πολιτικό φορέα η φυσικό πολιτικό πρόσωπο) αποτελούν τη βάση επάνω στην οποία στηρίζεται η φιλοσοφία του πρωθυπουργού για την δημιουργία ενός νέου πλαισίου που θα διασφαλίζει τη διαφάνεια και θα καταπολεμήσει τη διαφθορά.Οι προτάσεις που κατατέθηκαν από τον πρωθυπουργό αλλά και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη σύσκεψή των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της δημοκρατίας μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:

Η αλλαγή του εκλογικού νόμου και ο έλεγχος της ροής του πολιτικού χρήματος (ποιοι  και με πόσα χρηματοδοτούν- ενισχύουν- επιχορηγούν, ποιον πολιτικό φορέα η φυσικό πολιτικό πρόσωπο) αποτελούν τη βάση επάνω στην οποία στηρίζεται η φιλοσοφία του πρωθυπουργού για την δημιουργία ενός νέου πλαισίου που θα διασφαλίζει τη διαφάνεια και θα καταπολεμήσει τη διαφθορά.

Οι προτάσεις που κατατέθηκαν από τον πρωθυπουργό αλλά και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη σύσκεψή των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της δημοκρατίας μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:

– Αλλαγή του νόμου για τη χρηματοδότηση των πολιτικών. Τα πολιτικά κόμματα θα βασίζονται κυρίως στη δημόσια χρηματοδότηση ενώ η ιδιωτική θα πρέπει να είναι ονομαστική (κάθετη η διαφωνία του ΚΚΕ) και να διεκπεραιώνεται μέσω τραπεζικού λογαριασμού.

-Αλλαγή της σύνθεσης της Επιτροπής ελέγχου της Βουλής ώστε η πλειοψηφία της να μην είναι  βουλευτές, για να γίνεται αξιόπιστος πραγματικός έλεγχος των οικονομικών των πολιτικών και των κομμάτων

-Eνίσχυση του θεσμού «πόθεν έσχες» και συνέπειες για όσους δηλώνουν ψευδή στοιχεία εν γνώση τους..

– Αλλαγή του εκλογικού συστήματος  με τρόπο ώστε να περιορίζει δραστικά τις εκλογικές δαπάνες.

– Aναμόρφωση του συστήματος των συμβάσεων  δημοσίων έργων, υπηρεσιών και προμηθειών, καθώς και για το σύστημα προμηθειών για τα εξοπλιστικά προγράμματα.

-Διαφάνεια στα Μέσα Ενημέρωσης όπου πρέπει να υπάρξει πλήρης έλεγχος της ροής του χρήματος και της βιωσιμότητας των ΜΜΕ ταυτόχρονα με την καθιέρωση πλαισίου υγιούς ανταγωνισμού.

– Σύσταση εξεταστικών επιτροπών, με τη συγκέντρωση 120 ψήφων έναντι των 151 που απαιτούνται  σήμερα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:56