search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 17:17
MENU CLOSE

H δυναμική Αμάλ: Καλεί το Ιράκ να επιτρέψει στα ΗΕ την έρευνα για εγκλήματα εναντίον των Γιαζίντι

10.03.2017 06:20
H δυναμική Αμάλ: Καλεί το Ιράκ να επιτρέψει στα ΗΕ την έρευνα για εγκλήματα εναντίον των Γιαζίντι - Media

 

Η δικηγόρος ανθρώπινων δικαιωμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο Αμάλ Κλούνεϊ και μια νεαρή γυναίκα από την μειονότητα των Γιαζίντι η οποία είχε υποδουλωθεί και βιαστεί από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) πίεσαν το Ιράκ χθες να επιτρέψει στα Ηνωμένα Έθνη να διεξαγάγουν έρευνα για τα εγκλήματα της ομάδας τζιχαντιστών.

Η Βρετανία προετοιμάζει ένα σχετικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αλλά η Κλούνεϊ είπε ότι είναι απαραίτητο να στείλει η ίδια η ιρακινή κυβέρνηση επιστολή με την οποία ζητά επίσημα την έρευνα, προτού προχωρήσει σε ψηφοφορία το 15μελές Συμβούλιο.

Το ΙΚ διεξάγουν τη γενοκτονία των Γιαζίντι στη Συρία και το Ιράκ για να αφανίσει την μειονοτική θρησκευτική ομάδα μέσω φόνων, σεξουαλικής υποδούλωσης και άλλων εγκλημάτων, ανακοίνωσαν ειδικοί τον Ιούνιο πέρσι.

Η σύζυγος του ηθοποιού Τζορτζ Κλούνεϊ, η οποία αντιπροσωπεύει τη Νάντια Μουράντ και άλλες Γιαζίντι θύματα του Ισλαμικού Κράτους, είπε ότι παρά την δημόσια υποστήριξη από το Ιράκ να διεξαχθεί έρευνα του ΟΗΕ, η κυβέρνηση δεν έχει αιτηθεί κάτι τέτοιο ακόμα.

“Θέλουμε να δούμε τη διεξαγωγή έρευνας σε συνεργασία με τις ιρακινές αρχές”, είπε η Κλούνεϊ σε συνέντευξη στο πρακτορείο Reuters μετά από μία ομιλία της σε εκδήλωση του ΟΗΕ περί της απόδοσης ευθυνών για εγκλήματα που έχει διαπράξει το ΙΚ.

“Τελικά όμως εάν δεν υπάρξει αυτή η υποστήριξη σε επίπεδρο δράσης, τότε ο ΟΗΕ θα πρέπει να βρει άλλους τρόπους να επιτύχει την απόδοση ευθυνών”, είπε.

Οι Γιαζίντι αποτελούν μια θρησκευτική μειονότητα της οποίας η πίστη περιλαμβάνει στοιχεία από αρκετές αρχαίες θρησκείες της Μέσης Ανατολής. Οι μαχητές του ΙΚ θεωρούν ότι οι Γιαζίντι είναι δαιμονολάτρες.

Η Κλούνεϊ εξήγησε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας μπορεί να ξεκινήσει έρευνες χωρίς την συγκατάθεση του Ιράκ, με τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (193 μέλη) να διορίζει μια ειδική ομάδα για τη διαφύλαξη των αποδεικτικών στοιχείων και την προετοιμασία των υποθέσεων – όπως έκανε με τη Συρία τον Δεκέμβριο – ή, εναλλακτικά, το Συμβούλιο Ασφαλείας μπορεί να παραπέμψει την υπόθεση στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

“Όλες αυτές οι προοπτικές βρίσκονται στο τραπέζι για συζήτηση. Θα πρέπει να εξεταστούν σοβαρά, διότι τα θύματα όπως η Νάντια δεν μπορούν να περιμένουν για πάντα”, επεσήμανε η Κλούνεϊ, προσθέτοντας ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διασωθούν τα αποδεικτικά στοιχεία για μελλοντικές διώξεις.

Όταν ερωτήθηκε τί μπορεί να εμποδίζει το Ιράκ να αναλάβει πρωτοβουλία για την έρευνα, η Μουράντ, 23, μιλώντας μέσω διερμηνέα, δήλωσε: “Θεωρούν ότι όλοι οι Ιρακινοί καταδιώκονται από την Νταές και (ότι) πρέπει να ζητήσουν δικαιοσύνη για όλους”, αναφερόμενη σε εναλλακτική ονομασία του Ισλαμικού Κράτους.

“Θα ζητήσουμε συνδρομή και βοήθεια”, είπε ο πρέσβης του Ιράκ Μοχάμεντ Αλί Αλχακίμ, στην εκδήλωση στα Ηνωμένα Έθνη όπου μίλησε και η Μουράντ. Δεν απάντησε άμεσα όταν ερωτήθηκε γιατί το Ιράκ δεν έχει ζητήσει έρευνα του ΟΗΕ ακόμα.

Ο πρέσβης της Βρετανίας στον ΟΗΕ Μάθιου Ράικροφτ είπε στην ίδια εκδήλωση ότι συνεργαζόταν με το Ιράκ για το θέμα. “Η πρόταση θα πρέπει να υποστηρίζει τις εθνικές προσπάθειες του Ιράκ και να σέβεται απολύτως τους εθνικούς του νόμους και κυριαρχία του. Αλλά αποτελεί επίσης και επείγον έργο. Και προσβλέπουμε στην ολοκλήρωση της πρότασης αυτής μαζί σας πολύ, πολύ σύντομα”, είπε.

Η Μουράντ απήχθη και κρατήθηκε από μαχητές του ΙΚ για τρεις μήνες το 2014 στη Μοσούλη. Διηγήθηκε την ιστορία της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Δεκέμβριο του 2015 και από τότε διεξάγει μια καμπάνια για δικαιοσύνη.

Εμφανώς εξαντλημένη, η Μουράντ είπε απευθυνόμενοι στους πρέσβεις κρατών στον ΟΗΕ, “Τα λόγια μου, τα δάκρυά μου και η μαρτυρία μου δεν σας ώθησαν σε δράση. Αναλογίζομαι εάν υπάρχει οποιοσδήποτε λόγος να συνεχίσω την καμπάνια μου σε οποιοδήποτε βαθμό”.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 17:17