search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:59
MENU CLOSE

Παραδοσιακό γιουβέτσι

10.03.2017 10:03
paradosiako-gioyvetsi_0.jpg

 

Λατρεμένο και διαχρονικό το παραδοσιακό γιουβέτσι “σπάει” μύτες όταν ψήνεται.

Είναι  από τα λατρεμένα, κλασσικά, παραδοσιακά φαγητά που ενώνει την οικογένεια στο κυριακάτικο τραπέζι, ευχαριστεί τους φίλους και ενθουσιάζει τα παιδιά.  

Υλικά

1-κιλό μοσχάρι σπάλα 

250 – 300 γρ. κριθαράκι μέτριο 

2 φλ. τριμμένη ντομάτα ή μία συσκευασία ντοματάκια κονκασέ 

1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο 

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 

Αλάτι, πιπέρι

Τυρί για τρίψιμο της επιλογής μας ( τα αλμυρά τυριά, ταιριάζουν μάλλον καλύτερα αλλά όλα είναι θέμα γούστου ) 

Ζεστό νερό σε αναλογία 300ml  για κάθε 100 γραμμ. κριθαράκι

Εκτέλεση

Κόβουμε το κρέας σε μερίδες ή ζητάμε από τον χασάπη μας να μας το κόψει. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180  C. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει, γύρω στα 10 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά. Ρίχνουμε το κρέας, ανεβάζουμε λίγο τη φωτιά και τσιγαρίζουμε καλά, γυρίζοντάς το από όλες τις μεριές μέχρι να πάρει καστανό χρώμα. Το βάζουμε στο ταψί, ανακατεύουμε την ντομάτα με 1 ½ φλ. νερό και ρίχνουμε το μίγμα γύρω από το κρέας. Αφήνουμε το φαγητό στο φούρνο περίπου 2 ώρες.

Δοκιμάζουμε με το πιρούνι αν έχει βράσει το κρέας. Αν είναι έτοιμο, ή σχεδόν έτοιμο, τότε βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, και ρίχνουμε το κριθαράκι, ½ φλ. ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε ελαφρά με μια ξύλινη κουτάλα για  να μοιρασθεί το κριθαράκι παντού στο ταψί. Προσοχή. Το υγρό πρέπει να καλύπτει το κριθαράκι, αλλιώς θα μας στεγνώσει. Αν δεν το καλύπτει, προσθέτουμε καυτό νερό.  Ξαναβάζουμε το ταψί στο φούρνο. Αφήνουμε να μαγειρευτεί γύρω στα 20 –30 λεπτά. Το κριθαράκι δεν πρέπει να είναι λιωμένο ούτε να έχει πιει όλα τα υγρά.

Αν δούμε ότι στεγνώνει, προσθέτουμε λίγο νερό. Όταν είναι σχεδόν έτοιμο, κλείνουμε το φούρνο, βγάζουμε το ταψί και το αφήνουμε για λίγο «να σταθεί». Σερβίρουμε με τριμμένο τυρί.

 

 

Πηγή: tasty-day.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:59