search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:32
MENU CLOSE

Αντίδοτο στην κατάθλιψη το γιαούρτι

11.03.2017 15:44
Αντίδοτο στην κατάθλιψη το γιαούρτι - Media

 

Νέα μελέτη δείχνει ότι μπορεί μελλοντικά να υπάρχει μια αποτελεσματική εναλλακτική λύση αντί για τα φάρμακα για τη θεραπεία της κατάθλιψης: τα προβιοτικά βακτήρια που βρίσκονται στο γιαούρτι.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα βακτήρια Lactobacilli – «φιλικά» βακτήρια που υπάρχουν στο «ζωντανό» γιαούρτι – μπορούν να αντιστρέψουν την καταθλιπτική συμπεριφορά σε ποντίκια, καθώς συμβάλλουν στην τροποποίηση του μικροβιώματος του εντέρου τους. Οι συγγραφείς της μελέτης από την Ιατική Σχολή του Πανπιστημίου της Βιρτζίνια, πιστεύουν ότι θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί το συγκεκριμένο εύρημα και για τους ανθρώπους.

“Θα ήταν μαγικό να αλλάζατε μόνο τη διατροφή σας, να αλλάξετε τα βακτήρια που παίρνετε, και έτσι να διορθώσετε την υγεία σας και τη διάθεσή σας», σημειώνει ο επικεφαλής της έρευνας Alban Gaultier, Ph.D., από το Κέντρου Εγκεφάλου Ανοσολογίας της Βιρτζίνια.
Ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός μελετών έχουν δείξει ότι το μικροβίωμα του εντέρου παίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχική υγεία. Έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2014, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι τα προβιοτικά -τα οποία ενισχύουν την αφθονία των φιλικών βακτηρίων του εντέρου- μείωσε το άγχος και το στρες σε ενήλικες.

Για την τελευταία αυτή μελέτη – που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports – ο Gaultier και η ομάδα του προσπάθησαν να δουν αν και κατά πόσο το μικροωβίωμα του εντέρου παίζει ρόλο στην κατάθλιψη.

Πρώτον, οι ερευνητές ανέλυσαν το μικροβίωμα του εντέρου ποντικών, πριν και μετά την έκθεσή τους σε στρες. Η ομάδα διαπίστωσε ότι το στρες οδηγούσε στην απώλεια των βακτηρίων Lactobacillus στα έντερα των τρωκτικών και αυτό οδηγούσε στην εμφάνιση των συμπτωμάτων κατάθλιψης.

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι τα επίπεδα των βακτηρίων Lactobacillus επηρεάζουν τα επίπεδα στο έντερο ενός μεταβολίτη που ονομάζεται κυνουρενίνη, το οποίο σε προηγούμενες μελέτες έχει συσχετιστεί με την ανάπτυξη της κατάθλιψης. Στη μελέτη αυτή, όταν τα επίπεδα του Lactobacillus στα ποντίκια μειώνονταν, τα επίπεδα της κυνουρενίνης αυξάνονταν, και αυτό οδήγησε στην ανάπτυξη των συμπτωμάτων κατάθλιψης.

“Αυτή είναι η πιο συνεπής αλλαγή που έχουμε δει στα διάφορα πειράματα. Παρατηρήσαμε μια σταθερή αλλαγή. Και είδαμε ότι τα τα επίπεδα του Lactobacillus συσχετίζονται άμεσα με τη συμπεριφορά αυτών των ποντικών», τόνισε η συνεργάτις της μελέτης Ioana Marin.

Ωστόσο, επισημαίνουν ότι οι πάσχοντες από κατάθλιψη δεν θα πρέπει στη σκιά αυτών των ευρημάτων να διακόψουν τη θεραπεία τους, χωρίς να μιλήσουν με τους γιατρούς τους.

Πηγή: stogiatro.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:32