search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:59
MENU CLOSE

Πρό των πυλών το αίτημα για Brexit

13.03.2017 06:40
ΗΠΑ: Ξεκινούν οι εμπορικές συνομιλίες με την Βρετανία για τη μετά Brexit εποχή - «Σκληρό παζάρι» υπόσχεται ο Μπόρις Τζόνσον - Media

Επιταχύνονται οι εξελίξεις στη Βρετανία σε σχέση με το Brexit. Σήμερα Δευτέρα, πραγματοποιείται στη Βουλή των Κοινοτήτων συζήτηση και ψηφοφορία για την τροπολογία στο σχέδιο της κυβέρνησης που αφορά τους Ευρωπαίους μετανάστες. Αν η έκβαση είναι αυτή στην οποία ποντάρει η Τερέζα Μέι, να περάσει το νομοσχέδιο στην αρχική του μορφή δίχως διορθώσεις, η επιστολή για την ενεργοποίηση του άρθρου 50, θα σταλεί από την πρωθυπουργό αμέσως μετά, ενδεχομένως Τρίτη ή Τετάρτη.

Παρασκηνιακές συμφωνίες;

Εν τω μεταξύ η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής προειδοποιεί την Τερέζα Μέι, ότι εφόσον θέλει να το παίξει σκληρή, να είναι προετοιμασμένη, με επεξεργασμένο σχέδιο Β, για παν ενδεχόμενο ώστε να μη βρεθεί η Βρετανία, ανοχύρωτη σε περίπτωση μη συμφωνίας με την ΕΕ. Παράλληλα, σε μυστικό non paper, το οποίο διέρρευσε στην εφημερίδα El Pais, η ισπανική κυβέρνηση έχει υπολογίσει ότι ένα σκληρό Brexit θα επιβαρύνει την οικονομία της έως και 4 δις ευρώ, εκτός των επιπλέον πληρωμών που θα κληθεί να καταβάλλει ώστε να κλείσει την τρύπα του 15% στον Κοινοτικό Προϋπολογισμό που θα προκαλέσει η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Γι αυτό και αναλυτές κρίνουν ως αξιόπιστες τις πληροφορίες ότι Βρετανία και Ισπανία έχουν παρασκηνιακά συμφωνήσει ότι είναι προς όφελος και των δύο χωρών αλλά και της Ευρώπης μια καλή συμφωνία αποχώρησης. Παράλληλα, οι πληροφορίες φέρουν το Λονδίνο να τα έχει βρει ως προς αυτό και με την κυβέρνηση της Πολωνίας κι ότι η Τερέζα Μέι έχει συμφωνήσει να καλύπτει οικονομικά το ποσοστό επιδοτήσεων προς την χώρα αυτή, έως το 2019.

Την ίδια ώρα η Αυστρία ζήτησε από την ΕΕ να καλύψει το κενό στον προϋπολογισμό της ύψους 14 δις ευρώ το χρόνο λόγω του Brexit με μέτρα λιτότητας. Ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Ζεμπάστιαν Κουρτς προτείνει μεταξύ των άλλων μείωση του αριθμού των Επιτρόπων από 14 στους 7. Γενικά εμπειρογνώμονες του υπουργείου του συστήνουν να μειωθούν οι δαπάνες προσωπικού αλλά και γενικότερα κατά 12,8%. “Αντί να αυξηθούν οι εισφορές χωρών που πληρώνουν ήδη περισσότερα από όσα παίρνουν από τα κοινοτικά ταμεία, να μειωθεί ο προϋπολογισμός στο ποσοστό συνεισφοράς των Βρετανών” αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο. Σε μερικές εβδομάδες η Αυστρία θα παρουσιάσει και επίσημα την πρότασή της.  

 

Πηγή:  Deutsche Welle

 

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:55