search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:00
MENU CLOSE

Η Ημισέληνος προς ολική έκλειψη..!

13.03.2017 07:22
Η Ημισέληνος προς ολική έκλειψη..!  - Media

 

 

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ένας από τους εν ενεργεία πολιτικούς που κάνουν αισθητή την παρουσία τους  στον υπόλοιπο κόσμο  με τα έργα και τα λόγια τους. Στα έργα του, για παράδειγμα, προσπαθεί να εδραιώσει μια στυγνή για τα δυτικά πρότυπα δικτατορία στην Τουρκία την οποία στα λόγια παρουσιάζει σαν πρότυπο δημοκρατίας.  Αυτή η έντονη αντίθεση των ισχυρισμών του με την πραγματικότητα τον καθιστά αρχικά γραφικό και στη συνέχεια επικίνδυνο.

 

Ο Ερντογάν ηγείται μιας χώρας που προσπαθεί να παίξει το ρόλο της ισχυρής περιφερειακής δύναμης. Ταυτόχρονα προσπαθεί ανεπιτυχώς και απεγνωσμένα να καλύπτει τις αδυναμίες της και τα προβλήματά της  -κυρίως το κουρδικό, με ότι αυτό συνεπάγεται στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στα σύνορά της με το Ιράκ και την Συρία.

 

Ο  Ερντογάν φαίνεται να λησμονεί ότι οι μεγάλες ιδέες ενίοτε καταλήγουν σε μεγάλες καταστροφές και πέφτει θύμα του δικού του λαϊκισμού που τρέφει αυτόν τον μεγαλοϊδεατισμό  με μεγαλοστομίες στερούμενες σοβαρότητας. Ηγέτες σαν κι αυτόν κάνουν προφανή λάθη. Για παράδειγμα, κανείς πραγματικά ισχυρός ηγέτης  και καμιά πραγματικά ισχυρή χώρα δεν έχει ανάγκη από λόγια που την αυτοεπιβεβαιώνουν.  Ο πραγματικά ισχυρός και ασφαλής είναι κατά βάση ψύχραιμος και κυρίως σιωπηλός. Η φωνακλάδικη, ωστόσο, αγωνία «να φαινόμαστε αυτό που δεν είμαστε» αποδεικνύεται ιδιαίτερα αποκαλυπτική. Ο Ερντογάν είναι αδύναμος και αντιμέτωπος με πολύ σοβαρά ζητήματα. Οι φωνές και οι απειλές, αν και σηκώνουν περισσότερη σκόνη και από την βιβλική έξοδο των Εβραίων από την Αίγυπτο, δεν μπορούν να αποκρύψουν την «μαύρη» αλήθεια, παρά την πρόσκαιρη δημιουργία ηρωικών εντυπώσεων για το τουρκικό πόπολο. Ωστόσο, από την άλλη είναι ιστορικά βεβαιωμένο ότι με τζούφια νταϊλίκια, μεγαλοστομίες και καραγκιοζιλίκια δεν ασκείται πολιτική. Η πολιτική ασκείται επί του πραγματικού, όσο κι αν οι λαϊκιστές ανά την υφήλιο απευθύνονται ολοένα και με μεγαλύτερη θρασύτητα στο φαντασιακό. Αυτοί συνήθως όταν ξυπνούν βρίσκονται προ δυσάρεστων εκπλήξεων που δυστυχώς την πληρώνουν εν πολλοίς οι αθώοι – σαν παράπλευρες απώλειες της αμοιβαίας ηλιθιότητάς τους…    

 

Οι ηχηροί προσβλητικοί χαρακτηρισμοί του Ερντογάν και των συν αυτώ, εκτός από το γελοίο του πράγματος, ένας δικτάτορας να αποκαλεί τις ευρωπαϊκές δημοκρατίες, ναζιστικές και φασιστικές, προκειμένου να στρέψει την προσοχή και να εξιτάρει το φανατισμό του εσωτερικού ακροατηρίου του στην αντίθετη πλευρά αυτών που συμβαίνουν στην χώρα του, επιστέφουν ως ηχηρά ραπίσματα στην πληγωμένη και για αυτό επικίνδυνη Τουρκία.

 

Ενδεικτικός είναι ο τίτλος του γερμανικού «Σπίγκελ»: «Το σκότος της ημισελήνου»…

 

 

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:59