search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:48
MENU CLOSE

Ρίχνει «λάδι στη φωτιά» η Τουρκία: Νέα διάβηματα προς την Ολλανδία – Με ταξιδιωτική οδηγία απαντά η Χάγη

13.03.2017 09:20
Ανυποχώρητος ο Ρούτε στις τουρκικές προκλήσεις: Ανάρμοστες οι διπλωματικές κυρώσεις της Τουρκίας σε βάρος μας - Media

Η Τουρκία κάλεσε τον Ολλανδό επιτετραμμένο στην Αγκυρα για να διαμαρτυρηθεί για τις ενέργειες της αστυνομίας του Ρότερνταμ κατά των Τούρκων διαδηλωτών το σαββατοκύριακο, δήλωσαν πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σε διπλωματική νότα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι η επέμβαση της αστυνομίας ήταν δυσανάλογη και ζητεί να επιληφθεί η δικαιοσύνη, εξήγησαν οι πηγές. Μάλιστα, σήμερα το πρωί, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, το τουρκικό ΥΠΕΞ εξέδωσε όχι μια, αλλά δυο διαβήματα προς την Ολλανδία. 

Η ολλανδική αστυνομία έκανε χρήση αστυνομικών σκύλων και αντλιών νερού για να διαλύσει εκατοντάδες διαδηλωτές που είχαν συγκενθρωθεί έξω από το τουρκικό προξενείο του Ρότερνταμ. Ορισμένοι διαδηλωτές πέταξαν μπουκάλια και πέτρες και άλλοι κτυπήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας Τούρκων που ζουν στην Ολλανδία οργανώθηκαν όταν οι ολλανδικές αρχές απαγόρευσαν την είσοδο στο προξενείο της υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας, από την οποία είχαν ζητήσει να μη έρθει στην Ολλανδία, και στην συνέχεια την απέλασαν.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεώρησε αυτονόητο το δικαίωμα για τον ίδιο και τα μέλη της κυβέρνησής του να επεκτείνουν την τουρκική προεκλογική εκστρατεία για το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου στις πόλεις των ευρωπαϊκών χωρών όπου ζουν και εργάζονται Τούρκοι που διατηρούν δικαίωμα ψήφου στη χώρα τους και, όταν αυτό δεν έγινε αποδεκτό, δήλωσε ότι η Ολλανδία ενεργει σαν «μπανανία» και πρέπει να υποστεί κυρώσεις.

Είναι η τρίτη φορά που ο ολλανδός επιτετραμμένος καλείται στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Ο Ολλανδός πρεσβευτής βρίσκεται σε άδεια και η Αγκυρα ανακοίνωσε ότι δεν επιθυμεί την επιστροφή του «για κάποιο διάστημα».

Η αντίδραση της Ολλανδίας

Από την πλευρά της η Ολλανδία, με νέα ταξιδιωτική οδηγία που εκδόθηκε, κάλεσε τους πολίτες της στην Τουρκία να βρίσκονται σε επαγρύπνηση.

 «Από τις 11 Μαρτίου υπάρχει διπλωματική ένταση ανάμεσα στην Τουρκία και την Ολλανδία», αναφέρει η ανακοίνωση του ολλανδικού ΥΠΕΞ.

«Παραμείνετε σε επαγρύπνηση και αποφύγετε τις συγκεντρώσεις και τους πολυσύχναστους τόπους», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Φλερτάρει την εθνικιστική βάση

«Ο Ερντογάν αναζητεί φανταστικούς εχθρούς στο εξωτερικό για να κολακεύσει την εθνικιστική βάση του καθώς πλησιάζει το δημοψήφισμα. Είναι τόσο απλό και οι Ολλανδοί έπεσαν σ’ αυτή την παγίδα, αντί να αγνοήσουν τη συγκέντρωση υπέρ του Ερντογάν», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σονέρ Τσαγκαπτάι, αναλυτής και τουρκολόγος στο Washington Institute.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε είχε δηλώσει χθες Κυριακή πως επιθυμεί «μια αποκλιμάκωση», όμως ο Ερντογάν δεν ανταποκρίθηκε.

Και σήμερα ο υπουργός του επί της Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ εξαπέλυσε νέα ομοβροντία. «Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να προσβάλει την τιμή του έθνους και του κράτους της Τουρκίας», δήλωσε.

«Παρακολουθούμε πλέον την κατάρρευση της Ευρώπης. Η Ευρώπη είναι ένας πολύ άρρωστος άνθρωπος, αντίθετα με την Τουρκία», επαύξησε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουρετίν Τσανικλί.

Η κρίση αυτή σημειώνεται πριν από τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν μεθαύριο Τετάρτη στην Ολλανδία, όπου το κόμμα του βουλευτή Γκέερτ Βίλντερς, που τάσσεται κατά του ισλάμ, καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

 

 

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:48