search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 18:02
MENU CLOSE

Βανέσα Μέι: «Ο ήχος του βιολιού είναι η ζωή μου»

05.09.2011 02:23
Βανέσα Μέι: «Ο ήχος του βιολιού είναι η ζωή μου» - Media

Συνέντευξη στη Δώρα Αμαραντίδου

Η Βανέσα Μέι με το ηλεκτρικό βιολί της έχει ενθουσιάσει το ελληνικό κοινό στις τακτικές sold out συναυλίες της την τελευταία δεκαετία.

Συνέντευξη στη Δώρα Αμαραντίδου

Η Βανέσα Μέι με το ηλεκτρικό βιολί της έχει ενθουσιάσει το ελληνικό κοινό στις τακτικές sold out συναυλίες της την τελευταία δεκαετία. Στο Ηρώδειο, στις 14 Σεπτεμβρίου, ανανεώνει το ραντεβού της με το πιστό κοινό της δίνοντας μια συναυλία εφ όλης της ύλης. Σκοπεύει να δώσει  ένα εντυπωσιακό σόου με έργα Μπαχ, Μπετόβεν, Μπράμς, Βιβάλντι αλλά και τάνγκο, ινδική μουσική, ποπ τραγούδια, μελωδίες του δικού μας Vangelis και δημοφιλείς μπαλάντες με δυνατές ενορχηστρώσεις. Θεωρείται δημιουργός ενός εντελώς νέου είδους fusion μουσικής που σηματοδοτήθηκε με τo άλμπουμ της ‘’The violin player’’(1995). Ισορροπώντας εδώ και μια 15ετία, μεταξύ του κλασικού και ποπ ρεπερτορίου, έχει πουλήσει περισσότερα από 10 εκατομμύρια δίσκους σε ολόκληρο τον κόσμο, έχει κατακτήσει 40 διεθνή βραβεία και οι παρτιτούρες της αριθμούν πάνω από 8 εκατομμύρια αντίτυπα. Σήμερα, στα 33 της χρόνια, δηλώνει ότι «η ζωή είναι σημαντικότερη από τα βραβεία. Θα τα αντάλλασσα πολύ εύκολα με τη δυνατότητα να μην υπάρχουν κάθε είδους πόλεμοι στον κόσμο.»

Με ποιες σκέψεις και συναισθήματα  θα έρθεις στην Αθήνα; Ο ερχομός  μου στην Ελλάδα είναι πάντα μια εξαιρετική εμπειρία για μένα και χωρίς αμφιβολία αυτή τη φορά θα είναι διαφορετικά. Η μουσική παράσταση σε τόπους πολιτιστικής συνάντησης όπως στο Ηρώδειο αποτελούν τεράστια τιμή για τον καλλιτέχνη. Αισθάνομαι δέος όταν κοιτώ τον Παρθενώνα, διότι γνωρίζω πόσο μεγάλη αρχαιολογική και ιστορική αξία έχει αυτό το μεγαλοπρεπές μνημείο.

Ποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ελληνικού κοινού σε γοητεύει, το οποίο σε κάνει να έρχεσαι συχνά για συναυλίες; Το πάθος! Οι Έλληνες είναι τόσο ζεστοί και ταυτοχρόνως τόσο δεκτικοί. Τους θαυμάζω… Με την έναρξη του σόου, σαν να μην έχει για εκείνους σημασία τι συμβαίνει στην πραγματική ζωή τους και με μιας γίνονται μέρος της παράστασης. Ξεχνούν για λίγο τα προβλήματά τους και απολαμβάνουν στο έπακρο την ψυχαγωγία τους. Το ελληνικό κοινό δεν συγκρίνεται με κανένα άλλο στον κόσμο!

Είμαι σίγουρη ότι είσαι ενήμερη για την ασφυκτική οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα. Ποιο είναι το σχόλιό σου και ποιο είναι το μήνυμα που στέλνεις; Φυσικά και είμαι ενήμερη και με θλίβει όταν ακούω πόσο δύσκολα περνούν οι περισσότεροι Έλληνες. Ωστόσο, η οικονομική κρίση συναντάται σε παγκόσμιο πλέον επίπεδο. Ειλικρινά πιστεύω ότι μόλις σταματήσει η ¨παλίρροια¨, θα εξεταστεί δημιουργικά αυτή η άσχημη κατάσταση και έτσι θα χτιστεί μια νέα ζωή σε πιο στέρεες βάσεις για τις νεότερες και επόμενες γενιές. Το μόνο μήνυμα που μπορώ να στείλω είναι να μην εγκαταλείπετε την προσπάθεια για μια πιο όμορφη επί της ουσίας ζωή.

Η άσχημη ψυχολογία του κοινού, λόγω των δύσκολων συνθηκών ζωής του, μπορεί να επηρεάσει την ανταπόκρισή του στο σόου; Φυσικά και μπορεί να συμβεί. Στις παραστάσεις μου υπάρχει μια απολύτως αμφίδρομη σχέση δούναι και λαβείν με το κοινό και θα κάνω τα πάντα, ώστε να δω στο ακροατήριο χιλιάδες χαμογελαστά πρόσωπα.

Ποιος είναι ο ρόλος της τέχνης σε δύσκολους καιρούς; Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα η τέχνη έπαιξε σημαντικότατο ρόλο στις ζωές των ανθρώπων και ιδιαιτέρως σε άσχημες εποχές. Σε περιόδους κρίσεων η τέχνη συνεισφέρει στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και στην εύρεσης της αλήθειας. Ταυτοχρόνως είναι και παρηγοριά. Προσωπικά, ό,τι πρόβλημα έχω, βρίσκω θεραπεία σε πολλές μορφές τέχνης, όχι μόνο στη μουσική. Οι τέχνες μπορούν να βοηθήσουν τον άνθρωπο να λύσει τις διαφορές του με το παρελθόν, να ανεχθεί το παρόν, δίνοντας λύσεις και να ελπίζει για το μέλλον.

Τι εισπράττεις από τη συμμετοχή σου σε εκστρατείας του Ερυθρού Σταυρού; Είναι πολύ σημαντικό για μένα που μου δίνεται η ευκαιρία να παίρνω μέρος σε τόσο σημαντικές καμπάνιες για την ανθρώπινη ζωή. Δυστυχώς πάντοτε θα υπάρχουν πόλεμοι, φτώχια, πείνα, αρρώστιες. Το θέμα είναι να βοηθά ο καθένας τον διπλανό του και όποιον έχει πραγματικά την ανάγκη του, γιατί τότε μόνο μπορεί να λέγεται άνθρωπος.

Ποιο πιστεύεις ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι παγκοσμίως; Υπάρχει προοπτική επίλυσης; Το μεγαλύτερο πρόβλημα για μένα είναι το γεγονός ότι παγκοσμίως δεν επιτρέπεται στις νεότερες γενιές να πάρουν τα ηνία των αποφάσεων για να κάνουν την διαφορά, διότι τα συμφέροντα των μεγαλύτερων είναι τεράστια… Αλλά οι νέοι είναι η μόνη ελπίδα για την επιβίωση όλων μας. Ο πλανήτης μας έχει τρομερή ανάγκη σωτηρίας. Εκατομμύρια άνθρωποι ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας, ανήμποροι, χτυπημένοι από ασθένειες και ασιτία επειδή λίγοι ¨εκλεκτοί¨  παίρνουν τον πλούτο με το μέρος τους.

Στο περιοδικό People έχεις ψηφιστεί ως μία από τους «50 ομορφότερους ανθρώπους στον κόσμο». Τι σημαίνει για σένα αυτή η επιβράβευση; Δεν σημαίνει τίποτα αυτή η ψηφοφορία για μένα. Η αληθινή ομορφιά εκπέμπεται από την καρδιά του κάθε ανθρώπου, εκπέμπεται και από τη φύση. Μπορείς να δεις καθημερινά την αληθινή ομορφιά γύρω σου στα πιο μικρά πράγματα, αρκεί να δώσεις την κατάλληλη προσοχή.

Πόσο σε βοήθησε η εξωτερική σου εμφάνισή στην επιτυχία; Ούτε η ομορφιά, ούτε και η ασχήμια μπορεί από μόνη της να σημαίνει κάτι. Το παρουσιαστικό μου δεν νομίζω ότι έπαιξε τόσο μεγάλο ρόλο στην καριέρα μου. Είμαι μουσικός, δουλεύω σκληρά και θα συνεχίσω έτσι. Σε μια συναυλία, το κοινό που κάθεται στην τελευταία σειρά, δεν κρίνει πόσο όμορφος είναι ένας μουσικός ή τι φοράει, αλλά τη μουσική που παίζει. Γιατί η μουσική είναι πιο σημαντική από την εικόνα.

Δέχεσαι τον χαρακτηρισμό «βασίλισσα του βιολιού»; Δεν νομίζω ότι είναι χρήσιμοι οι βαρύγδουποι χαρακτηρισμοί για τον οποιονδήποτε. Δεν έχει αξία να αποκαλούν κάποιον αποκαλούν ¨βασιλιά¨, εάν εκείνος δεν νιώθει αγάπη για αυτό που κάνει. Παίζω βιολί επειδή ο ήχος του είναι η ζωή μου. Η μουσική είναι ο λόγος για τον οποίο αναπνέω, ο λόγος για τον οποίο ξυπνάω κάθε πρωί με προσμονή για κάτι νέο.

Τι σε ώθησε να δημιουργήσεις ένα crossover ρεπερτόριο; Δέχθηκες αρκετές επικρίσεις γι’ αυτό, έτσι δεν είναι; Έχω περάσει και από την αμιγώς κλασική μουσική αλλά και από τα ροκ συγκροτήματα και έχω λατρέψει τους αστέρες της ποπ. Απλώς, κάποια στιγμή αποφάσισα να εκφράσω την γενιά μου και έτσι έγινε. Τα εκατομμύρια παιδιά που μαθαίνουν κλασική μουσική σε όλο τον κόσμο δεν είναι κλεισμένα σε ένα δωμάτιο, κάνοντας εξάσκηση 24 ώρες το 24ωρο. Αγαπάνε την κλασική μουσική αλλά αγαπάνε και τις βόλτες, τα πάρτι, τα clubs, τους σύγχρονους ήχους. Αυτό ακριβώς εκφράζει η μουσική μου. Την ανάγκη να πάρουμε μαζί μας, όπου και αν πάμε, αυτό που αγαπάμε. Μια μίξη ήχων και εικόνων. Ναι, κάποιοι με ελαφρά σηκωμένη τη μύτη είπαν ότι αυτό που κάνω είναι «crossover», μια εκλαϊκευμένη κλασική μουσική. Για μένα δεν είναι έτσι. Είναι η ζωή μου γεμάτη εμπειρίες. Είναι το σημειωματάριό μου γεμάτο αλήθειες. Τα κονσέρτα μου δεν έχουν καμιά σχέση με ωδεία. Είναι κάτι ανάμεσα σε  φαντασμαγορικές παραστάσεις, αντάξιες ροκ συναυλιών και συναισθηματικές εξομολογήσεις ερωτευμένων σε ένα πάρκο μιας μεγαλούπολης.

Δεν ένιωσες ποτέ ότι πρόδωσες την κλασική μουσική; ‘’Όχι, δεν θεωρώ ότι προσβάλλω την κλασική μουσική. Ξέρω ότι δεν είναι κλασικός ήχος αυτός που παίζω και ότι είναι πολύ μακριά από αυτό του σπούδασα. Ωστόσο, φρόντισα από πολύ νωρίς να προειδοποιήσω τους δασκάλους μου και τελικά νομίζω ότι χάρηκαν γιατί είδαν ότι κάνω κάτι που αγαπώ πολύ. Αποκαλώ τη δουλειά μου ¨μουσική εναλλακτικού βιολιού¨. Είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορώ να την περιγράψω.

Αν διάλεγες δύο cds από δύο αγαπημένους σου καλλιτέχνες, ποια θα ήταν αυτά; Οι μεγαλύτερες επιτυχίες του Έλβις Πρίσλεϊ και ένα cd με τη μουσική του Γκούσταβ Μάλερ.

Ποιες είναι οι προσωπικές σου αξίες τις οποίες δεν θα θυσίαζες ποτέ στο όνομα της επιτυχίας; Πρώτα απ’ όλα δεν θα θυσίαζα ποτέ την ειλικρίνεια μου. Και ποτέ δεν θα απεκάλυπτα λεπτομέρειες από την ιδιωτική μου ζωή για να κάνω τους δημοσιογράφους και το κοινό να με προσέξουν.

Ποια είναι τα πράγματα που σε εμπνέουν. Είναι κάποια κοινωνικά γεγονότα που έχουν επηρεάσει τη δουλειά σου; Η ζωή, ο άνθρωπος, η φύση με εμπνέουν. Με επηρεάζουν και οι πόλεμοι. Ο πόλεμος είναι μέρος της ζωής μας, το πιο θλιβερό. Είμαι ¨πολίτης του κόσμου¨ και έχω βαθιά επηρεαστεί από όλη αυτή την τρέλα και τη θλίψη που ξεπηδά από πολέμους κάθε είδους. Ο δικός μου τρόπος να εκφράσω τα συναισθήματά μου είναι η μουσική που γράφω. Αν την ακούσεις προσεκτικά, θα νιώσεις την αντήχηση του πολέμου στις μελωδίες μου.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 16:27