20/01/2019 12:20:12

Λυκούδης: Αν υπάρξει αδιέξοδο με τους δανειστές, η Βουλή θα μπορούσε να δώσει άλλη λύση

Λυκούδης: Η κυβέρνηση έχει γίνει βασιλικότερη του βασιλέως - Media
 
Ανοιχτό το ενδεχόμενο η παρούσα Βουλή να δώσει «άλλη» λύση, αν η διαπραγμάτευση κυβέρνησης-δανειστών καταλήξει σε αδιέξοδο, άφησε ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Λυκούδης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24.
 
Συγκεκριμένα, ο κ. Λυκούδης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «αν αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να οδηγήσει τα πράγματα σε διέξοδο, μέσα από μια αποτελεσματική διαδικασία συνεννόησης με τους δανειστές, προφανώς θα μπορούσε η παρούσα βουλή να δώσει άλλη λύση. Υπό μια προϋπόθεση: ότι η κυβέρνηση θα δήλωνε ότι δεν μπορεί να βγάλει σε πέρας τα καθήκοντα που έχει αναλάβει.
 
Αυτή η βουλή θα μπορούσε να δώσει άλλη λύση, ενδεχομένως λύση συναινετική, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα έλεγε αυτό ακριβώς “δεν μπορώ να προχωρήσω παραπάνω”. Με ρωτάτε γιατί να μην πάμε σε εκλογές σε μια τέτοια περίπτωση; Γιατί θα πρέπει να έχουμε έτοιμο ένα κυβερνητικό ρεαλιστικό πλαίσιο το οποίο θα προκύψει την επόμενη των εκλογών εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία. Βλέπετε να κατατίθεται ένα τέτοιο συνολικό σχέδιο; Δεν νομίζω.
 
Εάν δεν μπορεί να δοθεί διέξοδος από την παρούσα κυβερνητική πολιτική και πρέπει να αναζητηθεί από αυτήν την βουλή μια άλλη λύση, αυτή η λύση δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει στο σύνολό του τον πολιτικό κόσμο. Μιλάω για τον δημοκρατικό πολιτικό κόσμο του συνταγματικού τόξου. Με την συμμετοχή προφανώς και των δυο μεγάλων κομμάτων».
 
Παράλληλα, για το ενδεχόμενο εκλογών ο κ. Λυκούδης τόνισε ότι «υπάρχει πρόβλημα γιατί όποιος υποστηρίζει εκλογές πρέπει να προσδιορίσει σε ποιο χρόνο πιστεύει ότι πρέπει να διεξαχθούν. Πριν την αξιολόγηση, κατά τη διαδικασία της αξιολόγησης, μετά... Όταν προκύψει τέτοιο θέμα, οι φωνές περί εκλογών αμέσως μαζεύονται διότι προφανώς δεν υπάρχει κανένας που να μην θέλει να κλείσει η αξιολόγηση και να περάσουμε σε επόμενο στάδιο.
 
Δεύτερον, θεωρώ ότι όποιος ζητάει σήμερα επιμόνως εκλογές πρέπει να δει και πως θα απεγκλωβιστεί την επομένη των εκλογών από τη δυσκολία συγκρότησης κυβέρνησης. Προφανώς για τον κ. Μητσοτάκης που είναι καβάλα στο άρμα, με βάση τις δημοσκοπήσεις, μπορεί να αιτιολογηθεί το συνεχές αίτημα του για εκλογές. Όλος όμως ο υπόλοιπος χώρος του πολιτικού συστήματος είναι έτοιμος να δώσει και λύση κυβερνητική την Δευτέρα μετά τις εκλογές, αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία;».
 
Ο κ. Λυκούδης, αναφερόμενος στο ζήτημα της αξιολόγησης, εκτίμησε ότι «αυτή η κυβέρνηση θα κλείσει την αξιολόγηση, αν την κλείσει, με βάση τα δικά της δεδομένα. Και με βάση τα αποτελέσματα της δικής της διαπραγμάτευσης. Γι’ αυτό και τα μέτρα που θα φέρει και τα οποία θα έχει συμφωνήσει, θα είναι τα δικά της μέτρα. Διαθέτει δε, μικρή μεν, πλην επαρκή πλειοψηφία για να τα ψηφίσει. Κανένας άλλος δεν είναι υποχρεωμένος ή διατεθειμένος, όσο και αν αντιμετωπίζει θετικά την αξιολόγηση, να ψηφίσει μέτρα που δεν συνεννοήθηκε».

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.