search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:46
MENU CLOSE

Τσίπρας: Εξεταστική για τα σκάνδαλα στην Υγεία – Κατηγορίες για «πάρτυ» στο φάρμακο και τις προμήθειες από τους προηγούμενους

17.03.2017 08:18
Τσίπρας: Εξεταστική για τα σκάνδαλα στην Υγεία - Κατηγορίες για «πάρτυ» στο φάρμακο και τις προμήθειες από τους προηγούμενους - Media

 

Αίτημα για συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής αναφορικά με τα σκάνδαλα στην Υγεία θα καταθέσουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ την επόμενη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, κατά τη δευτερολογία του στο πλαίσιο απάντησης σε ερώτηση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη.

Αναφερόμενος στα σκάνδαλα όπως του ΚΕΕΛΠΝΟ, του Ερρίκος Ντυνάν και  της Novartis για τα οποία πυκνώνουν τα δημοσιεύματα και οι αποκαλύψεις το τελευταίο διάστημα και σχηματίζονται δικογραφίες διαβεβαίωσε πως είναι δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ να μην αφήσει να πέσει ούτε καρφίτσα, και πως το «πάρτυ» των προηγούμενων ετών θα έρθει στην επιφάνεια μέχρι το τελευταίο δεκαδικό ψηφίο και οι ευθύνες όπου υπάρχουν θα αποδοθούν. Προανήγγειλε μάλιστα εκ νέου την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών καθώς όπως είπε, δεν μας ενδιαφέρει το ζήτημα της παραγραφής (την οποία επικαλούνται πρώην υπουργοί Υγείας), είναι ένας άδικος νόμος και πρέπει ν’ αλλάξει». Και πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του δεν επιζητεί τη ρεβάνς αλλά την απόδοση δικαιοσύνης για τα πεπραγμένα των προηγούμενων κυβερνήσεων στην Υγεία. Στο σημείο αυτό προανήγγειλε την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής υπογραμμίζοντας «θα διαλευκάνουμε όλες τις σκοτεινές υποθέσεις να μην μείνει τίποτε στη σκιά».

Κατά την πρωτολογία και τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι  η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει καταφέρει εν μέσω κρίσης όχι μόνο να εξορθολογίσει αλλά και να αναβαθμίσει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας όταν επί προηγούμενων κυβερνήσεων κυριάρχησαν τα φαινόμενα διαφθοράς και πλουτισμού – δεν έλειψαν οι αιχμές για πρώην υπουργούς Υγείας της ΝΔ.

«Πάρτυ» στο φάρμακο

Μεταξύ άλλων κατήγγειλε ότι πριν τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, στη Υγεία και ειδικά σε τομείς όπως η φαρμακευτική δαπάνη, γινόταν «πάρτυ» και πως γενικότερα, στα δημόσια νοσοκομεία υπήρχαν δίκτυα αλληλοεξυπηρετήσεων από κομματάρχες και κολλητούς υπουργών που αντάλλασαν υπηρεσίες έναντι ψήφων.

Επίσης κατηγόρησε τη ΝΔ ότι θα επαναφέρει τις εργολαβίες στις υπηρεσίες καθαρισμού, οι οποίες όπως είπε επιβαρύνουν το δημόσιο κατά 20% προσφέροντας τις ίδιες ή και χειρότερες υπηρεσίες.

Ειδικότερα, επιτέθηκε στον τομεάρχη της Ν.Δ, Βασίλη Οικονόμου, με αφορμή την κριτική που άσκησε στην πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για τη δημιουργία μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας, λέγοντας:

«Αυτή τη μεγάλη τομή, ο τομεάρχης της Ν.Δ Βασίλης Οικονόμου, μας δήλωσε ότι θα την ξηλώσει γιατί είναι λέει κατάλοιπα των σοβιέτ και πεδίο ρουσφετιών. Δεν ξέρουμε αν φταίει ότι είναι άσχετος ή αν το κίνητρο είναι η εμπάθεια”, είπε και πρόσθεσε:  «Ο κ. Οικονόμου αποκάλυψε ότι αν η Ν.Δ ξαναέρθει στην Κυβέρνηση θα απολύσει το προσωπικό καθαρισμού και φύλαξης των νοσοκομείων. Θα απολύσει, θα βάλει Χ στις διοικήσεις των νοσοκομείων. Ποιες διοικήσεις; όχι αυτούς που διορίστηκαν με το (σύστημα) 4-2-1 αλλά αυτούς που επελέγησαν με αδιάβλητες διαδικασίες που πραγματοποιήθηκαν υπό το βλέμμα των Θεσμών. Δεν τοποθετήσαμε κομματικά αρεστούς αλλά ανθρώπους που έχουν τα κριτήρια που απαιτούνται».

Τα πεπραγμένα της κυβέρνησης στην Υγεία – «Παραλάβαμε δαπάνη κάτω κι απ’ τους μνημονιακούς στόχους»

Κατά τα λοιπά, κατά το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του ο  Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε συνοπτικά την κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση και τις βελτιώσεις που σημειώθηκαν επί των ημερών της:

–Έκανε λόγο για τρομακτική συρρίκνωση των υπηρεσιών δημόσιας Υγείας στα χρόνια της κρίσης και υπογράμμισε μάλιστα ότι αυτές έπεσαν κάτω και από τον μνημονιακό στόχο δαπάνης. Ειδικότερα, είπε ότι ενώ το 2009 ο στόχος δαπάνης για τη δημόσια υγεία ήταν 6,8% του ΑΕΠ, μεταξύ των μνημονιακών ετών 2010 – 2014 ο στόχος έπεσε μόνο 0,8% στο 6% του ΑΕΠ, αλλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παρέλαβε στο 4,7%

«Δεν μας παραξενεύει ότι η δαπάνη ήταν ακόμη χαμηλότερη απ’ ότι τα ίδια τα μνημόνια προέβλεπαν» σημείωσε ο πρωθυπουργός και συνέχισε αφήνοντας σαφή αιχμή για τον πρώην υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη: «Υπήρχε διαγωνισμός ποιοι θα πάρουν τη δόξα των μεταρρυθμίσεων, οι δανειστές ή υπουργοί».

–Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι  παραλάβαμε πλαίσιο ασφυξίας στη δημόσια υγεία, είπε ο Αλέξης Τσίπρας προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του ανέβασε τη χρηματοδότηση στο 5,1 δις ευρώ, αύξηση μεγαλύτερη σε σύγκριση και με τα προ κρίσης επίπεδα, όπως είπε.

Αναφερόμενος στα δημόσια νοσοκομεία σημείωσε ότι από έλλειμμα 14,936 εκ. ευρώ τα νοσκομεία πλέον έχουν πλεόνασμα 30 εκ, ευρώ, έχουν σταματήσει να δημιουργούνται χρέη, τα παλιά αποπληρώνονται κανονικά, κι βρίσκονται σε κατάσταση οικονομικής βιωσιμότητας χωρίς περικοπές, αλλά με αυξήσεις δαπανών. Αυτό οφείλεται, υποστήριξε, σε εξοικονόμηση εκεί που για δεκαετίες γινόταν πάρτυ (δαπάνες, προμήθειες, υπερτιμολογήσεις). 

–Σε σχέση με τους αποδέκτες των υπηρεσιών δημόσιας υγείας ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση ενέταξε στο Δημόσιο Σύστημα 2,5 εκ. ανασφάλιστους πολίτες .

–Σε σχέση με τη λειτουργία των νοσοκομείων, σημείωσε ότι αν και η κυβέρνηση παρέλαβε τρομακτικά κενά αυτή είναι πλέον επαρκής, λόγω των προσλήψεων σε προσωπικό- επί πέντε χρόνια, σημείωσε, γίνονταν μόνο απολύσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε έχουν ήδη καλυφθεί πάνω από 6.000 θέσεις προσωπικού και προγραμματίζεται το επόμενο διάστημα να καλυφθούν άλλες 12.000, εκ των οποίων, οι 8.000 μόνιμο προσωπικό. 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:46