search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 11:45
MENU CLOSE

Η Ελλάδα στο ντιβάνι

02.09.2011 00:56
Η Ελλάδα στο ντιβάνι   - Media

Περνώντας τις συμπληγάδες του 20ού αιώνα   ε πολέμους, εθνικές καταστροφές, εμφύλιους και χούντες, η Ελλάδα πήρε μια βαθιά ανάσα την εποχή της μεταπολίτευσης. Μια εποχή όπου η χώρα επέδωσε τη δημοκρατία  μαζί  μια πρωτόγνωρη ευμάρεια. Η  μεταπολίτευση αναδείχτη­κε σε  μια περίοδο όπου συντελέστηκαν αλλαγές και μεταρρυθμίσεις οι οποίες έβαλαν τη χώρα σε μιαν άλλη πορεία. Στο  μεταξύ η ελληνική κοινω­νία είχε άπλετο χρόνο να κοιτάξει το παρελθόν της και να επουλώσει πληγές και τραύματα, να κλείσει γενικά τους λογαριασμούς της   με το κακό της παρελθόν. Σε αυτή την περίοδο ο ελληνισμός αναζήτησε τη δική του ταυτότητα.

Μάκης Ανδρονόπουλος
Εκδόσεις: Αλεξάνδρα 
Σελ.:350

Περνώντας τις συμπληγάδες του 20ού αιώνα   ε πολέμους, εθνικές καταστροφές, εμφύλιους και χούντες, η Ελλάδα πήρε μια βαθιά ανάσα την εποχή της μεταπολίτευσης. Μια εποχή όπου η χώρα επέδωσε τη δημοκρατία  μαζί  μια πρωτόγνωρη ευμάρεια. Η  μεταπολίτευση αναδείχτη­κε σε  μια περίοδο όπου συντελέστηκαν αλλαγές και μεταρρυθμίσεις οι οποίες έβαλαν τη χώρα σε μιαν άλλη πορεία. Στο  μεταξύ η ελληνική κοινω­νία είχε άπλετο χρόνο να κοιτάξει το παρελθόν της και να επουλώσει πληγές και τραύματα, να κλείσει γενικά τους λογαριασμούς της   με το κακό της παρελθόν. Σε αυτή την περίοδο ο ελληνισμός αναζήτησε τη δική του ταυτότητα. Αυτή η διαδικασία βρίσκεται εν εξελίξει, αλλά καθώς φαίνεται το βάρος του παρελθόντος παίζει ακόμα ρυθμι­στικό παράγοντα στο  μέλλον του παρόντος μας. Η Ελλάδα διάβηκε το κατώφλι του 21 ου αιώνα μέσα σε συνθήκες ιδιαίτερα θετικές, προσδεμέ­νη στο άρμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με το ξέσπασμα της κρίσης, τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η θέση και τα προνόμια της χώρας κλονίστηκαν και τώρα βρισκόμαστε μπροστά σε  μια κοινωνία που βράζει. Ωστόσο, δίχως προσανατολισμό, αντιμέτωπη  με προκα­ταλήψεις τις οποίες αρνήθηκε να αντιμετωπίσει όταν είχε τη δυνατότητα και τον χρόνο. Το βιβλίο αυτό  μέσα από  μια σειρά καίριων προβληματι­σμών προσπαθεί να ανιχνεύσει την ταυτότητα των Ελλήνων  μέσα από τις αλλαγές που αυτή έχει υποστεί από την παγκοσμιοποίηση και τη χρήση του ευρώ. Ο συγγραφέας δεν αφήνει ανεκμετάλ­λευτη και αναπάντητη όλη αυτή τη νέα φιλολο­γία κρίσεων για την κρίση που έχει προκύψει και στη νεοελληνική κοινωνία.

Ξενοφών Μπρουντζάκης [email protected]

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 11:45