search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:12
MENU CLOSE

Η θρησκεία του στιλέτου: Εγκώιον Σαρλότ Κορνταί

02.09.2011 00:59
Η θρησκεία του στιλέτου: Εγκώιον Σαρλότ Κορνταί  - Media

Ο γνώριμος και αγαπημένος μας συγγραφέας Michel Onfray,που σημαντικά του έργα κυκλοφο­ρούν από τις εκδόσεις Εξάντας, στο σύντομο αυτό δοκίμιο καταπιάνεται  με ένα ιδιαίτερα γαλλικό, αλλά γενικότερου ενδιαφέροντος θέμα, τη δολο­φονία του Μαρά από τη Νορανδή Μαρί-ΑνΣαρ-λότ ντε Κορνταί ντ’Αρόν. Ό,τι κι αν πιστεύει κανείς για τη Γαλλική Επανάσταση,  μια αναμφισβήτητη πλευρά της, η οποία γίνεται αποδεκτή από όλες τις πλευρές, ήταν η αχαλίνωτη  μνησικακία της. Μέσα από ένα νέο πρίσμα και υπό την οξυδερκή  ματιά του Γάλλου φιλοσόφου, εξετάζονται οι ηγέτες της επανάστασης του 1789.

Michel Onfray
Μετάφραση: Σαπφώ Διαμαντή 
Εκδόσεις: Εξάντας 
Σελ.:88

Ο γνώριμος και αγαπημένος μας συγγραφέας Michel Onfray,που σημαντικά του έργα κυκλοφο­ρούν από τις εκδόσεις Εξάντας, στο σύντομο αυτό δοκίμιο καταπιάνεται  με ένα ιδιαίτερα γαλλικό, αλλά γενικότερου ενδιαφέροντος θέμα, τη δολο­φονία του Μαρά από τη Νορανδή Μαρί-ΑνΣαρ-λότ ντε Κορνταί ντ’Αρόν. Ό,τι κι αν πιστεύει κανείς για τη Γαλλική Επανάσταση,  μια αναμφισβήτητη πλευρά της, η οποία γίνεται αποδεκτή από όλες τις πλευρές, ήταν η αχαλίνωτη  μνησικακία της. Μέσα από ένα νέο πρίσμα και υπό την οξυδερκή  ματιά του Γάλλου φιλοσόφου, εξετάζονται οι ηγέτες της επανάστασης του 1789. Ωστόσο, αντικείμενο της μελέτης του είναι η γυναίκα που δολοφόνησε τον Μαρά,  μια γυναίκα που την έχουμε γνωρίσει  μέσα από τη γνωστή απεικόνιση του νεκρού Μαρά στην μπανιέρα. Καθώς φαίνεται, η Σαρλότ ντε Κορνταί υπήρξε ελευθερόφρων νέα και  μεγάλωσε σε καθολικό περιβάλλον. Θεωρώντας την σαν  μια από τις πλέον παραγνωρισμένες προσωπικότητες της εποχής, ο Onfray στρέφει την προσοχή του στο πρόσωπό της, που ενσαρκώνει την τυραννοκτονία. Μέσα σ’όλα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το πορ­τρέτο του Μαρά, ενός άνδρα μνησίκακου πέρα για πέρα, αλλά και οι απαξιωτικές αναφορές του γνωστού μας Ντε Σαντ για τη Σαρλότ ντε Κορνταί, αναφορές που δεν  μένουν αναπάντητες από τον Onfray. Το μικρό αυτό πόνημα έχει  μεγάλο ενδι­αφέρον,  μια και φέρνει στο φως  μιαν άγνωστη σχετικά προσωπικότητα της ταραγμένης εκείνης ιστορικής περιόδου, που με την πράξη της έπαιξε σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις.

Ξενοφών Μπρουντζάκης [email protected]

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:10