search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:09
MENU CLOSE

Ρουβάς: Έβγαλα το πρώτο μου χαρτζιλίκι πουλώντας καλαμπόκι

19.03.2017 13:55
Ρουβάς: Έβγαλα το πρώτο μου χαρτζιλίκι πουλώντας καλαμπόκι - Media

 

Η δυναμική είσοδος του Σάκη Ρουβά στον τομέα παραγωγής πράσινης ενέργειας και βιολογικών αγροτικών προϊόντων μονοπώλησε το ενδιαφέρον του Τύπου και σίγουρα μας εξέπληξε ευχάριστα.

Ομως ο δημοφιλής Ελληνας σταρ δεν αποφάσισε έτσι ξαφνικά να γίνει αγρότης και επιχειρηματίας. Οπως εξομολογείται στο «Εθνος της Κυριακής», η ενασχόλησή του με τη γη ήταν μια επιθυμία η οποία είχε ριζώσει στην καρδιά του από τα παιδικά του κιόλας χρόνια, ενώ το πρότζεκτ που παρουσίασε πριν από λίγες ημέρες στην Καρδίτσα προέκυψε έπειτα από ενδελεχή έρευνα πολλών ετών. Ηδη από το 2012 σε ένα αφιέρωμα του ελβετικού περιοδικού «Das Magazin» (πωλείται επίσης σε Γερμανία και Αυστρία) στους Ελληνες οι οποίοι ξεχωρίζουν για το θετικό τους έργο στην Ελλάδα της κρίσης, ο Σάκης Ρουβάς φωτογραφιζόμενος στο εξώφυλλο τόνιζε την ανάγκη επιστροφής στις ρίζες και τη σημασία της εκμετάλλευσης των δυνατοτήτων της ελληνικής γης καθώς και της καλλιέργειας της γνήσιας ελληνικής ντομάτας.

«Μεγάλωσα στην Κέρκυρα. Συνεπώς, οι μνήμες μου από παιδί ήταν συνυφασμένες με τη γη. Μαζεύαμε τις ελιές όλη η οικογένεια μαζί, ενώ ο παππούς μου έσπερνε και θέριζε καλαμπόκι, το οποίο στη συνέχεια το ψήναμε και το πουλούσαμε στην πλατεία του χωριού. Ετσι έβγαλα και το πρώτο μου χαρτζιλίκι, πουλούσαμε καλαμπόκι το καλοκαίρι και κάστανα τον χειμώνα. Αυτές οι μνήμες με συνόδευαν πάντα και παράλληλα με την καλλιτεχνική μου πορεία αναζητούσα εδώ και χρόνια τον κατάλληλο τρόπο επιστροφής στη γη», εξομολογείται ο Σάκης Ρουβάς στο «Εθνος της Κυριακής».

Η ενασχόλησή του με την παραγωγή του βιοαερίου και την καλλιέργεια βιολογικών προϊόντων δεν ήταν τυχαία. Επειτα από έρευνα του καλλιτέχνη και επαφές με πανεπιστημιακούς, επιχειρηματίες και ειδικούς του χώρου κατέληξε πως το μέλλον βρίσκεται στην πράσινη ενέργεια. Αξίζει να αναφερθεί πως το βιοαέριο παράγεται από την αναερόβια αποσύνθεση κτηνοτροφικών κυρίως αποβλήτων, αγροτοβιομηχανικών αποβλήτων και λυμάτων, καθώς και από αστικά οργανικά απορρίμματα. Το βιοαέριο μπορεί να αξιοποιηθεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας, ενώ με την κατάλληλη επεξεργασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως καύσιμο μεταφορών. «Η απόφασή μου για την πράσινη ενέργεια δεν ήρθε αβίαστα, αλλά ήταν προϊόν καθημερινής προσωπικής ενασχόλησης, μελέτης και συστηματικής έρευνας. Πιστεύω πολύ στη δύναμη της ελληνικής γης, η οποία μπορεί να παράγει με τη συμβολή της σύγχρονης τεχνολογίας και πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον οικολογική, βιώσιμη ανάπτυξη», αναφέρει ο καλλιτέχνης. Ο Σάκης Ρουβάς από το 2014 είχε προχωρήσει στην ίδρυση της εταιρείας «SK Κτηνοτροφική ΑΕ», η οποία ανήκει στον ίδιο και στη σύντροφό του, Κάτια Ζυγούλη, με σκοπό την ανάπτυξη και διαχείριση σταθμών παραγωγής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Την ίδια χρονιά μάλιστα είχε κατατεθεί και στις αρμόδιες Αρχές ο φάκελος που αφορούσε το έργο. Ομως η γνωστή ελληνική γραφειοκρατία καθυστέρησε την υλοποίησή του.

Την περασμένη Δευτέρα, στην Καρδίτσα και παρουσία των τοπικών Αρχών, ο καλλιτέχνης ανακοίνωσε σε τοπικούς φορείς, αγρότες και κτηνοτρόφους την κατασκευή σε ιδιόκτητη έκταση περίπου 37 στρεμμάτων, στον Αγιο Βησσάριο Σοφάδων, μιας πρότυπης οικολογικής μονάδας παραγωγής βιοαερίου, με παράλληλη λειτουργία ενός σύγχρονου υδροπονικού θερμοκηπίου (το βιοαέριο θα χρησιμοποείται για τη λειτουργία του θερμοκηπίου). Η μονάδα θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου και λίγο αργότερα αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία τα υδροπονικά θερμοκήπια που σε πρώτη φάση θα ασχοληθούν με την καλλιέργεια ντομάτας.

Υδροπονία είναι η καλλιέργεια κατά την οποία τα φυτά μεγαλώνουν στο νερό αντί για το χώμα. Ετσι η ρίζα τους απορροφά όσο νερό θέλει, ενώ το υπόλοιπο ανακυκλώνεται, με αποτέλεσμα να ξοδεύεται 40-60% λιγότερο νερό απ’ ό,τι στις συμβατικές καλλιέργειες.

Με το συγκεκριμένο έργο, το αρχικό κόστος του οποίου αγγίζει τα 3 εκατ. ευρώ, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και θα τονωθεί η τοπική οικονομία. «Εδώ και περίπου 10 χρόνια επεξεργαζόμαστε μαζί με τους συνεργάτες μου όλα τα στοιχεία για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του πρωτογενούς τομέα. Ετσι, επιλέχθηκε η δημιουργία πρότυπης μονάδας πράσινης ενέργειας στην Καρδίτσα. Αυτό αποτελεί το πρώτο βήμα, στόχος μου είναι να ασχοληθώ με την ανάπτυξη στον πρωτογενή τομέα. Στη συνέχεια θα προχωρήσουμε στη δημιουργία θερμοκηπίων βιολογικών προϊόντων». Του επισημαίνω τις πολλαπλές του ιδιότητες, καλλιτέχνης, επιχειρηματίας, αγρότης… Εχει άραγε θέσει όρια; Πού θα σταματήσει;

«Εχω μάθει να μη βάζω όρια στον εαυτό μου και στα όνειρά μου. Η ενασχόλησή μου με τη γη ήταν και είναι ένα όνειρό μου, το οποίο έχει ακόμα πολύ μέλλον. Πιστεύω πως ειδικά στην εποχή μας, με την υπάρχουσα οικονομική κρίση, η επένδυση στην πράσινη ενέργεια και η επιστροφή στην αγροτική παραγωγή αποτελούν μια αναγκαία επιλογή» λέει ο Σάκης.

 «Η μονάδα θα λειτουργεί με υπερσύγχρονα μηχανήματα»

Πριν επιλέξει την Καρδίτσα, ο Σάκης Ρουβάς είχε επισκεφτεί μαζί με τους συνεργάτες του διάφορες περιοχές. Αλλωστε, η Θεσσαλία δεν ήταν άγνωστη στον διάσημο τραγουδιστή, αφού από εκεί κατάγεται ο πατέρας της Κάτιας Ζυγούλη. Σύμφωνα με πληροφορίες, εφόσον το εγχείρημα πετύχει, ο καλλιτέχνης σκοπεύει να δημιουργήσει αντίστοιχα πρότζεκτ στην Αμφιλοχία, στα Ιωάννινα και στην Καστοριά.

«Η μονάδα θα λειτουργεί με υπερσύγχρονα μηχανήματα χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Πιστεύω πολύ στη σφαιρική αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας σε κάθε τομέα», τονίζει ο Σάκης, ο οποίος εδώ και χρόνια δηλώνει φαν της τεχνολογίας, άλλωστε συγκαταλέγεται στους πρώτους καλλιτέχνες που χρησιμοποίησαν το Twitter, ενώ όπως λένε οι φίλοι του είναι αθεράπευτος «γκατζετάκιας».

Μηνύματα υποστήριξης

«Οπως έχω ήδη αναφέρει με την Κάτια ανυπομονούμε σαν να περιμένουμε τον πέμπτο μας παιδί! Τόσο μεγάλος είναι ο ενθουσιασμός μας. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην κοινωνία της Καρδίτσας αλλά και σε όλους εκείνους που μου στέλνουν καθημερινά χιλιάδες μηνύματα υποστήριξης, τα οποία μου δίνουν χαρά και δύναμη να συνεχίσω. Είμαι ευγνώμων για την αγάπη που εισπράττω», λέει ο αγαπημένος σταρ.

Το συγκεκριμένο πρότζεκτ μπορεί να έκανε πάταγο γιατί ήταν έξω από τα συνηθισμένα, όμως όποιος έχει παρακολουθήσει την πορεία του Σάκη έχει σίγουρα αντιληφθεί πως εκτός από τις μεγάλες καλλιτεχνικές επιτυχίες του έχει παράλληλα υπογράψει και μια σειρά από έξυπνες εμπορικές συνεργασίες. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και ένα σπουδαίο φιλανθρωπικό έργο.

Το 2017 αναμένεται εξαιρετικά ελπιδοφόρο για τον καλλιτέχνη. Πριν από λίγο καιρό τελείωσε το «The Voice», ενώ έχει ήδη αρχίσει να ασχολείται με την προετοιμασία του 5ου κύκλου του «X-Factor». Μάλιστα, χτες Σάββατο, ολοκλήρωσε τις sold out εμφανίσεις του στο «Κέντρο Αθηνών».

Στα 45 του χρόνια, οικογενειάρχης με τέσσερα παιδιά, με το νέο του άλμπουμ να βρίσκεται στην τελική ευθεία πριν από την κυκλοφορία του και με ένα μεγαλεπήβολο επιχειρηματικό σχέδιο που μόλις ξεκινά, ο Σάκης έχει κάθε λόγο να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία.

Πηγή: ethnos

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:00