search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 11:15
MENU CLOSE

Ντάισελμπλουμ: Η αξιολόγηση δεν θα ολοκληρωθεί σύντομα

19.03.2017 19:02
Ντάισελμπλουμ: Η αξιολόγηση δεν θα ολοκληρωθεί σύντομα - Media

 

Την εκτίμηση ότι η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης δεν θα ολοκληρωθεί σύντομα εξέφρασε ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στην Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Στη συνέντευξη που θα δημοσιευθεί τη Δευτέρα, λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε -σύμφωνα με το Reuters- πρόσθεσε πως δεν νομίζει ότι οι θεσμοί θα την ολοκληρώσουν πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup στη Μάλτα τον Απρίλιο. 

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, το μέλλον του οποίου έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση μετά τις πρόσφατες εκλογές στη χώρα του, εξέφρασε  την εκτίμηση  ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα πρέπει τελικά να μετατραπεί σε μια ευρωπαϊκή εκδοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. 

«Νομίζω πως θα ήταν λογικό το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, ο ESM, να εξελιχθεί σε ένα Ευρωπαϊκό ΔΝΤ μεσο- μακροπρόθεσμα», είπε χαρακτηριστικά εκφράζοντας την άποψη ότι η «τρόικα» των δανειστών της Ελλάδας θα έπρεπε να διασπαστεί μακροπρόθεσμα.

«Η ΕΚΤ αισθάνεται ολοένα και πιο άβολα στον ρόλο της στην τρόικα και δικαίως νομίζω», σημείωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και πρόσθεσε πως και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει άλλες «σημαντικές εργασίες» στις οποίες θα πρέπει να επικεντρωθεί. 

Όπως είπε, ο ESM θα πρέπει να «αποκτήσει την τεχνική εμπειρογνωμοσύνη που μόνο το ΔΝΤ έχει αυτή τη στιγμή»

Οι θεσμοί -σημείωσε- θα πρέπει να διατηρήσουν τους ρόλους τους για το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. Επισήμανε δε ότι εξακολουθεί να περιμένει το ΔΝΤ να αποφασίσει για ένα νέο πρόγραμμα, προσθέτοντας πως θα ήταν «καλοδεχόμενο» αν αυτό συμβεί μέχρι το καλοκαίρι. 

«Τώρα πρέπει να προβληματιστούμε για το κόμμα μας»

Ερωτηθείς για την καταστροφική ήττα του κόμματός του στις πρόσφατες εκλογές στην Ολλανδία, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τονίζει: «Χάσαμε το 75% των εδρών μας. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να προβληματιστούμε σχετικά με τον εαυτό μας και για την ανοικοδόμηση του κοινωνικού δημοκρατικού κινήματος στην Ολλανδία, τώρα. Αυτό είναι πολύ πιο σημαντικό από το να μπούμε σε μια κυβέρνηση στην οποία τα πράγματα θα είναι πολύ πιο δύσκολο απ’ ό, τι στο παρελθόν».

Για το μέλλον του ως επικεφαλής του Eurogroup, ο Ντάισελμπλουμ σημειώνει ότι η θητεία του λήγει τον Ιανουάριο του 2018.

Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, ο επικεφαλής της ομάδας του ευρώ θα πρέπει πάντως να είναι υπουργός. Ο Ντάισελμπλουμ τονίζει ότι τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης θα πρέπει να διευκρινίσουν μέχρι το τέλος της θητείας του τι θα πρέπει να γίνει. Όπως είπε, θα ήθελε να συζητήσει τους επόμενους μήνες με τους ομολόγους του για το θέμα αυτό και το προσωπικό μέλλον του.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 11:10