search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:27
MENU CLOSE

Μισές διαψεύσεις και «μηνύματα» προς Μαξίμου από Φίλη και Σκουρλέτη

20.03.2017 15:19
Μισές διαψεύσεις και «μηνύματα» προς Μαξίμου από Φίλη και Σκουρλέτη - Media

 

Το… «διακριτικό» σφυροκόπημα των Φίλη και Σκουρλέτη στο Μαξίμου συνεχίζεται καθώς με δηλώσεις τους υπενθυμίζουν ότι η όποια συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης (και το υπόλοιπο πακέτο) θα πρέπει να πάρει το «πράσινο φως» από το κόμμα, του οποίου εσχάτως εμφανίζονται ως οι θεματοφύλακες.

Με αφορμή το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Ελευθερία του Τύπου», το οποίο φέρει τον πρώην υπουργό να τάσσεται υπέρ των πρόωρων εκλογών «για να σωθούμε», ο Νίκος Φίλης προέβη σε μια «διάψευση». Αυτό που επί της ουσίας όμως διαψεύδει είναι ότι έχει κάνει σχετική δημόσια δήλωση υπέρ της άμεσης διενέργειας πρόωρων εκλογών σε κάποιο ΜΜΕ, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό εμφανίζει τεχνηέντως το εν λόγω έντυπο.

Ωστόσο αποφεύγει να ταχθεί κατά των εκλογών, ενώ ταυτόχρονα επιχειρεί να στρέψει την προσοχή γύρω από τη σχετική συζήτηση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ παραπέμποντας στη σεναριολογία της απέναντι πλευράς – κάνει λόγο για σενάρια που κάποιοι βιάζονται να κατασκευάσουν.

Εντούτοις, αντί όποιας κατηγορηματικής διάψευσης ότι τάσσεται υπέρ των πρόωρων εκλογών, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές προκειμένου να επιτύχει την καλύτερη δυνατή συμφωνία» και υπενθυμίζει ότι η αποτίμησή της θα γίνει από το κόμμα: «οι εξελίξεις θα συζητηθούν στην ώρα τους, στα αρμόδια όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, όπου με κοινή αγωνία και ευθύνη για την πατρίδα και τους πολίτες θα ληφθούν οι αποφάσεις». Κοινώς μένει ανοιχτό το πώς θα τοποθετηθεί όταν έρθει η ώρα των αποφάσεων.

Από την άλλη «μπάντα» ο υπουργός Εσωτερικών σε συνέντευξή του στο κρατικό ραδιόφωνο στρέφει τα βέλη κατά του ΔΝΤ – συμμεριζόμενος την κεντρική κυβερνητική θέση ότι αποτελεί το βασικό εμπόδιο στη διαπραγμάτευση –, που όπως λέει «έχει ξεπεράσει τα όρια».

Ταυτόχρονα όμως στέλνει μήνυμα στο Μαξίμου πως, αν η κυβέρνηση υποχωρήσει σε αυτές τις πέραν των ορίων πιέσεις του ΔΝΤ, τότε θα προκύψει μια συμφωνία που δεν θα μπορεί να στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ: «Εάν δεν διαμορφωθεί το ισοζύγιο μέτρων – αντίμετρων που θα οδηγήσουν στο μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, τότε η συμφωνία είναι ετεροβαρής, αποκτά άλλα χαρακτηριστικά και είναι έξω από τις επιδιώξεις τις δικές μας».

Αναφορικά με τα αντίμετρα, σε πρόσφατη συνέντευξή του (newpost.gr) δείχνει να προειδοποιεί για το δυσμενές σενάριο: «Το σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχουν ουδέτερα κοινωνικά μέτρα και ο κίνδυνος μέσα από την υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων να οδηγηθείς σε εξοντωτικές καταστάσεις είναι υπαρκτός εάν δεν εξισορροπήσεις τις όποιες επιπτώσεις από μέτρα ελάφρυνσης».

Επιπλέον η προ εβδομάδας αναφορά του στην ανάγκη τα μέτρα να ψηφιστούν με «ευρύτατη πλειοψηφία» – με το επιχείρημα ότι έτσι θα πιεστούν να τοποθετηθούν οι αντιπολιτευτικές δυνάμεις του φιλοευρωπαϊκού τόξου – ενίσχυσε την αίσθηση ότι έρχεται βαρύ κι ασήκωτο πακέτο που δεν μπορεί να στηριχτεί μόνο από την κυβερνητική πλειοψηφία κι έδωσε περαιτέρω τροφή στην εκλογολογία. Και κυρίως επιβεβαίωσε τις εντυπώσεις περί υπαρκτής συζήτησης εντός του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της «ηρωικής εξόδου» αντί της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

Τέλος και ο ίδιος, όπως και ο Φίλης, τόνισε ότι «υπάρχει ρητή και σαφής δέσμευση από την προηγούμενη Κεντρική Επιτροπή ότι τα μέτρα που θα συμφωνηθούν πρέπει να συζητηθούν σε αυτό το κομματικό όργανο, πριν κλείσει οριστικά ο κύκλος των διαβουλεύσεων».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:24