27/05/2017 01:36:43

Παρέμειναν οι διαφωνίες στο Eurogroup

Παρέμειναν οι διαφωνίες στο Eurogroup - Media
 
Με ανοιχτά κρίσιμα ζητήματα, όσον αφορά στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος ολοκληρώθηκε το Eurogroup, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο πρόεδρος του άτυπου Συμβουλίου των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
 
Ο απερχόμενος Ολλανδός υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι έχει γίνει πολλή δουλειά και πολλή πρόοδος, ωστόσο κάποια ζητήματα-κλειδιά παραμένουν ανοιχτά, προσθέτοντας ότι συμφωνήθηκε πως οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και θα εντατικοποιηθούν «εδώ στις Βρυξέλλες» όσον αφορά τα εκκρεμή ζητήματα.
 
Πρόσθεσε ότι το επόμενο Eurogroup θα συνεδριάσει στις 7 Απριλίου, αν και απέφυγε να δεσμευτεί ότι ως τότε θα έχει γίνει η απαραίτητη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας-Θεσμών, σπεύδοντας, πάντως να δηλώσει ότι υπάρχει ισχυρή βούληση για να γίνει αυτό το ταχύτερο δυνατό.
 
Ερωτηθείς γιατί δεν επιστρέφουν οι θεσμοί στην Αθήνα σημείωσε ότι «έχει έρθει η στιγμή να ασχοληθούμε με τα μεγάλα ζητήματα όπως μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και του φορολογικού. Αυτά εκκρεμούν ακόμα και η επιλογή μας είναι να συνεχιστεί αυτό τις επόμενες ημέρες εδώ στις Βρυξέλλες».
 
Για την ελάφρυνση χρέους επανέλαβε το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί τονίζοντας ότι «πρέπει να υπάρξει απόφαση για μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό και άλλων ζητημάτων και μετά αν αυτή η συζήτηση έχει θετικούς καρπούς και ολοκληρωθεί θα επιστρέψουμε στο Eurogroup. Θα πρέπει να μιλήσουμε και για τη δημοσιονομική πορεία σε βάθος. Πρέπει να υπάρξει συμφωνία ώστε να έχουμε συζήτηση για τα υπόλοιπα».
 
Από την πλευρά του, ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε ότι πρέπει να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις, καθώς έχουν πολύ αρνητικό αντίκτυπο στους επενδυτές και την οικονομική ανάκαμψη, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι τα κυριότερα ζητήματα που μένουν ανοιχτά είναι αυτά που αφορούν τα εργασιακά και το συνταξιοδοτικό.
 
«Η αποστολή των θεσμών στην Αθήνα σημείωσε προόδους. Όλοι οι φορείς υπογράμμισαν ότι πρέπει να αποφύγουμε τις καθυστερήσεις που έχουν πολύ αρνητικό αντίκτυπο στους επενδυτές και την οικονομική ανάκαμψη. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να υπάρξουν συγκεκριμένες ταχύτατες διαδικασίες» είπε.
 
Ο Γάλλος επίτροπος υπογράμμισε ότι έχει δημιουργηθεί το πλαίσιο των επαφών που θα εντατικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες και εκτίμησε ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες υπογραμμίζοντας ότι «όλοι είμαστε δεσμευμένοι στην αναζήτηση λύσεων. Αν επιταχύνουμε θα μπορέσουμε να κλειδώσουμε την αξιολόγηση» και υπενθυμίζοντας ότι «η επιτυχία του προγράμματος είναι προς το μέγιστο συμφέρον όλων».
 
Τέλος, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι «πρέπει να διαλύσουμε την αβεβαιότητα που πηγάζει από την εκκρεμότητα» της δεύτερης αξιολόγησης, ενώ επισήμανε κι αυτός ότι υπάρχουν ζητήματα που δεν έχουν επιλυθεί, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε σύγκριση με το τελευταίο Eurogroup και υπογράμμισε ότι επειδή η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία και την εμπιστοσύνη, πρέπει να εντατικοποιηθούν οι διαβουλεύσεις.
 
Ο επικεφαλής του ESΜ τόνισε ότι «είχαμε πρόοδο και θετικές επιδόσεις το 2016», ενώ παρατήρησε ότι η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει την επόμενη δόση των δανείων που έχει λάβει τον Ιούλιο, συνεπώς, όπως εξήγησε, μέχρι τότε πρέπει να έχει κλείσει η αξιολόγηση. 
Υπενθύμισε επίσης ότι από τον Αύγουστο του 2015 ο ESM εκταμίευσε 32 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του τρίτου ελληνικού προγράμματος, ενώ σχετικά με αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για δανειοδότησή της από την Παγκόσμια Τράπεζα σημείωσε ότι έχουν ζητηθεί διευκρινίσεις από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.
 
Η ανακοίνωση του Eurogroup για την Ελλάδα
«Οι θεσμοί (η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ, το ΔΝΤ και ο ESM) και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσαν το Eurogroup σχετικά με τις εξελίξεις που αφορούν στη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας.
 
Οι Ελληνικές αρχές και οι Θεσμοί συνεχίζουν να προσβλέπουν σε μια σύντομη ολοκλήρωση της συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (staff-level agreement) βάσει της συναντίληψης που επιτεύχθηκε τον περασμένο μήνα. Θα υπάρξουν εντατικές διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες τις επόμενες ημέρες, επικεντρωμένες στα βασικά θέματα όπου καταγράφονται διαφορές. Αυτά αφορούν στην φιλική προς την ανάπτυξη αναδιάταξη των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας σε μεσοπρόθεσμο διάστημα (από το 2018 και μετά) και στην μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας.
 
Το staff-level agreement είναι απαραίτητο για την επιτυχή ολοκλήρωση των αξιολογήσεων του προγράμματος και για την χορήγηση περαιτέρω οικονομικής στήριξης από το πρόγραμμα». 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.