search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:08
MENU CLOSE

Έξαλλος ο ευρωπαϊκός Νότος με τον Ντάισελμπλουμ: Υποστήριξε ότι έφαγαν τα ευρωπαϊκά κονδύλια σε ποτά και γυναίκες

21.03.2017 19:27
Ο Ντάισελμπλουμ... μετανοεί: Είχαμε υπερβολικές απαιτήσεις από τον ελληνικό λαό - Media
 
Σφοδρή επίθεση από ευρωβουλευτές προερχόμενους από χώρες του ευρωπαϊκού Νότου δέχθηκε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά την παρουσία του στο Ευρωκοινοβούλιο, για προσβλητική δήλωση που είχε κάνει σε συνέντευξή του.
 
Συγκεκριμένα, ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας είχε δηλώσει στη FAZ ότι «κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ, οι χώρες του βορρά είχαν δείξει αλληλεγγύη προς τις χώρες που είχαν επηρεαστεί από την κρίση. Ως σοσιαλδημοκράτης προσδίδω εξαιρετική σημασία στην αλληλεγγύη. (Όμως) υπάρχουν και υποχρεώσεις. Δεν μπορείς να δαπανάς όλα τα χρήματα σε ποτά και σε γυναίκες και μετά να ζητάς βοήθεια».
 
Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών δέχτηκε έντονες επικρίσεις από ευρωβουλευτές που χαρακτήρισαν «προσβλητικά» και «άξεστα» τα σχόλιά του. O Ισπανός ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Γκάμπριελ Μάτο δήλωσε πως τα σχόλια του κ. Ντάισελμπλουμ είναι «απολύτως απαράδεκτα» και συνιστούν «προσβολή» προς τα κράτη μέλη του νότου, υποστηρίζοντας πως ο πρόεδρος του Eurogroup έχει χάσει την ουδετερότητα που οφείλει να έχει.
 
Ο Ισπανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων κ. Ερνεστ Ούρτασουν χαρακτήρισε «ατυχή» τα σχόλια Ντάισελμπλουμ και τον ρώτησε αν «αυτή είναι η πρώτη σας δήλωση ως υποψήφιος για να ανανεώσετε τη θητεία σας ως πρόεδρος του Eurogroup».
 
Εξαιρετικά σκληρός με τον Ολλανδό πολιτικό ήταν και ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (στους οποίους ανήκει και τον κόμμα του Ντάισελμπλουμ) Τζιάνι Πιτέλα, ο οποίος χαρακτήρισε τα σχόλια του προέδρου του Eurogroup ως «αήθη και σοκαριστικά».
 
Ο Πιτέλα πήγε τα πράγματα ένα βήμα παρά πέρα, σημειώνοντας ότι ο Ντάισελμπλουμ «ξεπέρασε τα όρια χρησιμοποιώντας χαρακτηρισμούς διακρίσεων εις βάρος των χωρών της νότιας Ευρώπης. Δεν υπάρχει αιτία ή δικαιολογία» και λέγοντας ότι είναι «ανάξιος να είναι πρόεδρος του Eurogroup».
 
Παρ’ όλα αυτά ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε πως «δεν θα απολογηθεί» και πως θα εξακολουθήσει να υπερασπίζεται την άποψη πως η αλληλεγγύη στην Ευρωζώνη σημαίνει πως όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να εφαρμόζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες περί χρέους και ελλείμματος.
 
«Μην προσβάλλεστε, δεν πρόκειται για μία χώρα, αλλά για όλες τις χώρες μας. Και η Ολλανδία απέτυχε πριν από κάποια χρόνια να τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Δεν βλέπω σύγκρουση μεταξύ περιοχών της Ευρωζώνης».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:08