search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 13:31
MENU CLOSE

Ντάισελμπλουμ τέλος;

21.03.2017 19:37
Ντάισελμπλουμ τέλος; - Media

 

Για τον μέχρι τώρα «μαέστρο» της Ευρωζώνης, η τελευταία συνεδρίαση του eurogroup ήταν, τουλάχιστον, άβολη.

Τόσο κατά την άφιξή του, όσο και στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ βρέθηκε αντιμέτωπος με δεκάδες ερωτήσεις που αφορούσαν τον ίδιο και το μέλλον του ως προέδρου του eurogroup.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, στο οποίο ανήκει, ήταν ο μεγάλος χαμένος των ολλανδικών εκλογών: έπεσε στην έβδομη θέση (από τη δεύτερη που είχε στις προηγούμενες εκλογές) και απώλεσε πάνω από τα τρία τέταρτα των εδρών του.

«Δεν ήταν το ολλανδικό εκλογικό σώμα που με ψήφισε για αυτή την θέση. Ήταν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. Αυτοί θα αποφασίσουν αν απολαμβάνω ακόμα της εμπιστοσύνης τους» απαντά ο Γ. Ντάισελμπλουμ, που δεν κρύβει ότι επιθυμεί να παραμείνει στη θέση έως το τέλος της θητείας του, τον Ιανουάριο του 2018.

Είναι αυτό δυνατό;

Προς το παρόν, δεν υπάρχει απάντηση.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης βρίσκονται αντιμέτωποι με μία πρωτόγνωρη κατάσταση και ξεκινούν κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Γ. Ντάισελμπλουμ για να την εξετάσουν.

Εντωμεταξύ, ο Ολλανδός πολιτικός παραμένει υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών στην χώρα του και γνωρίζει ότι ο χρόνος του μετράει αντίστροφα.

«Αυτό που ξέρω είναι ότι το κόμμα μου έχασε τις εκλογές και οι πιθανότητες να συμμετάσχει στον επόμενο κυβερνητικό σχηματισμό είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Ας είμαστε, λοιπόν, ρεαλιστές. Η θητεία μου ως υπουργός Οικονομικών το πιθανότερο είναι ότι θα τερματιστεί» παραδέχεται.

Έχει όμως συμμάχους. Οι υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, και Γαλλίας, Μ. Σαπέν, εξήραν το έργο του, προσερχόμενοι στο eurogroup.

Θεωρούν αποτελεσματικό τον τρόπο που έχει χειριστεί την «ελληνική υπόθεση» και είναι ένας από τους βασικούς λόγους που επιθυμούν την παραμονή του.

Μάλιστα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θεωρείται από τους στενότερους, πολιτικά, «φίλους» του.

Τους δύο άντρες έφερε «πιο κοντά» η κοινή τους αντιπαράθεση με τον πρώην υπ. Οικονομικών της Ελλάδας, Γ. Βαρουφάκη.

Είναι, επίσης, και οι δύο θιασώτες της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Ο Ντάισελμπλουμ έχει με το μέρος του και την πολιτική συγκυρία.

Οι Πρόεδροι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (Ντόναλτ Τουσκ), στο Ευρωκοινοβούλιο (Αντόνιο Ταγιάνι) και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ( Ζ. Κ. Γιούνκερ) ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, της κεντροδεξιάς.

Θεωρείται δεδομένο ότι η θέση του επικεφαλής του eurogroup θα δοθεί σε πολιτικό της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.

Προκειμένου να παραμείνει ο Γ. Ντάισελμπλουμ στη θέση του κυκλοφορεί σενάριο περί μόνιμου Προέδρου του eurogroup, που δε θα χρειάζεται να είναι εν ενεργεία υπουργός.

Έχει όμως και αντιπάλους.

Σενάριο που δεν βλέπει με «καλό μάτι» ο υπ. Οικονομικών της Αυστρίας, Χανς Γεργκ Σέλινγκ, ο οποίος θεωρείται ένας από τους «μνηστήρες» της θέσης.

«Τέτοιες πρωτοβουλίες απέτυχαν στο παρελθόν» δήλωσε προσερχόμενος στο eurogroup.

Εκτός από τον Αυστριακό υπουργό, στην κούρσα της διαδοχής επικρατέστεροι θεωρούνται ο υπ. Οικονομικών της Ισπανίας, Λουίς ντε Γκίντος και ο ομόλογός του στην Σλοβακία, Πίτερ Καζιμίρ.

Καμία από τις επιλογές αυτές δεν «συμφέρει» την Ελλάδα, καθώς όλοι έχουν, κατά διαστήματα, διατυπώσει αυστηρές συστάσεις προς την χώρα.

Μάλιστα, του Σλοβάκου υπουργού είναι πολύ πρόσφατες.

Ο Αυστριακός Χ. Γ. Σέλινγκ, επίσης του «κύκλου Σόιμπλε» έχει ζητήσει από την Ελλάδα αυστηρή μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό και έχει αποκλείσει ελάφρυνση χρέους.

Όσο για τον Ισπανό Λουίς ντε Γκίντος, υπάρχουν εκτιμήσεις ότι η αυστηρή του στάση απέναντι στην Ελλάδα συνέβαλε στην επικράτηση του Λαϊκού Κόμματος στις ισπανικές εκλογές (τον Ιούνιο του 2016).

Πηγή: Euronews

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 13:30