search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:53
MENU CLOSE

Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων: Στοιχεία για τη Βία κατά των Γυναικών – Trafficking

22.03.2017 14:25
Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων: Στοιχεία για τη Βία κατά των Γυναικών -  Trafficking    - Media
 
Το έβδομο ενημερωτικό σημείωμα του Παρατηρητηρίου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Ι.Φ.) εντάσσεται στο θεματικό πεδίο “Βία κατά των Γυναικών”.
Συγκεκριμένα, παρουσιάζονται στατιστικά δεδομένα για τους εξής δείκτες του Παρατηρητηρίου Ισότητας των Φύλων :
1. Αριθμός θυμάτων εμπορίας ανθρώπων (σωματεμπορία), ανά φύλο και υπηκοότητα.
Ο δείκτης εκφράζει το ποσοστό των αντρών συγκριτικά με αυτό των γυναικών που είναι θύματα σωματεμπορίας στην Ελλάδα. Υπολογίζεται ως το πηλίκο του αριθμού αντρών και γυναικών θυμάτων σωματεμπορίας προς τον σύνολο των θυμάτων σωματεμπορίας στην Ελλάδα.
2. Αριθμός δραστών εμπορίας ανθρώπων (σωματεμπορία), ανά φύλο και υπηκοότητα.
Ο δείκτης εκφράζει  το ποσοστό των αντρών συγκριτικά με αυτό των γυναικών που είναι δράστες εμπορίας ανθρώπων στην Ελλάδα. Υπολογίζεται ως το πηλίκο του αριθμού αντρών και γυναικών δραστών για σωματεμπορία προς τον σύνολο των δραστών για σωματεμπορία στην Ελλάδα.
    Όπως δείχνει ο Πίνακας 1α, για το 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, σε σύνολο 64 θυμάτων εμπορίας ανθρώπων, το 16% των θυμάτων ήταν άνδρες και το 84% ήταν γυναίκες.
    Όπως δείχνει ο Πίνακας 1β, για το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, σε σύνολο 50 θυμάτων εμπορίας ανθρώπων, το 34% των θυμάτων ήταν άνδρες και το 66% ήταν γυναίκες.
Στα επόμενα 2 γραφήματα, απεικονίζονται οι αριθμοί και τα ποσοστά, αντιστοίχως, των θυμάτων σωματεμπορίας ανά φύλο, συγκριτικά για τα έτη 2014 και 2015.
 

    Σε σύνολο 125 δραστών εμπορίας ανθρώπων του έτους 2014, το 60% των δραστών ήταν άνδρες και το 40% ήταν γυναίκες.

Στα επόμενα 2 γραφήματα απεικονίζονται οι αριθμοί και τα ποσοστά, αντιστοίχως, των δραστών σωματεμπορίας ανά φύλο, συγκριτικά για τα έτη 2014 και 2015.

Τα βασικά στάδια εμπορίας ανθρώπων είναι τα εξής: 
    Η προσέγγιση και στρατολόγηση των θυμάτων στις χώρες προέλευσης τους.
    Η μεταφορά των θυμάτων στη χώρα προορισμού.
    Η παραλαβή των θυμάτων από μέλη εγκληματικών ομάδων στη χώρα προορισμού.
    Ο εξαναγκασμός του θύματος στην παράνομη εργασία.

Κύριος στόχος των δραστών που εμπλέκονται στην εμπορία ανθρώπων εξακολουθεί να είναι η σεξουαλική εκμετάλλευση των θυμάτων (30 από τις 36 υποθέσεις του έτους 2014 και 26 από τις 32 υποθέσεις του έτους 2015). 
H εργασιακή εκμετάλλευση υπό τη μορφή εργασίας ή/και επαιτείας υπολείπεται κατά πολύ, 6 υποθέσεις για το έτος 2014  και 6 υποθέσεις για το έτος 2015.
Στο σύνολο των περιπτώσεων η στρατολόγηση από του δράστες επιτυγχάνεται με την εκμετάλλευση της δεινής οικονομικής κατάστασης και ευάλωτης θέσης των θυμάτων.

Το γεγονός της φθίνουσας πορείας υποθέσεων θυμάτων – δραστών εμπορίας ανθρώπων στη χώρα μας  πιθανολογείται ότι οφείλεται σε τέσσερις βασικούς παράγοντες:
•    Μείωση της ζήτησης, η οποία μπορεί να οφείλεται αφενός σε ενημέρωση –ευαισθητοποίηση για μη αποδοχή υπηρεσιών θυμάτων εμπορίας ανθρώπων και αφετέρου σε καθαρά οικονομικούς λόγους (μείωση, λόγω οικονομικών συγκυριών της αγοραστικής δύναμης των διαβιούντων στην Ελλάδα προσώπων).
•    Αποδόμηση εγκληματικών οργανώσεων αλλά και συλλήψεις μεμονωμένων δραστών από τις διωκτικές αρχές.
•    Εκπαίδευση αστυνομικού προσωπικού σχετικά με την διερεύνηση υποθέσεων εμπορίας ανθρώπων, για άμεση και στοχευμένη εκδήλωση δράσεων όσον αφορά μεμονωμένες περιπτώσεις δραστών και σε βάθος συστηματική έρευνα για αποδόμηση εγκληματικών οργανώσεων.
•    Αλλαγή του τρόπου δράσης των δραστών (Πηγή: Ελληνική Αστυνομία/Στατιστικά Στοιχεία/Εκθέσεις  για το σοβαρό και οργανωμένο έγκλημα στην Ελλάδα του έτους 2015 και του έτους 2014)

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων αναβαθμίζει και εμπλουτίζει τις υπηρεσίες του πλέγματος των 62 δομών για τις γυναίκες – θύματα βίας «Εθνικό Πρόγραμμα για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών». Σε αυτό το πλαίσιο, δίνεται προτεραιότητα στις πιο ευάλωτες περιπτώσεις γυναικών, όπως προσφύγων γυναικών σε κύηση, αρχηγών μονογονεϊκών οικογενειών, θύματα βασανιστηρίων, ενδοοικογενειακής βίας, βιασμού και άλλων μορφών ψυχολογικής, σωματικής ή σεξουαλικής βίας, θύματα εκμετάλλευσης και εμπορίας ανθρώπων.

Οι πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για την άντληση των στοιχείων είναι:
– η Ελληνική Αστυνομία/Στατιστικά Στοιχεία/Οργανωμένο έγκλημα/Εκθέσεις Οργανωμένου Εγκλήματος στην Ελλάδα
– η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων.    

**Το paratiritirio.isotita.gr είναι ο διαδικτυακός κόμβος της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Ι.Φ.). για τη συλλογή, ανάλυση, επεξεργασία και διάχυση στατιστικών δεδομένων και δεικτών που σχετίζονται με τις πολιτικές ισότητας των δύο φύλων.
Σκοπός του είναι η αποτύπωση των έμφυλων διαφοροποιήσεων σε 12 βασικά πεδία πολιτικής και η παρακολούθηση των τάσεων, εξελίξεων στην Ελλάδα σε βάθος χρόνου. Περιλαμβάνει 82 δείκτες φύλου που είτε έχουν υιοθετηθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης με βάση την Πλατφόρμα Δράσης του Πεκίνου, είτε σχετίζονται με ειδικότερες εθνικές προτεραιότητες. Οι δείκτες συνοδεύονται από τα μεταδεδομένα, καθώς και από έγγραφα που αφορούν σε συναφείς εκθέσεις και μελέτες.
Paratiritirio.isotita.gr
e-mail: [email protected]

 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:53