search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 00:27
MENU CLOSE

Ρεζιλίκια στο Τελωνείο για το ντεκολτέ της γραμματέως

22.03.2017 20:34
Ρεζιλίκια στο Τελωνείο για το ντεκολτέ της γραμματέως - Media

 

Ρεζιλίκια στο Τμήμα Τελωνείων στην Κύπρο. Η σύζυγος τελωνειακού λειτουργού μετέβη στο γραφείο του συζύγου της και επιτέθηκε λεκτικά στη γραμματέα του, επειδή θεωρούσε προκλητικό το ντύσιμό της. Τα ρεζιλίκια συνεχίστηκαν με φωνές και έφτασαν μέχρι την Αστυνομία, όπου υποβλήθηκε καταγγελία για επίθεση. Αποτέλεσμα τούτου, η γραμματέας να μετακινηθεί σε άλλο γραφείο.

Όπως αποκαλύπτεται μέσα από την έρευνα που διενήργησε η Επίτροπος Διοικήσεως, σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο της Κύπρου, μετά από παράπονο της γραμματέως, την «έφοδο» της οργισμένης συζύγου στο Τελωνείο προκάλεσε τηλεφώνημα που έλαβε από άγνωστο πρόσωπο, το οποίο την κάλεσε να λάβει τα μέτρα της, διότι, όπως την πληροφόρησε, η γραμματέας μπαινοβγαίνει στο γραφείο του συζύγου της με απρεπές ντύσιμο.

Ειδικότερα, η γραμματέας σε καταγγελία της προς την Επίτροπο Διοικήσεως στις 11/11/2016 υποστήριξε τα εξής:

• Τον Μάιο του 2016 της έγινε η πρώτη παρατήρηση για το ντύσιμο της από τον προϊστάμενο της, ο οποίος την κάλεσε να το αλλάξει, επειδή, κατά την άποψή του, ήταν προκλητικό. Για το περιστατικό αυτό σημειώνει σχετικά: «Με ενόχλησε πολύ και κλείστηκα κλαίγοντας στην τουαλέτα για να μην με δουν οι συνάδελφοι μου. Ένιωσα βαθιά προσβεβλημένη, καθώς ήταν η πρώτη φορά που δέχτηκα τέτοιου είδους παρατήρηση και δη στον χώρο εργασίας μου. Το συζήτησα με τον σύζυγο μου και αυτός με καθησύχασε, όμως κάθε πρωί πριν να φύγω για τη δουλειά είχα την έγνοια να του δείξω τι φορούσα για να μου πει κι αυτός την άποψή του, αφού δεν μπορούσα να σκεφτώ ότι θα δεχόμουν ξανά τέτοιου είδους παρατήρηση. (…) Καθημερινά πήγαινα στο γραφείο με άγχος και ήμουν τρομοκρατημένη. Δεν μπορούσα να σκεφτώ ότι θα μου ξαναγινόταν παρατήρηση».

• Οι παρατηρήσεις αυξήθηκαν τον Ιούνιο του 2016 όταν, μεταξύ άλλων, ο προϊστάμενος της, την κάλεσε εκ νέου να προσέξει το ντύσιμο της, επειδή όπως σημείωσε, συνηθίζεται να «παρεξηγούνται» οι προϊστάμενοι «με τις ιδιαιτέρες τους», καλώντας την επανειλημμένα να ντύνεται «σαν ιδιαιτέρα γραμματέας».

• Η κορύφωση της όλης κατάστασης σημειώθηκε τον Νοέμβριο του 2016, όταν δέχθηκε λεκτική επίθεση από τη σύζυγο του προϊσταμένου της, χωρίς οποιανδήποτε παρέμβαση από τον ίδιο. Συγκεκριμένα, η σύζυγος του την επισκέφθηκε στο γραφείο της, ρωτώντας την εάν είναι αλήθεια «τα όσα ακούγονται και κυκλοφορούν στο Τελωνείο» για την ίδια, σχολιάζοντας τα εξής: «Είσαι εσύ γυναίκα παντρεμένη με παιδιά να φοράς μίνι;», κάνοντας της παρατήρηση για το φόρεμα που φορούσε και επισημαίνοντας ότι δεν της «επιτρέπει» να πηγαίνει «έτσι» στο γραφείο του συζύγου της. Η παραπονούμενη της απάντησε ότι δεν έχει κανένα δικαίωμα να σχολιάζει το ντύσιμο της. Μερικές ημέρες μετά μετακινήθηκε σε άλλο γραφείο. Όπως της λέχθηκε, μετακινήθηκε λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης του προϊσταμένου της προς το πρόσωπό της, καθώς προέβη σε καταγγελία στην Αστυνομία.

«Απαράδεκτη η σύζυγος»

Ο διευθυντής του Τμήματος Τελωνείων σε επιστολή του προς την Επίτροπο Διοικήσεως υποστήριξε ότι ήταν μονόδρομος η μετακίνηση της γραμματέως. Επισημαίνοντας τα εξής: «Θεωρώ απαράδεκτη την επέμβαση της συζύγου του», σημειώνοντας περαιτέρω ότι η εν λόγω κυρία «οφείλει μιαν απολογία στην κ. ΧΧΧΧ  (σ.σ. κατονομάζει τη γραμματέα). Ανέφερα, επίσης, στην κ. ΧΧΧΧ (σ.σ. κατονομάζει τη σύζυγο του προϊσταμένου) ότι δεν της πέφτει λόγος για το ντύσιμο του προσωπικού του Τελωνείου».

«Με μίνι και βαθιά ντεκολτέ»

Από την άλλη, ο προϊστάμενος της παραπονούμενης υποστήριξε, στην απάντηση του προς την Επίτροπο Διοικήσεως τα εξής: «…Κατά την παρουσία της στο γραφείο ερχόταν με ενδυμασία η οποία ήτο ανάρμοστη για τον χώρο και τα καθήκοντα της και μη ευπρεπής. Συγκεκριμένα, ερχόταν με πολύ κοντές φούστες/φουστάνια, προκλητικό στράπλες, ξώπλατα και γενικά φορέματα με γυμνούς ώμους και βαθιά ντεκολτέ. Βλέποντας τέτοιο ντύσιμο, την κάλεσα στο γραφείο μου χωρίς να υπάρχουν άλλα άτομα και τη συμβούλεψα να ντύνεται ευπρεπώς και μάλιστα την παρότρυνα να κοιτάξει στο διαδίκτυο πώς ντύνονται οι ιδιαιτέρες γραμματείς. (…) Σχετικά με το ντύσιμο της, είχα αρχίσει να δέχομαι πειράγματα και παρατηρήσεις από διάφορους πολίτες που έρχονταν στο γραφείο μου».

Επ.Διοικήσεως: Η γραμματέας δέχτηκε σεξιστική και προσβλητική συμπεριφορά

Στην έκθεση της, που εξέδωσε η Επίτροπος Διοικήσεως, ημερ. 14/3/2017, αφήνει σαφώς εκτεθειμένους τόσο τον προϊστάμενο της παραπονούμενης γραμματέως, όσο και τη σύζυγό του με τις εκρήξεις ζηλοτυπίας.

Όπως αποφάνθηκε η Επίτροπος:

• Η αντιμετώπιση της καταγγέλλουσας από τον προϊστάμενο της σε σχέση με το ντύσιμο της, είχε αιτία τις υποκειμενικές αντιλήψεις/απόψεις του για το πώς πρέπει να ντύνεται μια ιδιαιτέρα γραμματέας, φορτισμένες από τα σεξιστικά στερεότυπα σε βάρος του γυναικείου φύλου εν γένει, στον χώρο εργασίας. Το αποτέλεσμα αυτής της σεξιστικής συμπεριφοράς του ήταν να αφεθεί να δημιουργηθεί ένα έντονα αρνητικό περιβάλλον εργασίας, εξευτελιστικό και προσβλητικό σε τέτοιο βαθμό για την καταγγέλλουσα, που σύμφωνα με την ίδια, πήγαινε καθημερινά στο γραφείο με άγχος.

• Η καταγγέλλουσα υπέστη από τον προϊστάμενο της παρενόχληση στον χώρο εργασίας της που συνιστά απαγορευμένη διάκριση λόγω φύλου και επιπρόσθετα, τιμωρήθηκε με τη μετακίνηση της, εξαιτίας της «ανυπακοής» της να υιοθετήσει το πρότυπο, κατά την άποψη του προϊσταμένου της, ντύσιμο.

• Ο προϊστάμενος της δεν απέτρεψε αλλά επιδίωξε να δικαιολογήσει την εξίσου σεξιστική και προσβλητική συμπεριφορά και παρέμβαση της συζύγου του, ως τρίτου προσώπου, εντός του χώρου εργασίας της καταγγέλλουσας.

Επισημαίνεται, τέλος, στην έκθεση της Επιτρόπου, η υποχρέωση της Διεύθυνσης του Τμήματος Τελωνείων να διασφαλίζει για όλους τους εργαζόμενους, άνδρες και γυναίκες, φιλικό περιβάλλον εργασίας όπου να γίνεται σεβαστή η αξιοπρέπεια κάθε εργαζόμενης/ου και να προλαμβάνει με τα ανάλογα μέτρα, κάθε συμπεριφορά ή ενέργεια που μπορεί να οδηγήσει σε διάκριση λόγω φύλου, αλλά και να εξετάζει αποτελεσματικά κάθε καταγγελία που μπορεί να εμπίπτει στο πλαίσιο της παρενόχλησης και της σεξουαλικής παρενόχλησης.

Πηγή: philenews

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 00:25