search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 04:16
MENU CLOSE

Ο Τραμπ έμεινε… ανασφάλιστος

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1961
23-03-2017
26.03.2017 04:00
usa-13.jpg

 

Τρόμος στον Λευκό Οίκο από την εξαφάνιση ενός λάπτοπ με απόρρητα στοιχεία για την ασφάλειά του 

Ένα κλίμα φόβου επισκιάζει τους ενοίκους του πιο διάσημου οικήματος των ΗΠΑ. Μέσα στον Λευκό Οίκο η οικογένεια του Ντόναλντ Τραμπ ανησυχεί για έναν… υπολογιστή που «εξαφανίστηκε» μυστηριωδώς και στον σκληρό του δίσκο περιέχει σημαντικές και κρίσιμες πληροφορίες για την ασφάλεια του νέου Αμερικανού προέδρου. 
 
Και θα πρέπει να παραδεχθούμε όλοι ότι δεν είναι απλή υπόθεση αυτό που έγινε, αν αναλογιστεί κανείς τουλάχιστον τις απόπειρες δολοφονίας και τις επιθέσεις που έχουν δεχτεί οι Αμερικανοί πρόεδροι στην ιστορία των ΗΠΑ. 
Είναι λοιπόν ένας σημαντικός λόγος για τη μεγάλη ανησυχία που προκλήθηκε η κλοπή του φορητού υπολογιστή της Μυστικής Υπηρεσίας, που είναι υπεύθυνη για την προστασία του προέδρου των ΗΠΑ. Δεν επρόκειτο για οποιονδήποτε φορητό υπολογιστή, αλλά για εκείνον που περιέχει απόρρητες πληροφορίες για την ασφάλεια του ουρανοξύστη Trump Tower στη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται η μόνιμη κατοικία του Ντόναλντ Τραμπ, στοιχεία σχετικά με την υπόθεση των e-mails της Χίλαρι Κλίντον και άλλες απόρρητες πληροφορίες εθνικής ασφάλειας, σύμφωνα με το ABC News.
 
Επιπλέον, το CBS News ανέφερε ότι στο λάπτοπ βρίσκονταν και σημαντικά έγγραφα που αφορούν τον Πάπα Φραγκίσκο. Το λάπτοπ κλάπηκε το πρωί της περασμένης Πέμπτης από αυτοκίνητο μυστικού πράκτορα στη Νέα Υόρκη και έκτοτε οι αρχές «έχουν κινήσει γη και ουρανό» για να το βρουν.
 
«Υπάρχουν πληροφορίες στον υπολογιστή που είναι εξαιρετικά ευαίσθητες. Τρέχουν σαν τρελοί», δηλώνουν αστυνομικές πηγές στην εφημερίδα «Daily News». Σα να μην έφτανε αυτό, τις προηγούμενες μέρες ένας άνδρας από την Καλιφόρνια σκαρφάλωσε στην περίφραξη του Λευκού Οίκου και βρέθηκε για τουλάχιστον 15 λεπτά στον νότιο κήπο της προεδρικής κατοικίας, μέχρι που τον συνέλαβαν οι πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας. 
 
Τα λάθη
Τα γεγονότα από μόνα τους αποδεικνύουν ότι υπάρχουν τρωτά σημεία στην προστασία των Αμερικανών προέδρων. Η ιστορία έχει δείξει ότι η Μυστική Υπηρεσία δεν έχει καταφέρει να προστατεύσει πάντα αποτελεσματικά και να αποτρέψει επιθέσεις κατά των προέδρων με αρκετούς συνωμοσιολόγους να ισχυρίζονται ότι κάποιες από αυτές γίνονταν «εκ των έσω».
 
Στις 16 Οκτωβρίου του 1909, ο Αμερικανός πρόεδρος Ουίλιαμ Χάουαρντ Ταφτ επιδιώκει να συναντήσει στο Ελ Πάσο τον Μεξικανό ομόλογό του Πορφύριο Ντίαζ, για να συνάψουν συμφωνία. Είναι η πρώτη φορά που Αμερικανός πρόεδρος επισκέπτεται το Μεξικό. Οι Μυστικές Υπηρεσίες αφόπλισαν έναν εκτελεστή που στεκόταν με όπλο στο κτήριο του Εμπορικού Επιμελητηρίου όπου υπογραφόταν η συμφωνία, αποτρέποντας τον θάνατο και των δύο προέδρων.
 
Την 1η Νοεμβρίου του 1950, ο πρόεδρος Χάρι Τρούμαν διέμενε στον οίκο των Μπλερ, αφού ο Λευκός Οίκος, ακριβώς απέναντι, βρισκόταν υπό ανακαίνιση. Δύο Πορτορικανοί εθνικιστές, ο Όσκαρ Κοζάλο και ο Γκριζέλιο Τορεζόλα, πλησίασαν το κτήριο για να δολοφονήσουν τον πρόεδρο και άνοιξαν πυρ ενάντια στους αστυνομικούς που τον προστάτευαν. Ο φρουρός Λέσλι Κόφλετ δέχθηκε τρεις θανάσιμους πυροβολισμούς, αλλά πρόλαβε να ανταποδώσει και σκότωσε τον Τορεζόλα. Ο Κόφλετ είναι το μοναδικό μέλος της Μυστικής Υπηρεσίας που πέθανε για να προστατεύσει Αμερικανό πρόεδρο από απόπειρα δολοφονίας.
 
Στις 22 Νοεμβρίου του 1963, η δολοφονία του προέδρου Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι στο Ντάλας συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά στιγμάτισε για τα καλά τις Μυστικές Υπηρεσίες των ΗΠΑ. Ο πρόεδρος βρισκόταν με τη σύζυγό του Τζάκι, τον κυβερνήτη του Τέξας Τζον Κόναλι και τη σύζυγό του Νέλι στην προεδρική λιμουζίνα, η οποία ήταν κάμπριο, όταν ακούστηκαν πυροβολισμοί. Όλοι έστρεψαν τα κεφάλια τους να δουν τι συμβαίνει, αλλά ήταν ήδη αργά: ο πρόεδρος ήταν νεκρός.
 
Στις 30 Μαρτίου του 1981, ο πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν δέχθηκε πυροβολισμούς όταν έβγαινε από το ξενοδοχείο Χίλτον στην Ουάσιγκτον, όπου βρισκόταν για μια ομιλία. Η Μυστική Υπηρεσία είχε φτιάξει ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο για να το φοράει ο πρόεδρος σε διάφορες εκδηλώσεις, αλλά εκείνη τη μέρα δεν το φόρεσε, αφού θα ήταν εκτεθειμένος μόνο για εννέα μέτρα από το ξενοδοχείο μέχρι τη λιμουζίνα. Παράλληλα, η Υπηρεσία δεν ανάγκασε τους πράκτορες να φορέσουν αλεξίσφαιρα γιλέκα εκείνη τη μέρα. Αυτό το λάθος στοίχισε… Ο Ρίγκαν τραυματίστηκε, καθώς και τρία άτομα του επιτελείου του.
 
Πιο πρόσφατα, το 2012 τέθηκε ζήτημα ασφάλειας του Μπαράκ Ομπάμα στην έκτη Σύνοδο Κορυφής της Αμερικής στην Κολομβία, αφού πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας που βρίσκονταν εκεί για να τον προστατέψουν έφεραν πόρνες στο ξενοδοχείο τους πριν από την άφιξη του Αμερικανού προέδρου. Στη συνέχεια, υποβλήθηκαν και σε έλεγχο για χρήση ναρκωτικών.
 
Τον Σεπτέμβριο του 2014, ένας εισβολέας μπήκε στο Ανατολικό Δωμάτιο του Λευκού Οίκου από μια ξεκλείδωτη πόρτα. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ομπάμα στα Κέντρα Ελέγχου Ασθενειών και Πρόληψης στην Ατλάντα, ένας φρουρός χρησιμοποίησε το κινητό του για να βιντεοσκοπήσει τον πρόεδρο μέσα σε ασανσέρ, αρνούμενος στο αίτημά του να σταματήσει. Ο φρουρός συνελήφθη αρκετές φορές, αλλά ποτέ δεν καταδικάστηκε για κάποιο έγκλημα.
Τέλος, το 2015 δύο αξιωματούχοι της Μυστικής Υπηρεσίας οδήγησαν μεθυσμένοι υπηρεσιακό αυτοκίνητο στο κτηριακό συγκρότημα του Λευκού Οίκου και το τράκαραν σε ένα εμπόδιο.
 
Τι κάνει η Μυστική Υπηρεσία
Η Μυστική Υπηρεσία έχει δύο βασικές αποστολές, κι αυτές είναι η διερεύνηση οικονομικών εγκλημάτων και η προστασία συγκεκριμένων προσώπων της αμερικανικής κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα, η Μυστική Υπηρεσία εξουσιοδοτείται από τον νόμο για να προστατεύει:
Τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο.
Τις οικογένειες των παραπάνω.
Πρώην προέδρους και τις συζύγους τους για όλη τους τη ζωή, εκτός αν οι κυρίες πάρουν διαζύγιο ή ξαναπαντρευτούν.
Τη χήρα ενός πρώην προέδρου που πεθαίνει εν ενεργεία είτε έναν χρόνο μετά τη λήξη της θητείας του. Την προστατεύουν στη διάρκεια ενός έτους από τον θάνατο του προέδρου.
Τα παιδιά πρώην προέδρων μέχρι την ηλικία των 16 ετών. Ειδάλλως τα προστατεύουν για δέκα χρόνια μετά την προεδρία.
Τους πρώην αντιπροέδρους, τις συζύγους τους και τα παιδιά κάτω των 16 ετών για διάρκεια έξι μηνών από τη στιγμή που ο αντιπρόεδρος αφήνει το πόστο του.
Τους αρχηγούς κρατών και τις συζύγους τους που επισκέπτονται τις ΗΠΑ.
Άλλους αξιωματούχους που επισκέπτονται τις ΗΠΑ, αλλά και εκπροσώπους των ΗΠΑ σε αποστολές στο εξωτερικό.
Σημαντικούς υποψηφίους για την προεδρία και την αντιπροεδρία και τις συζύγους τους.
Άλλα άτομα κατόπιν εντολής του προέδρου.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 02:15