search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:28
MENU CLOSE

Και τα παίρνουν και απειλούν

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1961
23-03-2017
26.03.2017 04:00
tour.jpg

 

Η «ρήξη» Ε.Ε.-Τουρκίας, οι πρόσφυγες και το μπαγιόκο

Τη Δευτέρα 20 Μαρτίου συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την υπογραφή της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό, που σηματοδότησε τη ραγδαία μείωση των προσφυγικών ροών από τα τουρκικά παράλια προς την Ελλάδα και κατά προέκταση την υπόλοιπη Ευρώπη.
 
Είναι χαρακτηριστικό πως από την ημέρα υπογραφής της συμφωνίας – που συνέπεσε (διόλου τυχαία…) με το κλείσιμο των συνόρων στην επονομαζόμενη «βαλκανική οδό» – οι μεταναστευτικές ροές μειώθηκαν από περίπου 150.000 το πρώτο τρίμηνο του 2016 σε μόλις 20.000 τους επόμενους εννέα μήνες. Επιπλέον ο αριθμός των προσφύγων που χάθηκαν στην προσπάθειά τους να διασχίσουν το Αιγαίο με τα υπερφορτωμένα σαπιοκάραβα και τις φουσκωτές λέμβους των διακινητών μειώθηκε από 366 (το πρώτο τρίμηνο του 2016) σε 68 καθ’ όλο το υπόλοιπο της περυσινής χρονιάς.
 
Αυτό όμως δεν σημαίνει πως η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας στέφθηκε από επιτυχία. Κάθε άλλο, αν αναλογιστεί κάποιος ότι εδώ και δώδεκα μήνες παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, σε πρόχειρους και ακατάλληλους στην πλειονότητά τους προσωρινούς καταυλισμούς, περισσότεροι από 62.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Ανάμεσά τους χιλιάδες μικρά και ασυνόδευτα παιδιά (14.000 εξ αυτών παραμένουν στα hotspots των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου).
 
Οι διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου που έχει υποβάλει το 99% του συνολικού αριθμού των «φιλοξενούμενων» στις δομές και τα hotsports γίνονται με πολύ αργό ρυθμό. Επίσης με το «σταγονόμετρο» προχωρά η μετεγκατάσταση αυτών οι οποίοι εξασφαλίζουν άσυλο σε άλλη χώρα της Ε.Ε. ή οι επαναπροωθήσεις στην Τουρκία γι’ αυτούς των οποίων οι αιτήσεις ασύλου απορρίπτονται.
 
Η έκθεση
Την περασμένη εβδομάδα το «Ποντίκι» παρουσίασε συνοπτικά τα στοιχεία και συμπεράσματα από την ετήσια έκθεση που συνέταξαν 28 ελληνικές και διεθνείς ΜΚΟ για τη συμπλήρωση ενός χρόνου ισχύος της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας χαρακτηρίζοντάς την «παταγώδη αποτυχία». 
 
Αυτό επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί στους καταυλισμούς και όλο αυτό το χρονικό διάστημα έχει γίνει αντικείμενο δριμύτατης κριτικής τόσο για τους χειρισμούς της ελληνικής πολιτείας – επικεντρωμένης στο πρόσωπο του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα – αλλά και από τη γενικότερη απάθεια που συνεχίζουν να δείχνουν οι Ευρωπαίοι αρνούμενοι να εφαρμόσουν τις δεσμεύσεις τους προς την Ελλάδα, αλλά και την Ιταλία, ως χώρες πρώτης υποδοχής.
 
Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται σημαντική αύξηση των προσφυγικών ροών από τα τουρκικά παράλια προς τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.
Με πολύ αργές διαδικασίες προχωρά και η επαναπροώθηση όσων μεταναστών και προσφύγων δεν καταφέρνουν να εξασφαλίσουν άσυλο στην Ελλάδα, με συνέπεια να αναγκάζονται να επιστρέψουν στην Τουρκία.
Στον έναν χρόνο εφαρμογής της συμφωνίας έχουν επαναπροωθηθεί μόλις 915 άτομα, κυρίως λόγω απροθυμίας της πλευράς των Τούρκων να «τρέξουν» τη συγκεκριμένη διαδικασία. 
 
Από την Παρασκευή 17 Μαρτίου έως και τη Δευτέρα περίπου 400 νέοι πρόσφυγες κα μετανάστες πέρασαν στην Ελλάδα. Ένδειξη του ότι, παρά το κλείσιμο της «βαλκανικής οδού», πολλοί πιστεύουν πως – κυρίως μέσω κυκλωμάτων διακινητών – θα καταφέρουν να συνεχίσουν το ταξίδι προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.
 
Συμφέρον
Ίσως μεγαλύτερη απειλή για την Ελλάδα να αποτελεί το ενδεχόμενο κατάρρευσης της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας, γεγονός που θα σήμαινε την ταυτόχρονη ανεξέλεγκτη άφιξη μεταναστών από τα παράλια στη χώρα μας, με απρόβλεπτες συνέπειες.
 
Όμως και σε αυτό το επίπεδο, προς το παρόν, οι Τούρκοι περιορίζονται στις απειλές από στελέχη της κυβέρνησης του ΑΚP και του ίδιου του Ταγίπ Ερντογάν, αφού τόσο το δέλεαρ της άρσης της βίζας για τους Τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν σε κάποια χώρα της Ε.Ε. όσο και η οικονομική ενίσχυση για τη διαχείριση του προσφυγικού ύψους 3 δισ. ευρώ (η μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση που έχει ήδη δοθεί ποτέ από τους διεθνείς οργανισμούς σε μια μόνο χώρα υποδοχής προσφύγων) συνεχίζουν να αποτελούν σημαντικές προκλήσεις για τους «γείτονες».
 
Όμως πώς βλέπουν οι ίδιοι οι Τούρκοι τη συμπλήρωση ενός έτους από την υπογραφή της συμφωνίας, με την Ε.Ε.; Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η άποψη του καθηγητή Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου Firket Erkut Emcioglou, o οποίος μίλησε στην εφημερίδα «Hurriyet».
 
«Καταρχάς η Τουρκία έχει οικονομικό συμφέρον. Από τα 3 δισ. ευρώ της οικονομικής ενίσχυσης που έχει υποσχεθεί η Ευρώπη για τα 2,7 εκατομμύρια Σύρων προσφύγων εγκλωβισμένων στην Τουρκία, η κυβέρνηση έχει ήδη λάβει και δαπανήσει 700 εκατομμύρια ευρώ. 
 
Αυτό δεν πρέπει να το προσπερνάμε. Η Τουρκία είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων στον κόσμο αυτήν την περίοδο και δαπανά τεράστια χρηματικά ποσά για τη φιλοξενία αυτών των ανθρώπων. Επίσης τόσο ο Ταγίπ Ερντογάν όσο και η κυβέρνηση του ΑΚP γνωρίζουν πως δεν έχουν κανένα συμφέρον να μετατρέψουν ξανά το Αιγαίο σ’ ένα απέραντο νεκροταφείο ανθρώπων, όπως συνέβη το 2015 και το πρώτο δίμηνο του 2016» υποστηρίζει ο Τούρκος ακαδημαϊκός.
 
Από τότε βέβαια έχουν μεσολαβήσει πολλά και σήμερα η πραγματικότητα απεικονίζει μία Τουρκία σε ρήξη με σχεδόν όλη την υπόλοιπη Ευρώπη και οι απειλές για κύματα μεταναστών προς την Ευρώπη και την Ελλάδα βρίσκονται σε έξαρση. Οπότε καμιά πρόβλεψη δεν είναι ασφαλής…
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:28