search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 08:27
MENU CLOSE

Λειαίνουν… γωνίες στη Συμπαράταξη

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1961
23-03-2017
25.03.2017 04:00
dimar.jpg

 

Συνάντηση των επικεφαλής των κομμάτων για καταγραφή των τελικών προτάσεων για το συνέδριο

Η ίωση της Φώφης Γεννηματά τη Δευτέρα και η καθυστέρηση στην άφιξη του Γιώργου Παπανδρέου στην Αθήνα ήταν οι αφορμές για να δοθεί χρόνος στα επιτελεία των κομμάτων και κινήσεων που συγκροτούν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ώστε να υπάρξει μια λείανση των επιμέρους διαφωνιών για τη διεξαγωγή του Συνεδρίου.
 
Η συνάντηση των επικεφαλής των κομμάτων και των κινήσεων, όπου αναμένεται να αποφασιστούν τελικά όλα τα εκκρεμή ζητήματα, έχει προσδιοριστεί για σήμερα προκειμένου να καταγραφούν οι τελικές προτάσεις που θα δοθούν στα κεντρικά όργανα, ώστε να αρχίσουν να σχηματοποιούνται ο χαρακτήρας και η ουσία του πρώτου συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
 
Τα ανοιχτά ζητήματα της σημερινής συνεδρίασης αποτελούν η επιμονή του ΠΑΣΟΚ να εκλεγούν έστω και οι μισοί σύνεδροι προκειμένου να έχει λόγο η βάση για ένα τόσο αποφασιστικό βήμα εμβάθυνσης της παράταξης, η απόφαση να μην υπάρξει ένα νέο λογότυπο που θα απομακρύνει τη ΔΗΣΥ από τα κόμματα και τις κινήσεις που τη συναποτελούν και το βασικό ερώτημα αν τελικά θα εκλεγεί από το συνέδριο κάποιο εκτελεστικό όργανο με βασικές εξουσίες.
 
Ουσιαστικά το ΚΙΔΗΣΟ, η ΔΗΜΑΡ και οι Κινήσεις Πολιτών φοβούνται ότι η οργανωτική δυνατότητα του ΠΑΣΟΚ είναι τέτοια ώστε μπορεί να σαρώσει στην προσυνεδριακή εκλογή, αφού ακόμη δεν μπορεί να αποφασιστεί ένα μέτρο εκλογής. 
Πάντως δεν αποκλείεται το ΠΑΣΟΚ να υποχωρήσει και να δεχτεί έναν συμβιβασμό, ώστε το ίδιο να εκλέξει συνέδρους και να αποδεχτεί από τα μικρότερα κόμματα να επιλέξουν να στείλουν στο συνέδριο όσους επιθυμούν με βάση μια κοινά αποφασισμένη αναλογία. Στη Χαριλάου Τρικούπη επιμένουν ότι πρέπει να παραμεριστούν οργανωτικές ανασφάλειες και όλοι να προστρέξουν με στόχο την καλύτερη δυνατή εικόνα συσπείρωσης του χώρου.
 
Ενθουσιασμός
Την ίδια ώρα το ΠΑΣΟΚ φροντίζει συστηματικά για την επανασύνδεσή του με κοινωνικές δυνάμεις που παραδοσιακά το στήριζαν. Στη Χαριλάου Τρικούπη μιλάνε με ενθουσιασμό για την αποδοχή που είχε η πρόσκληση του κόμματος στα κεντροαριστερά αυτοδιοικητικά στελέχη, γεγονός που δείχνει την πίστη δημοτικών και περιφερειακών στελεχών στην οργανωτική και πολιτική δύναμη του κόμματος, που τους βοηθά και στην επανεκλογή τους.
 
Οι τοπικοί άρχοντες αποτελούν ένα βασικό πολιτικό εργαλείο για το ΠΑΣΟΚ, που έχει σκοπό να το αξιοποιήσει εν όψει των γενικών εκλογών. Στελέχη του κόμματος επισημαίνουν ότι η διάλυση των μνημονιακών ψευδαισθήσεων σε μια σειρά από κοινωνικές δυνάμεις καθώς και η απομάκρυνση από τις συνθήκες τιμωρίας του ΠΑΣΟΚ για την κρίση μπορεί να δημιουργήσουν ένα ρεύμα επανάκαμψης ψηφοφόρων, αρκεί να πειστούν ότι υπάρχει ειλικρινής βούληση για ανάκαμψη του χώρου. 
 
Στον χώρο της Αυτοδιοίκησης το ΠΑΣΟΚ παραδοσιακά είχε σοβαρή πρόσβαση και έγινε φανερό από την εκδήλωση του περασμένου Σαββάτου ότι υπάρχει δυνατότητα μιας καλής παρουσίας του χώρου στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, αρκεί να γίνουν προσεκτικά βήματα. Το ζήτημα της συνεργασίας με κεντροαριστερές ή κεντροδεξιές δυνάμεις είναι ένα από τα ζητούμενα που δεν έχουν ξεκαθαριστεί. 
 
Στο σημείο αυτό έμπειρα στελέχη επισημαίνουν ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κάνει επίδειξη δύναμης απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, που παρά το εκλογικό του ρεύμα στις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις δεν έχει κατορθώσει να αναπτύξει βαθιές ρίζες στην Αυτοδιοίκηση και θα επιδιώξει συνεργασία σε πολλές περιπτώσεις. 
 
Από την άλλη είναι η περίπτωση του Γιάννη Σγουρού, που επιδιώκει, με τις ευλογίες της Φώφης Γεννηματά, σε συνεργασία όμως με τη Ν.Δ., να δώσει τη μάχη των μαχών απέναντι στη Ρένα Δούρου, που φαίνεται ότι θα επιδιώξει μια δεύτερη θητεία 
 
Όπως λένε οι πληροφορίες, ο Σγουρός επιδιώκει να έρθει σε κεντρική συμφωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να μην υπάρξει κομματικός υποψήφιος από την αξιωματική αντιπολίτευση, με δεδομένο ότι τον ίδιο στηρίζουν μια σειρά από δεξιούς δημάρχους, ενώ η Ν.Δ. δεν έχει κάποιο σημαίνον αυτοδιοικητικό στέλεχος που θα μπορούσε να πρωτοστατήσει στην Περιφέρεια Αττικής. 
 
Προβληματίζονται
Και ενώ ο ενθουσιασμός για την εκδήλωση της Αυτοδιοίκησης δεν έχει κοπάσει, υπάρχουν πολλοί μέσα στο ΠΑΣΟΚ που προβληματίζονται από μια συνεχόμενη ελαφρά καθίζηση ή στασιμότητα στη δημοσκοπική εικόνα του κόμματος. Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος σε δηλώσεις του έσπευσε να την αποδώσει στην ένταξη του Γ. Παπανδρέου και του ΚΙΔΗΣΟ στη Δημοκρατική Συμπαράταξη σημειώνοντας ότι υπάρχει δυσφορία κάποιων πολιτών στην κίνηση αυτή. 
 
Στη Χαριλάου Τρικούπη πάντως σημειώνουν ότι όλες οι συνεργασίες προσθέτουν και δεν αφαιρούν. Υπάρχουν ωστόσο πολλοί που εκτιμούν ότι μπορεί το Ποτάμι δημοσκοπικά να μην τα πηγαίνει καλά, ωστόσο μια συνεργασία με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ενδεχομένως θα δημιουργούσε άλλη δυναμική τόσο στη συσπείρωση του χώρου όσο και στους αναποφάσιστους πολίτες. 
 
Ο στόχος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι πάντα η τρίτη θέση, παρότι, δημοσκοπικά τουλάχιστον, τη διεκδικούν με αξιώσεις τόσο το ΚΚΕ όσο και η Χρυσή Αυγή. 
Πάντως, μετά την επίλυση των οργανωτικών ζητημάτων, στη Δημοκρατική Συμπαράταξη επιμένουν ότι την αίσθηση της ανοδικής πορείας αναμένεται να δώσουν δύο προσυνεδριακές εκδηλώσεις τις πρώτες μέρες του Απριλίου, στις 3 στη Θεσσαλονίκη, έδρα του Ευάγγελου Βενιζέλου, όπου το κόμμα προσδοκά την κινητοποίηση του μηχανισμού, και στις 7 στο Ηράκλειο, όπου ο παπανδρεϊσμός καλά κρατεί και είναι η πόλη με τη μεγαλύτερη αναφορά στον Γ. Παπανδρέου. 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 08:26