search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 22:24
MENU CLOSE

IRI: Υφεση στο πρώτο τρίμηνο του 2017 δείχνει η πτώση της κατανάλωσης

23.03.2017 07:04
IRI: Υφεση στο πρώτο τρίμηνο του 2017 δείχνει η πτώση της κατανάλωσης  - Media

 

Ιδιαίτερα αμφίβολη καθίσταται πλέον η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης στο πρώτο τρίμηνο του έτους, καθώς η κατανάλωση – στοιχείο καθοριστικό στη διαμόρφωση του ΑΕΠ – ελαττώνεται συνεχώς. 

Τον Ιανουάριο οι πωλήσεις των σούπερ μάρκετ μειώθηκαν κατά 10%, ενώ την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου η μείωση του τζίρου φθάνει το 15%.

Μικρή αύξηση της τάξεως του 2,9% εμφανίζεται τον Φεβρουάριο, η οποία όμως αποδίδεται στην Καθαρά Δευτέρα. 
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της εταιρείας ερευνών αγοράς IRI, οι πωλήσεις των σούπερ μάρκετ το 2017 αναμένεται να υποχωρήσουν κατά 3,6% σε σύγκριση με το 2016. 

Αρνητικά μηνύματα στέλνει και η αγορά καυσίμων, καθώς στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου η ζήτηση μειώθηκε κατά 4%, αναφέρει η «Καθημερινή».

Την «παρτίδα» για εταιρείες και πρατήρια έσωσε το πετρέλαιο θέρμανσης, η ζήτηση του οποίου αυξήθηκε κατά 24%, λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν στη χώρα. 

Την αρνητική εικόνα που επικρατεί στο λιανεμπόριο επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, σύμφωνα με τα οποία 1.202 επιχειρήσεις διέκοψαν τη λειτουργία τους το 2016. Κατά το περυσινό έτος δημιουργήθηκαν 1.135 νέες επιχειρήσεις. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 22:21