search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 17:42
MENU CLOSE

Η άγνωστη ασθένεια που πλήττει το 4% των ενηλίκων – Συχνότερη σε γυναίκες και αριστερόχειρες

26.03.2017 12:10
Συνέλαβαν γιατρό «μαϊμού» στην Κίσαμο  - Media

 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το 4% των ενηλίκων πάσχουν από μια ασθένεια η οποία είναι οκτώ φορές συχνότερη στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άντρες.

Η διαταραχή είναι επίσης συχνότερη στους αριστερόχειρες. Ο λόγος για τη συναισθησία. Είναι σύμφωνα με τους ειδικούς η νευρολογική «ανάμιξη» των αισθήσεων, κατά την οποία η διέγερση μίας αίσθησης (λ.χ. της ακοής) οδηγεί σε αυτόματες, ακούσιες αντιδράσεις σε μία διαφορετική αίσθηση. Συνήθως η διαφορετική αίσθηση είναι η όραση (λ.χ. οι πάσχοντες βλέπουν χρώματα) ή η γεύση (λ.χ. ο ασθενής νιώθει στο στόμα του μια γεύση).

Μία από τις πιο σπάνιες μορφές συναισθησίας είναι αυτή που εκδηλώνεται μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο αλλά στην ιατρική βιβλιογραφία είναι δημοσιευμένες ελάχιστες περιπτώσεις. 

Η μία αφορά έναν 46χρονο από τον Καναδά, ο οποίος έπαθε εγκεφαλικό το 2007 και έκτοτε έχει οργασμική αίσθηση κάθε φορά που… ακούει τραγούδια από τις ταινίες του Τζέιμς Μποντ και η δεύτερη μία 36χρονη Αμερικανίδα η οποία «μυρμηγκιάζει» σε όλο της το σώμα όταν ακούει ορισμένους ήχους.

Πηγή: baby.gr

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 17:35