search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 01:30
MENU CLOSE

H Γερουσία κάλεσε τον γαμπρό του Τραμπ για τις… επαφές με Ρώσους αξιωματούχους

27.03.2017 12:33
H Γερουσία κάλεσε τον γαμπρό του Τραμπ για τις… επαφές με Ρώσους αξιωματούχους - Media

 

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να αναθέσει στον γαμπρό του, τον Τζάρεντ Κάσνερ, μια νέα αποστολή στον Λευκό Οίκο για τον εξορθολογισμό της κυβερνητικής δράσης μέσω ιδεών προερχόμενων από τον κόσμο των επιχειρήσεων, όπως αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της Washington Post.

Ηλικίας 36 ετών, ο Κάσνερ είναι σύμβουλος του αμερικανού προέδρου.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, πρόκειται να αναλάβει στον Λευκό Οίκο τη διεύθυνση ενός Γραφείου Καινοτομίας, η παρουσίαση του οποίου αναμένεται να γίνει σήμερα. Από τη θέση αυτή, θα έχει όλη την εξουσία για να ανασχηματίσει την κυβέρνηση ώστε να τηρηθούν υποσχέσεις του νέου προέδρου, όπως ότι θα μεταρρυθμίσει την περίθαλψη των βετεράνων ή ότι θα καταπολεμήσει την εξάρτηση από τα οπιούχα.

«Υποσχέθηκα στους Αμερικανούς ότι θα έχω αποτελέσματα και θα εφαρμόσω στην κυβέρνηση τη νοοτροπία μου να είμαι ‘μπροστά στο χρονοδιάγραμμα, πίσω στον προϋπολογισμό’», υποστήριξε ο Τραμπ μιλώντας στην εφημερίδα.

Η ομάδα που θα περιβάλλει τον Κάσνερ, θα αποτελείται από πρώην στελέχη του ιδιωτικού τομέα τα οποία θα αναλάβουν να φέρουν νέες ιδέες, σύμφωνα με την Washington Post.

«Η διακυβέρνηση πρέπει να γίνει σαν να πρόκειται για μια μεγάλη αμερικανική εταιρεία», δήλωσε ο Τζάρεντ Κάσνερ στην εφημερίδα. «Ελπίζουμε να μπορέσουμε να σημειώσουμε επιτυχίες και να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα για τους πελάτες μας, που είναι οι πολίτες».

Ο Στίβεν Μπάνον, ο υπερσυντηρητικός σύμβουλος του προέδρου σε θέματα στρατηγικής, ο οποίος έχει ζητήσει να «αποδομηθεί η κρατική διακυβέρνηση», δεν θα συμμετάσχει σ’ αυτή τη νέα ομάδα, η οποία θα διευθύνεται από τον γαμπρό του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με την Washington Post.

Η ομάδα αυτή θα ενδιαφερθεί κυρίως για την τεχνολογία και τα δεδομένα, προσθέτει η εφημερίδα υπογραμμίζοντας πως ο Λευκός Οίκος ζήτησε τη γνώμη υπευθύνων όπως ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Apple Τιμ Κουκ, ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς ή ο επικεφαλής και ιδρυτής της Tesla Ίλον Μασκ.

«Είναι ανάγκη να εντοπισθεί ποιες είναι οι πολιτικές αυτές που προσθέτουν τριβές στο σύστημα χωρίς σημαντικά οφέλη», συνόψισε στην εφημερίδα ο Στίβελ Σβάρτσμαν, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του επενδυτικού ομίλου Blackstone.

Τον κάλεσε η Γερουσία για τις… επαφές με Ρώσους αξιωματούχους

Η Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας επιδιώκει να πάρει κατάθεση από τον γαμπρό του Αμερικανού προέδρου, τον Τζάρεντ Κούσνερ, στο πλαίσιο των ερευνών της για τις τυχόν διασυνδέσεις στελεχών του επιτελείου του Ντόναλντ Τραμπ με Ρώσους αξιωματούχους.

Η Ρεμπέκα Γκλόουβερ Γουάτκινς, η εκπρόσωπος του προέδρου της Επιτροπής Ρίτσαρντ Μπερ, επιβεβαίωσε ότι ο Κούσνερ έχει κληθεί να καταθέσει.

Ο γαμπρός του Τραμπ είχε αναλάβει ρόλο συμβούλου κατά την προεκλογική εκστρατεία του Ρεπουμπλικανού μεγιστάνα. Θα είναι ο στενότερος συνεργάτης του προέδρου που θα καταθέσει στο πλαίσιο των ερευνών για τον ρόλο που διαδραμάτισε η Ρωσία στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Τουλάχιστον τέσσερις επιτροπές του Κογκρέσου εξετάζουν τις ενδεχόμενες απόπειρες της Μόσχας να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών αλλά και τους τυχόν δεσμούς της Ρωσίας με συνεργάτες του Τραμπ. Ο διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα ότι και η ομοσπονδιακή αστυνομία ερευνά το θέμα αυτό.

Ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι ο Κούσνερ προσφέρθηκε εθελοντικά να μιλήσει στην Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας, αλλά δεν έχει λάβει κάποια επιβεβαίωση ακόμη. Η Επιτροπή αυτή θέλει να ρωτήσει τον Κούσνερ για τις δύο συναντήσεις που οργανώθηκαν με τον πρεσβευτή της Ρωσίας Σεργκέι Κίσλιακ στον Πύργο Τραμπ στη Νέα Υόρκη τον Δεκέμβριο καθώς και με για μια συνάντηση με τον επικεφαλής της ρωσικής κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας Βνεσεκονομπάνκ. Η τράπεζα αυτή περιλαμβανόταν σε εκείνες στις οποίες επιβλήθηκαν κυρώσεις το 2014 από την κυβέρνηση Ομπάμα αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Μόσχα ενορχήστρωσε τις κυβερνοεπιθέσεις σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές του Δημοκρατικού Κόμματος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και δημοσιοποίησε τις κλεμμένες πληροφορίες για να ωφεληθεί ο Τραμπ. Η Ρωσία αρνείται τις κατηγορίες.

Ο Κούσνερ οργάνωσε μια συνάντηση με τον Κίσλιακ στις αρχές Δεκεμβρίου. Στη συνάντηση αυτή μετείχε και ο Μάικλ Φλιν, ο πρώην σύμβουλος του Τραμπ για θέματα εθνικής ασφάλειας ο οποίος απολύθηκε όταν πιάστηκε να ψεύδεται για τις επαφές του με τον Ρώσο πρεσβευτή.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 01:08