search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:21
MENU CLOSE

Επίθεση Τζανακόπουλου σε Στουρνάρα και Σημίτη

28.03.2017 11:20
Τζανακόπουλος: Στα όρια της προβοκάτσιας η ΝΔ  - Media

Αιχμές κατά θεσμικών παραγόντων – πίσω από τους οποίους φαίνεται να φωτογραφίζεται ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας –  άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. 

 

Το μήνυμα ότι η κυβέρνηση βρίσκεται κοντά σε «κοινό τόπο» με τους θεσμούς  εξέπεμψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζαβακόπουλος κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι όσο βλέπει να πλησιάζει συμφωνία, ξεπερνά τα όρια της καταστροφολογίας προσπαθώντας να προκαλέσει αποσταθεροποίηση. Αίσθηση πάντως προκάλεσαν οι επαναλαμβανόμενες αναφορές του σε «ανεξάρτητους θεσμικούς παράγοντες» οι οποίες φάνηκε να φωτογραφίζουν τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα που «καταστροφολογούν» και «πολιτικολογούν» αλλά και η αναφορά στο πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ενόψει της συνέντευξης που αναμένεται να προβληθεί το βράδυ από τον ΣΚΑΙ ως έναν «από τους αρχιτέκτονες της καταστροφής της ελληνικής οικονομίας».

Για Στουρνάρα – Σημίτη

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιτέθηκε σε παράγοντες που όπως είπε «καθ’ υπέρβαση του θεσμικού τους ρόλου, επιλέγουν να αναπαράξουν διάφορα κινδυνολογικά σενάρια για την πορεία της οικονομίας, τη στιγμή μάλιστα που υποδεικνύουν το δίχως άλλο, την κυβέρνηση ως βασική υπεύθυνη για τις καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση».

Επισήμανε μάλιστα πως οι εν λόγω θεσμικοί παράγοντες επικαλούνται τη θεσμική τους ανεξαρτησία – εν τούτοις, υπονόησε καλούνται να την αποδείξουν, «καθώς είναι σε όλους γνωστό ότι υπήρξαν πρόσφατα πολιτικά στελέχη της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης». Αυτοί, είπε λοιπόν, πρέπει να αναρωτηθούν ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις στην αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας αν η κυβέρνηση αποδεχόταν τα μέτρα λιτότητας ύψους 4,5 δισ. για το 2018 και το 2019 που ζητούσε το ΔΝΤ; Ποιος πραγματικά καθυστερεί την αξιολόγηση όταν το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αρνείται τη συζήτηση για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, για λόγους μάλιστα αμιγώς εσωτερικής πολιτικής; Ποιος ευθύνεται για το ότι τα προγράμματα της περιόδου 2010-2014 εκτίναξαν το ελληνικό χρέος από το 120% στο 180%; 

Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, πρόσθεσε με νόημα και φωτογραφίζοντας περισσότερο τον αποδέκτη,  «είναι βεβαίως γνωστές στο πανελλήνιο, ακόμα και αν διαφεύγουν από επιφανείς τεχνοκράτες που επιλέγουν αντί να κάνουν αντικειμενικές αναλύσεις, να δημοσιολογούν και να πολιτικολογούν».

Στη συνέχεια, ερωτώμενος σχετικά επανέλαβε ότι οι εν λόγω «ανεξάρτητοι θεσμικοί παράγοντες» δικαιούνται και έχουν υποχρέωση να κάνουν τις εκτιμήσεις τους για τον τρόπο με τον οποίο πορεύεται η ελληνική οικονομία αλλά «θα πρέπει να αποφεύγουν την πολιτικολογία» και να έχουν «καθαρότερο», «μη πολιτικό βλέμμα» ως έχοντες θεσμική ανεξαρτησία.

Σε ερώτημα για το αν η κυβέρνηση συμμερίζεται τις εκτιμήσεις από σειρά παραγόντων περί εκτροχιασμού της οικονομίας σε σχέση με τη σταθεροποίηση που είχε επέλθει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανήλθε λέγοντας πως «πολλές φορές, η εικόνα που σκιαγραφείται από διάφορους θεσμικούς παράγοντες είναι πολύ χειρότερη από την πραγματικότητα. Αυτό που θα περίμενε κανείς, δεν απλώς και μόνο να καθορίζουν  ή να προτρέπουν την ελληνική κυβέρνηση να κλείσει τη συμφωνία άρον-άρον, αλλά θα έπρεπε να πουν και τη γνώμη τους για το ποιο θα πρέπει να είναι το περιεχόμενο της συμφωνίας».

Ακολούθως, καλούμενος να σχολιάσει αποσπάσματα της συνέντευξης Σημίτη που δόθηκαν στη δημοσιότητα εν όψει της προβολής της, είπε ότι δεν σχολιάζει μια συνέντευξη που δεν έχει προβληθεί αλλά κατέληξε πως «ο κύριος Σημίτης (…) είναι ο τελευταίος που θα μπορούσε να προτείνει λύσεις για το ελληνικό πρόβλημα, καθώς είναι ένας από τους βασικούς υπεύθυνους για το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία έφτασε στο σημείο που έφτασε το 2009 και χρειάστηκε τη στήριξη του επίσημου τομέα. Είναι ένας από τους αρχιτέκτονες της καταστροφής της ελληνικής οικονομίας».

Τέλος, στο ερώτημα αν πίσω από όλα αυτά η κυβέρνηση βλέπει πιθανούς σχεδιασμού για πολιτικές εξελίξεις τύπου οικουμενικών κυβερνήσεων ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επιβεβαίωσε μια τέτοια σύνδεση: «Είναι πολύ πιθανό» είπε, και συνέχισε λέγοντας πως δεν είναι «ούτε στις προθέσεις, ούτε στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης η οποιαδήποτε πολιτική αλλαγή», αλλά η ολοκλήρωση της θητείας της το 2019.

Για ΔΕΗ – συνοχή ΚΟ

Σε ό,τι αφορά τις συνεχείς παρεμβάσεις του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη για την ΔΕΗ και τη συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αφενός επιχείρησε να διασκεδάσει τις όποιες εντυπώσεις  περί ύπαρξης ενδοκυβερνητικών κι εσωκομματικών τριβών για το ζήτημα και αφετέρου υποστήριξε ότι η μεν κυβερνητική πλειοψηφία είναι συμπαγής κι ενιαία η δε συμφωνία θα είναι τέτοια «που δεν θα επιτρέψει την αμφισβήτησή της από κανέναν».

Ειδικότερα αναφορικά με το ζήτημα της ΔΕΗ κάλεσε το οποίο αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης να συγκριθεί επί της ουσίας με το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης για τη «μικρή ΔΕΗ» και την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ, που όπως είπε η σημερινή κυβέρνηση απέτρεψε. Ταυτόχρονα κινήθηκε στη γραμμή … Σκουρλέτη (επιχειρώντας να δέιξει ότι δεν υπάρχει διαφοροποίηση) παραδεχόμενος ότι αυτά που ζητούν οι δανειστές κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης «πολλές φορές είναι και παράλογα, αλλά επίσης πηγαίνουν και πίσω από τα συμφωνηθέντα». Είπε πάντως, ότι το τελικό αποτέλεσμα (για τη ΔΕΗ) θα συγκριθεί και με τις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης.

Για ΝΔ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επίσης κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «κινείται διαρκώς ανάμεσα στη φαιδρότητα και την καταστροφολογία», όπου «φαιδρότητα είναι η διακίνηση σεναρίων ότι η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τμήμα των δανειστών, επιδιώκει να εγκλωβίσει τη ΝΔ σε σενάρια αυξημένης πλειοψηφίας, εν όψει της ψηφοφορίας για τη συμφωνία στη Βουλή». Ως προς αυτό σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία απολύτως αγωνία «για το τι θα κάνει στη βουλή ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ» και κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να έχει το θάρρος ή να ψηφίσει τα μέτρα ή να δηλώσει ότι θα τα καταργήσει και «όχι άλλα να λέει μέσα και άλλα έξω, διαβεβαιώνοντας τους δανειστές ότι δεν θα αλλάξει ούτε λέξη από όσα θα συμφωνηθούν».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:20