search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 02:28
MENU CLOSE

Νεα εκατόμβη νεκρών προσφύγων στη Μεσόγειο

29.03.2017 17:31
Ιταλία: Λέμβος στην οποία μπορεί να επέβαιναν δεκάδες μετανάστες βρέθηκε άδεια στη Μεσόγειο - Media

 

Δεκάδες άνθρωποι, μεταξύ αυτών και πολά παιδιά, εκφράζονται φόβοι πως έχασαν τη ζωή τους σε νέο πολύνεκρο ναυάγιο δουλεμπορικού, που σημειώθηκε την Τρίτη ανοικτά των νότιων ακτών της Σικελίας.

Η ιταλική ακτοφυλακή, εντόπισε ανάμεσα στα συντρίμμια του σκάφους ένα  16χρονο αγόρι από την Γκάμπια, το οποίο θεωρείται πως είναι ο μοναδικός επιζών από τους συνολικά 146 πρόσφυγες από την Αφρική, οι οποίοι – σύμφωνα με την μαρτυρία του παιδιού – επέβαιναν στο  υπερφορτωμένο δουλεμπορικό, προερχόμενο από τη Λιβύη.

Το παιδί μεταφέρθηκε στη Λαμπεντούζα όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται έρευνες από θαλάσσης και αέρος για τον εντοπισμό τυχόν άλλων επιζώντων, δίχως πάντως τα σημάδια από τις έως τώρα προσπάθειες να είναι ενθαρρυντικά.

Από τις αρχές του έτους τουλάχιστον 600  άνθρωποι έχουν χαθεί στα νερά της Μεσογείου στην προσπάθειά τους να φθάσουν στην Ευρώπη, προερχόμενοι από κράτη της κεντρικής και δυτικής Αφρικής . 

Το 2016 ο αριθμός των νεκρών μεταναστών στη Μεσόγεο άγγιξε τους 4.600 , ενώ ήδη ο αριθμός των θυμάτων είναι αυξημένος κατά 50% συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, πέρυσι.

Παρά τις αλλεπάλληλες δεσμεύσεις των Ευρωπαίων Εταίρων για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και την  αντιμετώπιση των διεθνών κυκλωμάτων των δουλεμπόρων, η διακίνηση ανθρώπων από τις ακτές της Β. Αφρικής και δευτερευόντως πλέον από την Ελλάδα, εξακολουθεί ν΄ “ακμάζει”, αν κ η ” κατά κεφαλήν ταρίφα” που χρεώνουν οι έμποροι της ελπίδας σε αυτούς τους απελπισμένους ανθρώπους, κυμαίνεται πλέον μεταξύ 600 και 800 δολαρίων, όπως λένε οι ίδιοι οι μετανάστες.

Τις δύο τελευταίες ημέρες η ιταλική ακτοφυλακή προχώρησε στη διάσωση συνολικά 1.100 ανθρώπων, από το Μαρόκο , τη Λιβύη, την Γκάμπια και το Μπαγκλαντές. 

Συγκλονιστική είναι η περιγραφή που έκανε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ο βραβευμένος Έλληνας φωτογράφος Γιάννης Μπεχράκης, ο οποίος επιβαίνει στο σκάφος Golfo Azzuro της ΜΚΟ “Οpen Arms” που συμμετεχει στις έρευνες για τον εντοπισμο προσφύγων και μεταναστών, στη Μεσόγειο.

” Οι μετανάστες φιλούσαν και αγκάλιαζαν τους διασώστες, τραγουδώντας  από τη χαρά τους που κατάφεραν να σωθούν” … 

Την Τετάρτη το ιταλικό Κοινοβούλιο υπερψήφισε σχετική νομοθετική διάταξη για την προστασία των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων, απόφαση που χαιρετίστηκε από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις .

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 01:48