20/10/2019 13:05:33

Γερμανία-Brexit: Ο λόγος τώρα στους Ευρωπαίους

Γερμανία-Brexit: Ο λόγος τώρα στους Ευρωπαίους - Media

 

Προβληματισμό για τα επόμενα βήματα, αλλά και αισιοδοξία για την ενότητα των «27» και την προάσπιση των ευρωπαϊκών συμφερόντων δείχνουν οι πρώτες αντιδράσεις μετά το επίσημο αίτημα του Λονδίνου για Brexit.

«Τί άλλο μπορώ να πώ; Μας λείπετε από τώρα. Thank you and goodbye» δηλώνει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σε μία πρώτη αντίδραση μετά την υποβολή επίσημου αιτήματος για τη αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. Προφανώς ήταν μία ανθρώπινη στιγμή νοσταλγίας πριν καν επέλθει ο αποχωρισμός. Αλλά η συνέχεια ήταν σαφής ως προς τις μελλοντικές προθέσεις των ευρωπαίων εταίρων απέναντι στο Λονδίνο: «Η Ένωση, σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, θα δράσει ενωμένη και θα διαφυλάξει τα συμφέροντά της. Προτεραιότητά μας είναι να ελαχιστοποιήσουμε την αβεβαιότητα που προκαλεί το Brexit στους πολίτες μας, στις επιχειρήσεις και στα κράτη-μέλη" αναφέρεται σε κοινή δήλωση των 27, οι οποίοι πάντως εκφράζουν τη λύπη τους για την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει. «Είμαστε έτοιμοι» διαβεβαιώνει ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της ΕΕ για το Brexit και πρώην επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου Ντέιβιντ Μακάλιστερ, Γερμανός με καταγωγή από τη Σκωτία, δηλώνει χαρακτηριστικά ότι «στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε όσο το δυνατόν πιο στενά με το Ηνωμένο Βασίλειο», για να διευκρινίσει πάντως ότι «μία χώρα που εγκαταλείπει την ΕΕ δεν μπορεί να έχει καλύτερη αντιμετώπιση από ένα κράτος-μέλος». Ο Γερμανός πολιτικός προσθέτει ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε να διασφαλίσει τα συμφέροντα των τριών εκατομμυρίων πολιτών της ΕΕ που διαμένουν στη Μ.Βρετανία». Σε αυτό το σημείο επιμένει ιδιαίτερα και η Γκάμπι Τσίμερ, επικεφαλής της Κ.Ο. της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στις Βρυξέλλες. «Τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ στη Μ.Βρετανία, αλλά και των Βρετανών στην ΕΕ, πρέπει να έχουν απόλυτη προτεραιότητα» και όχι να ενταχθούν «σε μία παρτίδα πόκερ» κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, τονίζει η Γερμανίδα ευρωβουλευτής.

Πηγή: DW

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.