search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 22:22
MENU CLOSE

Άνοιξε ο κύκλος των μεταγραφών

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1962
30-03-2017
02.04.2017 03:00
potami_2.jpg

 

Αντιδράσεις από το Ποτάμι για προσχώρηση Μπαργιώτα στη ΔΗΣΥ. Ποιοι άλλοι ετοιμάζονται

Έτρεξε να προλάβει τη μετεξέλιξη της πρωτοβουλίας Ώρα Αποφάσεων σε πολιτική κίνηση Ώρα Δημοκρατικών Αποφάσεων η Δημοκρατική Συμπαράταξη, ανακοινώνοντας χθες στις 12 το μεσημέρι την προσχώρηση του Κώστα Μπαργιώτα στην Κ.Ο. της. Μάλιστα η προσχώρηση ανακοινώθηκε σε συνάντηση της Φώφης Γεννηματά με τον βουλευτή Λάρισας, προκαλώντας την οξεία αντίδραση του Ποταμιού, αφού με τα ψηφοδέλτιά του εκλέχτηκε βουλευτής ο Λαρισαίος γιατρός. 
 
«Η ανασύσταση της Κεντροαριστεράς σε ενιαίο πολιτικό φορέα, ικανό να περιγράψει και να επιδιώξει το όραμα μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής Ελλάδας, είναι απολύτως απαραίτητη. Μάλιστα επείγει. Το κάλεσμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σε ένα συνέδριο ενότητας και σύνθεσης μπορεί και πρέπει να οδηγήσει στην ενοποίηση όλων των δυνάμεων της δημοκρατικής παράταξης», είπε ο Μπαργιώτας στη δήλωσή του, καρφώνοντας το Ποτάμι, το οποίο σαμποτάρισε την προσπάθεια αυτή. 
 
Στην αντίδρασή του το Ποτάμι χαρακτήρισε προδότη της ψήφου του λαού τον βουλευτή και επιτέθηκε εκ νέου προσωπικά στη Γεννηματά: «Σήμερα καταλάβαμε γιατί η κυρία Γεννηματά ήταν απούσα από τη Βουλή στη συζήτηση για την παραπομπή Παπαντωνίου. Είχε δουλειές λόγω μεταγραφικής περιόδου. Στις Δημοκρατίες την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων την καθορίζουν οι πολίτες στις εκλογές. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει άλλη άποψη. Εξαγοράζει βουλευτές υποσχόμενη έδρες και θέσεις όταν “επιστρέψουμε στα πράγματα”».
 
Αντιπαράθεση
Από το ΠΑΣΟΚ πάντως αρνήθηκαν να σχολιάσουν την ανακοίνωση του Ποταμιού, ενώ απάντησε η ίδια η Γεννηματά, στην αιχμή του Αλέξη Τσίπρα ότι αρνήθηκε να παρευρεθεί στη Βουλή, παρότι το κόμμα που εκπροσωπεί είναι υπεύθυνο, όπως είπε, από κοινού με τη Ν.Δ. για τη χρεοκοπία της χώρας.
 
Σκληρή η απάντηση της Γεννηματά, η οποία συνεχίζει την αντιπαράθεση μέχρις εσχάτων με τον ΣΥΡΙΖΑ: «Κύριε Τσίπρα, κοιτάξτε τον εαυτό σας στον καθρέπτη. Φυγόμαχος είναι αυτός που αρνείται τις Εξεταστικές. Εμείς τις ψηφίσαμε όλες. Λέμε όλα στο φως, παντού και πάντα, χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς συμβιβασμούς. Από την είσοδο στην ΟΝΕ μέχρι σήμερα. Μπορείτε; Το αντέχετε; Αν ναι, τολμήστε, κύριε Τσίπρα, και αφήστε το θέατρο. Σε μια νέα κακοστημένη πολιτική σας παράσταση, δεν συμμετέχω.
 
Ηττημένοι και αποτυχημένοι σε κάθε επίπεδο, επιλέγετε και πάλι τον δρόμο του αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης. Επιδιώκετε έναν νέο κύκλο λασπολογίας και αυθαίρετης συνωμοσιολογίας».
Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που εκτιμούν ότι η επικεφαλής της έχασε επικοινωνιακά από την απόφασή της να μην συμμετέχει στη συζήτηση με τη λογική ότι η πρόταση για την Προανακριτική αποτελεί μια επικοινωνιακή πομφόλυγα του ΣΥΡΙΖΑ. 
 
Ο… γάμος
Για να επιστρέψουμε όμως στις συνεργασίες και στις προσπάθειες να απαντήσει στις κινήσεις των τριών υπουργών, όπως λένε στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες συνεργασίες, όπως με τον Γιώργο Καρρά, που αποστασιοποιήθηκε από την Ένωση Κεντρώων και οι πληροφορίες θέλουν να προσέρχεται μαζί με έναν κύκλο στελεχών που αυτομόλησαν από την αγκαλιά του Βασίλη Λεβέντη. 
 
Η επόμενη προσχώρηση είναι αυτή της Κατερίνας Μάρκου, η οποία κάθεται πια στα έδρανα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και είναι θέμα χρόνου να επικυρωθεί ο «γάμος». 
Ερώτημα προκαλεί η συνεργασία με τον Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος συνεχίζει έναν μοναχικό δρόμο, παρότι πολλοί είναι αυτοί που επισημαίνουν ότι τελικά θα προσχωρήσει στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. 
 
Οι κινήσεις αυτές αποτελούν μια απάντηση στις κινήσεις των τριών υπουργών, της Άννας Διαμαντοπούλου, του Γιάννη Ραγκούση και του Γιώργου Φλωρίδη, που χθες το απόγευμα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας κατέθεσαν τη δική τους πολιτική πρόταση για την άρση του αδιέξοδου της χώρας, αλλά και την ανασύνθεση του χώρου της Κεντροαριστεράς, εμμένοντας στη διάλυση όλων των κινήσεων και των κομμάτων και στη δημιουργία ενός νέου κόμματος με εκλογή αρχηγού από τη βάση.
 
Αυτό το στοιχείο αποτελεί το εμπόδιο για να ολοκληρωθεί η συνεργασία με το Ποτάμι, καθώς μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχε βρεθεί φόρμουλα σύζευξης των δύο χώρων, παρά τη θετική πρόθεση των τριών υπουργών και του Σταύρου Θεοδωράκη. Πάντως αν δεν ευοδωθούν οι προσπάθειες για εκλογική σύμπραξη των τριών υπουργών με το Ποτάμι θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να κατέβουν αυτόνομα τα πρώην ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. 
Στη Χαριλάου Τρικούπη πιστεύουν ότι αν οι τρεις υπουργοί αλλά και ο Θεοδωράκης δεν ανταποκριθούν στην ανοιχτή πρόσκληση για συσπείρωση, η λύση θα δοθεί στις εκλογές, αφού όποιος αντέξει στην εκλογική δοκιμασία θα καθορίσει και τα επόμενα βήματα. 
 
Στο εσωτερικό τώρα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και στην πορεία προς το Συνέδριο του Ιουνίου η Γεννηματά έχει να αντιμετωπίσει μια σφοδρή σύγκρουση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ μεταξύ όσων δεν διανοούνται τη διάλυση του κόμματος, όπως ο γραμματέας του κόμματος Στέφανος Ξεκαλάκης και στελέχη όπως ο Παύλος Γερουλάνος και όσοι θεωρούν ότι σταδιακά μπορεί η Δημοκρατική Συμπαράταξη να μετασχηματιστεί σε ενιαίο κόμμα. 
Αφορμή για αυτήν τη συζήτηση είναι το θέμα που μετ’ επιτάσεως θέτει η ΔΗΜΑΡ για ένα νέο λογότυπο – σήμα της ΔΗΣΥ, που θα σηματοδοτεί τη συνεργασία. Η Γεννηματά μάλλον αμήχανα δέχτηκε να αρχίσει η συζήτηση προσυνεδριακά προκαλώντας αντιδράσεις. 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 22:20