search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:31
MENU CLOSE

EWG: Σήμερα «κληρώνει» για επιστροφή θεσμών – αγκάθι το ασφαλιστικό

30.03.2017 08:03
Ολα για το Eurogroup αλλά και plan B για τη Σύνοδο Κορυφής - Media

 

Παρά την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – Θεσμών οι διαφωνίες παραμένουν και επιχειρείται να μειωθούν σήμερα στο πλαίσιο της Συνόδου του EuroWorking Group προκειμένου να “ξεκλειδώσει” η επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα.

Αργά χθες το βράδυ πληροφορίες έκαναν λόγο για σημαντικές συγκλίσεις που επιτυγχάνονται κάθε ώρα που περνάει, αλλά για διαφωνίες ουσίας που παραμένουν κυρίως αναφορικά με τον χρόνο (2019 ή 2020) και την σταδιακότητα ή όχι στην εφαρμογή των μέτρων.

Το βασικό πεδίο διαφωνίας σχετίζεται με την εφαρμογή της περικοπής της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις ενώ γίνεται λόγος και για θέματα πολιτικής “διαχείρισης” στην αγορά ενέργειας και όχι μόνο. Και επιχειρείται τις επόμενες ώρες η σύγκλιση να είναι τέτοια που να επιταχύνει τις εξελίξεις.

“Ψήνεται” εφαρμοστικός

Στόχος κυβέρνησης και Θεσμών είναι να ξεκινήσουν οι δια ζώσης διαπραγματεύσεις το αργότερο έως την Δευτέρα, ώστε ο στόχος του “Staff Level Agreement” (δηλαδή της πρώτης  συμφωνίας που συνάπτουν οι Θεσμοί με το κράτος- μέλος σε πρόγραμμα και αποτελεί την εισήγηση για πολιτικές αποφάσεις) να γίνει εφικτή πριν από το Eurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα.

Στην Σύνοδο, όπως έγραφε χθες το Capital.gr πρώτο θέμα είναι το ελληνικό, ενώ προς το παρόν δεν θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξει συμφωνία και άρα απόφαση.

Μάλιστα όπως εξηγούν διαπραγματευτικές πηγές, όταν έρθει αυτή η πρώτη συμφωνία (SLA) θα πρέπει η κυβέρνηση να φέρει το πρώτο κύμα εφαρμοστικών νόμων στη Βουλή (σ.σ. ήδη προχωρούν τα τραπεζικά προαπαιτούμενα με επίκεντρο τον εξωδικαστικό συμβιβασμό), για να ανοίξει ο δρόμος για την συνολική πολιτική συμφωνία (σ.σ. για ΔΝΤ, πλεονάσματα, χρέος).

Πάντως χθες ετέθη και ζήτημα  μίας… πιο μικρής “προκαταρκτικής” συμφωνίας, η οποία όπως ανέφερε το Reuters επετεύχθη αναφορικά με τα βασικά θέματα του εργασιακού, τις περικοπές δαπανών (σ.σ. συντάξεων) και τα ενεργειακά ζητήματα, αν και πηγές της Κομισιόν, μιλώντας στο Capital.gr ανέφεραν πως “πρόοδος υπάρχει αλλά όχι προς το παρόν συμφωνία”. Την πρόοδο αλλά την απόσταση από την συμφωνία περιέγραφαν και πηγές του ΥΠΟΙΚ αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η πρόοδος και οι γραπτές διαβεβαιώσεις

Από τα Brussels Group της προηγούμενης εβδομάδας, πληροφορίες ανέφεραν ότι έχει “κλειδώσει” το αφορολόγητο περίπου στα 5.900 ευρώ από το 2019 και αυτό που εκκρεμούσε είναι πως θα “μοιραστεί” στο πακέτο των αντιμέτρων η μείωση φορολογικών συντελεστών, εισφοράς αλληλεγγύης και ΕΝΦΙΑ.

Αντιθέτως, σε άλλα πεδία όπως το συνταξιοδοτικό αλλά και στο πεδίο της ενέργειας και στο εργασιακό, οι διαφορές παρέμεναν και εκκρεμούσε από την αρχή της εβδομάδας  η αποστολή γραπτών απαντήσεων της Αθήνας.

Στο πεδίο των περικοπών στις συντάξεις (σ.σ. προσωπική διαφορά) που αρχικά προτεινόταν από τους θεσμούς να ξεκινήσει από το 2020 με την κυβέρνηση να ζητά 3ετή μεταβατική περίοδο η διαπραγμάτευση φέρεται να συνεχίζεται.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για αίτημα του ΔΝΤ ενεργοποίησης της περικοπής από το 2019 με την ελληνική πλευρά να ζητά κατ ελάχιστο μεταβατική περίοδο ή μερική μόνο εφαρμογή/περικοπή.

Εκκρεμές παραμένει και το αν αντίστοιχα τελικά θα “κλειδώσει” μία σταδιακή μείωση του αφορολογήτου σε συνδυασμό με τα φορολογικά αντίμετρα (την μείωση συντελεστών).  

 

 

Πηγή: capital.gr
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:31