search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:40
MENU CLOSE

Υπόθεση Μανωλάδας: Απόφαση κόλαφος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κατά της Ελλάδας – Αποζημίωση 600.000 ευρώ στα θύματα

30.03.2017 10:14
Υπόθεση Μανωλάδας: Απόφαση κόλαφος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κατά της Ελλάδας – Αποζημίωση 600.000 ευρώ στα θύματα - Media

 

Την καταδίκη της Ελλάδας για την υπόθεση της Μανωλάδας και αποζημίωση ύψους 676.363 ευρώ στα θύματα της υπόθεσης  αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ)

Η προσφυγή της υπόθεσης «Chowdhury και λοιποί κατά Ελλάδας» αφορά σε παραβίαση του άρθρου 4 της Ευρωπαικής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) το οποίο απαγορεύει την καταναγκαστική εργασία.  Η προσφυγή ασκήθηκε από 42 υπηκόους Μπαγκλαντές οι οποίοι εργάζονταν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες σε συγκομιδή φράουλας στη Μανωλάδα.

Οι μετανάστες εκπροσωπήθηκαν στο ΕΔΔΑ από το «Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες» και το «Open Society Justice Initiative».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της απόφασης, το  Δικαστήριο αποφάνθηκε πως η προσφεύγοντες ήταν θύματα εμπορίας trafficking καθώς και καταναγκαστικής εργασίας, διευκρινίζοντας παράλληλα πως και η εκμετάλλευση μέσω της εργασίας είναι πτυχή της εμπορίας ανθρώπων.

Στην απόφαση το ΕΔΔΑ αναφέρεται εκτενώς στις παραλήψεις και παραβάσεις του ελληνικού κράτους αναφορικά στην αποτροπή του trafficking, στην προστασία των θυμάτων  καθώς και στην αποτυχία διεξαγωγής αποτελεσματικής έρευνας του περιστατικού – παρά τις καταγγελίες που προΰπαρχαν της δημοσιοποίησης του σκανδάλου.  

Το ΕΔΔΑ αναφέρεται ακόμα και στο γεγονός πως το ελληνικό δημόσιο απέτυχε να τιμωρήσει τους υπεύθυνους για την υπόθεση αυτή.

Η δικαστική απόφαση καταδικάζει την Ελλάδα για τις παραλήψεις της και επιβάλει την καταβολή του ποσού των 16.000 ευρώ σε κάθε προσφεύγοντα, καθώς και περίπου 5.000 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα της υπόθεσης.

Τον Απρίλιο του 2013 οι εργαζόμενοι στη Μανωλάδα είχαν πυροβοληθεί όταν διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα τους, με την υπόθεση να φτάνει στο δικαστήριο και τους κατηγορούμενους να αθωώνονται για τις πράξεις τους.  

Η ανακοίνωση της απόφασης από το ΕΔΔΑ εδώ 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:40