search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 10:10
MENU CLOSE

Τουσκ: Δεν πρέπει να τιμωρήσουμε τη Βρετανία για το Brexit – Αντίθετος ο Σόιμπλε

31.03.2017 08:43
Brexit: Υπέρ μιας Τελωνειακής Ένωσης με την ΕΕ οι Εργατικοί - Media

 

Το Λονδίνο θα πρέπει να «τιμήσει» όλες του τις οικονομικές δεσμεύσεις ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ παρουσιάζοντας το προσχέδιο των κατευθυντήριων γραμμών του Brexit.

Only once we have achieved sufficient progress on the withdrawal, can we discuss framework for the future.

— Donald Tusk (@eucopresident) 31 Μαρτίου 2017

«Πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε ότι το Ηνωμένο βασίλειο θα τιμήσει όλες τις οικονομικές του δεσμεύσεις και τα χρέη που απέκτησε ως χώρα μέλος», επεσήμανε ο Τουσκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Βαλέτα.

«Δεν είναι παρά δίκαιο απέναντι σε όλους τους πολίτες, τις κοινότητες, τους αγρότες, τους επιστήμονες κτλ, στους οποίους εμείς, οι 28, υποσχεθήκαμε και οφείλουμε χρήματα», εξήγησε.

«Η ΕΕ των 27 ούτε έχει, ούτε πρόκειται να έχει τιμωρητική πολιτική απέναντι στην Βρετανία. Από μόνο του το Brexit είναι αρκτά τιμωρητικό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τουσκ.

EU27 does not, will not pursue punitive approach. Brexit in itself is already punitive enough.

— Donald Tusk (@eucopresident) 31 Μαρτίου 2017

Στην άλλη άκρη ο Σόιμπλε

Αντίθετος με την στάση του Προέδρου του Ευρωπαικού Συμβουλίου εμφανίζεται – για ακόμα μια φορά – ο  Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα ο Σόιμπλε δήλωσε πως η ΕΕ  πρέπει να υιοθετήσει σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία για την έξοδό της από το μπλοκ έπειτα από 40 χρόνια που ήταν μέλος του.

“Θέλουμε να κρατήσουμε κοντά μας τους Βρετανούς, αλλά δεν υπάρχουν δικαιώματα χωρίς υποχρεώσεις”, δηλώνει ο Σόιμπλε στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Osnabruecker Zeitung.

Όπως είπε ο ίδιος, το κύριο ζήτημα στις συνομιλίες για το Brexit είναι να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες και για τις δύο πλευρές, αλλά πρόσθεσε ότι αυτό θα είναι δύσκολο εξαιτίας των πολλών σύνθετων ζητημάτων που εμπλέκονται και του διετούς χρονοδιαγράμματος.

Η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ενημέρωσε επισήμως την Τετάρτη τις Βρυξέλλες για την πρόθεση της χώρας της να αποχωρήσει από την ΕΕ ενεργοποιώντας έτσι τη διαδικασία των διετών διαπραγματεύσεων σχετικά με τους όρους του “διαζυγίου”.

Σύμφωνα με τον Σόιμπλε, η Βρετανία δεν θα διατηρήσει την πρόσβαση που έχει σήμερα στην ευρωπαϊκή ενιαία αγορά, αν δεν αποδεχτεί τους κανονισμούς που συνδέονται με αυτή.

Κατά τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, ο στόχος δεν είναι να τιμωρηθεί η Βρετανία καθώς το Brexit θα πλήξει έτσι κι αλλιώς όχι μόνο την ίδια αλλά και όλες τις άλλες χώρες στην Ευρώπη.

“Αλλά φυσικά είναι σημαντικό να κρατήσουμε ενωμένη την υπόλοιπη ΕΕ”, τόνισε ο Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να είναι προετοιμασμένα πως το Λονδίνο θα επιχειρήσει να δημιουργήσει αντιπαράθεση μεταξύ τους και γι’ αυτό θα πρέπει να είναι ενωμένα στις συνομιλίες με τη βρετανική κυβέρνηση.

 

 

Με πληροφορίες από το: ΑΠΕ – ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 10:09