search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:17
MENU CLOSE

Τα δόντια των γυναικών δείχνουν αν κινδυνεύουν από πρόωρο θάνατο

01.04.2017 06:03
Τα δόντια των γυναικών δείχνουν αν κινδυνεύουν από πρόωρο θάνατο - Media

 

Η υγεία των δοντιών των γυναικών μετά την ηλικία των 55 χρονών αποτελεί σε ένα βαθμό δείκτη για το προσδόκιμο της ζωής τους.

Συγκεκριμένα, οι γυναίκες άνω των 55 που πάσχουν από περιοδοντίτιδα και έχουν χάσει όλα τα φυσικά δόντια τους, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Η περιοδοντίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος των ούλων και του συνδετικού ιστού που περιβάλλει τα δόντια.

Σχεδόν το ένα τρίτο των ανθρώπων άνω των 60 ετών μπορεί να χάσει όλα ή σχεδόν όλα τα δόντια του, συχνά λόγω περιοδοντίτιδας.

Αμερικανοί ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή επιδημιολογίας και περιβαλλοντικής υγείας Μάικλ ΛαΜόντ του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, ανέλυσαν σε βάθος επταετίας στοιχεία για 57.000 γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, με ηλικία άνω των 55 ετών.

Διαπιστώθηκε ότι όσες είχαν ιστορικό περιοδοντικής νόσου, είχαν κατά μέσο όρο 12% μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Η απώλεια όλων των δοντιών τους σχετιζόταν με αυξημένο κατά 17% κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Οι γυναίκες που χάνουν όλα τα δόντια τους, συνήθως είναι μεγαλύτερης ηλικίας, έχουν περισσότερους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, είναι λιγότερο μορφωμένες και επισκέπτονται λιγότερο συχνά τον οδοντίατρο, σε σχέση με όσες διατηρούν τα δόντια τους.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Journal of the American Heart Association”.

 

Πηγή: onmed.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:16